En dag och kväll i Köpenhamn

KÖPENHAMN: Efter en förmiddag med interpellationsdebatter i riksdagen hemma har det sedan varit en eftermiddag och kväll mer eller mindre inom synhåll från Sverige här i den danska huvudstaden.

Och anledningen har varit behovet att tala om Europa.

Pro-rektor Lykke Friis sade att det var tredje gången jag var inbjudan att tala i deb magnifika festsalen på Köpenhamns Universitet, och denna gång var det om lärdomar av 1914 och den aktuella europeiska krisens betydelse.

Vad jag hade att säga i de frågorna kan den intresserade lätt ta del av via länkar på mitt svenska twitter-konto @cbildt som ju finns en liten bit längre ner här till höger.

Det var i alla fall ett anförande som inledde en livaktig diskussion, även om denna kom att handla mer om den aktuella situationen med Ukraina och Ryssland än om de mer historiska lärdomarna.

Och samma frågor var det som intresserade danska media, inte minst den länge intervju med TV2 som det också finns en länk till.

Innan det var dags för den årliga högtidsmiddagen hade jag nöjet att sitta ner ett tag med tidningen Politiken:s chefredaktör Bo Lidegaard – dock mer i hans egenskap av författare till ett antal utomordentligt läsvärda böcker om Danmarks samtidshistoria.

Högtidsmiddagen var just en högtidsmiddag, och samlade representanter för varierande delar av danskt samhällsliv till en både högtidlig och trevlig kväll där det var få samtalsämnen som inte avverkades runt middagsborden.

Och kvällar som dessa har ett mycket betydande värde. Danmark och Sverige är nationer som står mycket nära varandra, men där de skillnader i politisk kultur som historien genererat för den skull inte skall underskattas.

Då betyder informellt umgänge som detta mycket.

I morgon börjar mig dag med att här besöka det imponerande företaget Maersk framför allt för att höra dess syn på den globala handels utveckling. Maersk är ju världens ledande företag vad gäller container-trafik och dess fartyg är ju de största containerfartyg som plöjer de sju havens vågar just nu.

Men därefter bär det över bron till Malmö med anförande på Malmö Högskola som dominerande punkt på programmet, och därefter bär det vidare till Lund för anförande och diskussion på Utrikespolitiska Föreningen där.

Det var förvisso en mycket trevlig eftermiddag och kväll på Köpenhamns Universitet – möjligen påverkades stämningen när jag påpekade att Lund var Danmarks första universitet och dessutom också det äldsta universitetet i Sverige.

Så ser historien faktiskt ut.

3 Responses to En dag och kväll i Köpenhamn

 1. Bo W. Höglund skriver:

  Som gammal student från samma H.A.Läroverk måste jag nog be Dig att kolla någraandra uppgifter om universitetens kronologi – År 1632 grundades Dorpats universitet på initiativ av Petrus Kenicius,[1] och Johan Skytte[källa behövs] och fick sin stadfästelse av Gustav II Adolf. Dorpat låg vid denna tid i svenska Livland. Universitetet var Sveriges andra, då endast Uppsala universitet var äldre. (Greifswalds universitet, grundat 1456, var svenskt från 1648 till 1815.) De första studenterna kom hit 20-21 april samma år. Universitetet flyttades till Tallinn 1656, på grund av Karl X Gustavs ryska krig och stängdes 1665.
  Tror iaf. Wikipeda?

 2. Carl,
  Nu är det så att Uppsala faktiskt är äldre än Lund bland svenska universitet. Uppsala grundades 1477 medan Lund först 1666 och dessemellan anlades ett svenskt universitet i Tartu 1632.

 3. Tack för Nyhetsbrev

  Lika spännande och intressant varje gång att få ta del av Utrikesminister Carl Bildts viktiga arbete om att skapa fred och säkerhet i världen. Det är dessutom oerhört värdefullt att Utrikesministern vill dela med sig av sina historiska kunskaper

  Roligt att höra att Lund är Danmarks första universitet dessutom till och med det äldsta universitetet i Sverige

%d bloggare gillar detta: