En vecka med Europa

STOCKHOLM: I går på eftermiddagen kom jag så hem från det senaste av mina besök i Ukraina, och i dag inleds för min del en vecka som så gott som helt kommer att upptas av kampanjen för EU-valet nästa söndag.

Och det är ju samtidigt veckan som bär fram mot det viktiga presidentvalet i Ukraina.

Att olika separatister kommer att försöka att sabotera detta är alldeles klart, men det är viktigt att ha klart för sig att deras aktiviteter än så länge är begränsade till områden som omfattar högst 15% av befolkningen i landet.

I övriga områden, med Krim som ett uppenbart undantag, pågår än så länge förberedelserna ostörda av detta. Och det är det viktiga.

Samtidigt har en process med nationella s k runda bords-samtal inletts, med ett inledande möte i Kiev och ett andra i Charkov i nordöstra Ukraina i går. Och det finns tankar på att ordna ett möte av denna typ också i Donetsk-området under den kommande veckan.

Det tror jag vore bra, och det skall ge en möjlighet för alla dem som inte har vapen att komma till tals, och då inte minst de olika valda företrädare på olika nivåer som ju finns också i dessa regioner, och som ju annars riskeras att helt marginaliseras av de som har vapen.

Det är genom att stärka sin demokratiska processer i olika avseenden som Ukraina steg för steg kan övervinna denna kris.

En hel del talade jag självfallet också om den ekonomiska utvecklingen, eftersom jaq tror att den kommer att bli avgörande på lite sikt.

Och det förefaller som om nedgången hitintills under året är något mindre än vad de olika prognoserna trott. Dessa ligger ju annars på en nedgång med 5-7% med en uppgång mer eller mindre tydligt under 2015. Men det säger sig självt att osäkerheten är mycket betydande.

Att landet, om det förmår att ta tag i korruptionen, lägga om energipolitiken och genomföra de aviserade reformerna i övrigt, har stora förutsättningar för kommande år tycker jag att min senaste resa bekräftade än mer. Och det gäller inte minst besöket i Kherson-regionen.

I solen denna söndag blir det lite kampanj ute i Kista för EU-valet, men i morgon drar det igång på allvar.

Då inleder jag med stor diskussion på Köpenhamns universitet med temat vilka lärdomar Europa skall dra av det som inträffade 1914 och vårt dramatiska sekel sedan dess.

Och det är ju en diskussion som fått helt ny aktualitet i ljuset av det som nu sker i östra Europa.

Sedan fortsätter jag på tisdagen i samma region med framträdande på Högskolan i Malmö och på Utrikespolitiska Föreningen i Lund.

På onsdag bär det så vidare med framträdande på bl a Högskolan i Halmstad, men också andra aktiviteter i Halmstad och Halland innan jag på kvällen återvänder till Stockholm.

Och där, vid sidan av regeringssammanträde, kommer jag under dagen att ha gemensamma kampanjaktiviteter med Anders Borg. Jag hoppas vi kan organisera ett klassiskt torgmöte i Stockholms innerstad med dialog och diskussion om de olika politiska såväl som ekonomiska utmaningar Europa står inför.

På fredag tar vi tåget till Göteborg och där blir det bland andra aktiviteter också gemensamt torgmöte med Anna Maria.

Lördag är så sista egentliga kampanjdagen, och då är tanken att Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och jag tillsammans skall göra vad vi kan för att visa hur viktigt det är att rösta – och rösta rätt! – i det EU-val som avslutas på söndag men där ju många tar möjligheten att förtidsrösta.

Världen står dock inte still, och det finns all anledning att notera utgången av valet i Indien.

Att BJP-partiet under sin ledare Modi skulle göra ett bra val, och kongresspartiet ett motsvarande mindre bra, låg mycket tydligt i korten, och jag har ju också skrivit en del om detta här tidigare.

Men få hade trott att BJP ensamt skulle uppnå majoritet på det sätt man nu gjort.

Vilka konsekvenser detta kommer att få på Indiens politik återstår att se. Det finns stora förväntningar på en mer reforminriktad ekonomisk politik för att ge tillväxten ny kraft, och att det finns ett behov är dessutom tämligen uppenbart.

Alldeles självklart kommer vi att ha anledning att följa utvecklingen noga. Indiens utveckling är av enorm betydelse för den globala utvecklingen i dess helhet.

4 Responses to En vecka med Europa

 1. Tack för Nyhetsbrev

  Med hopp om att Presidentvalet i Ukraina kommer att kunna genomföras fredligt och utan incidenter.

  Så fint att runda bordssamtal kommit till stånd med syfte att kriser kan lösa med fredliga och demokratiska samt humana medel genom fina samtal länder och landsändar emellan och där man tar hänsyn till varje lands och landsdels unika och suveräna belägenhet.

  Den ekonomiska utvecklingen i Ukraina är självklart av central betydelse och viktigt att landet så småningom blir solid

  Så betydelsefullt att vår Utrikesminister Carl Bildt föreläser på universitet om lärdomarna man bör dra av hur första världskriget startade, de efterföljande krigen samt alla följder som krig och förstörelse åstadkommer

 2. truthseeker508 skriver:

  ”Och det är ju samtidigt veckan som bär fram mot det viktiga presidentvalet i Ukraina. Att olika separatister kommer att försöka att sabotera detta är alldeles klart, men det är viktigt att ha klart för sig att deras aktiviteter än så länge är begränsade till områden som omfattar högst 15% av befolkningen i landet. I övriga områden, med Krim som ett uppenbart undantag, pågår än så länge förberedelserna ostörda av detta.”

  Det ”viktiga presidentvalet” är ju en ren chimär av flera skäl:

  1. Presidentkandidater som inte stöder Kievjuntan förföljs, misshandlas och hotas till livet. Så här ”övertygades” en av presidentkandidaterna (Tsarev) om att inte ställa upp i valet: http://rt.com/news/ukraine-presidential-candidates-attacked-516/
  Oligarken Kolomoisky som är kuppregimens guvernör i Dnepopetrovsk och är delansvarig för massmorden i bl.a. Odessa har följt upp dessa handlingar i April med att hota Oleg Tsarev och ”hans folk” till livet , vilket är dokumenterat i form av ett inspelat telefonsamtal.
  http://voiceofrussia.com/news/2014_05_15/Ukrainian-oligarch-puts-1-million-bounty-on-opponents-head-audio-recording-9493/
  Tsarev kommer inte att ställa upp i valet den 25:e Maj och hävdar att de som gör det legitimerar kuppregimen i Kiev samt fascisternas massmord på Ukrainas medborgare i östra Ukraina. Men enligt ditt citat ovan anser du alltså att misshandel och dödshot av en presidentkandidat så att han tvingas lämna landet inte stör förberedelserna av presidentvalet ?

  2. I den mån det finns ordning i andra län än de nu enligt folkomröstning självständiga staterna Lugansk och Donetsk – som ju tillsammans enligt Carl Bildt representerar 15% av Ukrainas befolkning – så beror det delvis på att fascisterna har kväst oppositionen i övriga rysktalande län med mordiskt våld. T.ex omfattar Odessa län c:a 5,7% av Ukrainas befolkning och bör väl rimligtvis räknas till de områden i östra Ukraina där det ”viktiga valets förberedelser” inte är i vart fall helt ostörda ? Även om det just nu av kända skäl är ganska lugnt där ….

  I Charkovs län med 6.5 % av Ukrainas befolkning ockuperade upprörda rysktalande ukrainare ett antal byggnader så tidigt som den 1:a Mars i år. https://www.youtube.com/watch?v=MOHyii1tIho
  Fascisterna lyckades dock nu i slutet av April med insats av ett stort antal, kanske 5000, fotbollshuliganer återta byggnaderna varefter de hittills har lyckats hålla de ”proryska aktivisterna” stången. http://rt.com/news/155224-ukraine-football-fans-clashes/
  Men vad händer nu? …http://voiceofrussia.com/news/2014_05_18/Rally-in-Ukraines-Kharkov-calls-for-boycotting-presidential-elections-promises-referendum-5911/
  Detta är dock inte tillräckligt för att Carl Bildt ska anse att valens förberedelser är i någon mening störda …..

  I Dnepropetrovsk ,med c:a 7.9 % av Ukrainas befolkning, regerar massmördaren/guvernören Kolomoisky med sina välbetalda banditer understödd av Right Sector och dess ledare Dmytro Yarosh som nyligen förlade sitt högkvarter till samma stad. Anser du Carl Bildt att ett demokratiskt val kan hållas i Dnepropetrovsk? I Odessa eller Charkov ? Att det ”lugn” som garanteras av Kolomoiskys banditer och fascisterna i Right Sector i östra Ukraina inklusive dessa tre län är lämpliga förberedelser inför ett viktigt, dvs rättvist, val den 25:e Maj ? Och om valet enligt dig inte behöver vara rättvist för att vara viktigt … varför är det då viktigt ?

  3. Valet är även en chimär eftersom avsikten därmed är att till det yttre legitimera den starkt antidemokratiska fascistiska kuppregimen i Kiev. Så att västvärldens presstituerade media kan nyttja denna propagandistiska bubbla om ”frihet och demokrati” för att motivera kommande sanktioner mot Ryssland när Putin – därtill tvingad av fascisternas tilltagande mördande av folket i östra Ukraina – ingriper militärt.

  Återigen Carl, VARFÖR är det viktigt att hålla ett val den 25:e Maj under dessa förhållanden ?

 3. how to sing harmony

  En vecka med Europa | Alla Dessa Dagar

%d bloggare gillar detta: