Från Gammalsvenskby till dagens Kiev

KIEV: En av de många utmaningarna med dagar som dessa är att det blir först någon gång efter midnatt alla möten tar slut och det blir möjligt att knacka ner något på denna plats.

Och då har man också att tänka på att det blir tidig morgon också för att hinna med allt.

Denna dag började dock med båtfärd över uppdämda Dnjepr över till Gammalsvenskby för möte med framför allt några av de äldre personer där som fortfarande vårdar det svenska språket och dess traditioner.

Deras kyrka står där fortfarande, även om den numera är ortodox. Och där finns minnesstenar över det bittra ödet när de deporterades från ett lämnade Dagö i slutet av 1700-talet liksom de öden som drabbade många under 1930-talets hemska tid i Sovjet och Ukraina.

Men de gamla damerna sjöng ur sin gamla svenska psalmbok, talade om tider som var, mindes resor till Gotland, kom väl ihåg Kungens och Drottningens besök och var nöjda med att åtskilliga barn i den lokala skolan faktiskt läser svenska vid sidan av.

Om det är dagens svenska eller den påtagligt äldre form som fortfarande hållits vid liv här glömde jag faktiskt att fråga.

Visst fanns också hos dem en oro för vad som skulle kunna hända med Ukraina. Krim och den ryska ockupationen ligger inte alltför långt borta.

Och de tyckte – med mer än rätta! – att de hade fått sin beskärda del av krig, förtryck, hunger och fördrivningar under sina dagar.

Här i Kiev har det så varit intensiva politiska samtal, möten med media och olika överläggningar i en takt som ter sig svår att ens referera.

Vid midnatt skiljdes jag från guvernören i Donetsk Taruta efter någon timme med honom om de utmaningar han och hans region står inför. Och innan dess var det ambassadören Wolfgang Ischinger som nu spelar en viktig roll i de olika OSCE-samtalen tillsammans med olika företrädare för inte minst civilsamhället i östra Ukraina.

I morgon börjar jag spå Kiev School of Economics tillsammans med ekonomiministern innan såväl premiärminister Arsenij Yatsenyuk som jag deltar i den Europa-dag som här firas just den 17 maj.

7 Responses to Från Gammalsvenskby till dagens Kiev

 1. Tack för Nyhetsbrev

  Så intressant att få ta del av Utrikesminister Carl Bildts berättelse om Gammalsvenskby och dess tragiska historia om deportation av svenska medborgare till byn i slutet av 1700-talet från Dagö. Mycket lidande för de som med tvång blev förda hit. Så bra att man trots allt vårdar det svenska språket och kulturen för kommande generationer. Genom att berätta om det förflutna och vad man varit med om så håller man historien levande och den kan sedan föras vidare av nästa generation.

 2. christerhansson skriver:

  Reblogga detta på Christer.L.Hansson och kommenterade:
  Jag följer Carls blogg men brukar sällan kommentera. Nu gör jag det eftersom han berör det mänskliga lidandet som vi män åstadkommit i historien och det lidande som kvinnorna fått utstå och som ändå försöker bevara en fredlig och medmänsklig tanke.

 3. Det är inom ramen för pågående 200 år av freds jubileet mer än önskvärt att inbjuda hans helighet Dalai Lama och andra freds pristagare att besöka EIP.

 4. georg58 skriver:

  Reblogga detta på goranmarkendahl.

 5. truthseeker508 skriver:

  Kuppregimen i Kiev har tillsatt oligarken Sergey Taruta som deras guvernör för Donetsk. Denne har dock som bekant föga makt där i mycket pga att det finns en stark , välbeväpnad och välorganiserad delvis rysk militia som efter genomförda allmänna val om regionens framtid inom statsbildningen Ukraina bestämmer det mesta inom DPR (Donetsk Peoples Republic). Där finns visserligen en del ukrainska förband, men de kan/vill inte mäta sig med Strelkovs förband oavsett hur mycket Kievregimen och oligarkerna betalar dem med IMF:s nytryckta dollar. Tarutas formella uppgift som guvernör i Donetsk är emellertid med all sannolikhet snart avslutad. Donetsk och Lugansk tillhör troligen inom kort Ryssland , i linje med dessa regioners folkvilja, eftersom alla förutsättningar saknas för att samarbeta med västra Ukrainas fascister och eftersom – gissningsvis – Ryssland snart i någon mening intervenerar i denna region för att skydda det ryska folket där och för att skydda Rysslands säkerhet. Sen får vi se vad som händer i massmördaren och guvernören Kolomoiskys region Dnepropetrovsk …..
  http://niqnaq.wordpress.com/2014/05/16/new-translation-of-the-mysterious-second-call-to-israeli-consul-in-ukraine-yan-epshtein/
  OBS Det finns en rad indicier – förutom dessa av f.d. underrättelseofficerare i Ukrainas säkerhetstjänst inspelade telefonsamtal – som tyder på att Kolomoisky verkligen har ett delansvar för massakern i Odessa. Det betyder att nu TVÅ (inkl Parubij) av de personer i Kievs regim/ledning som ryska Oriental Review skriver planerade massakern I Odessa på goda grunder är starkt misstänkta för planläggning och finansiering av massakern. Frågan som då inträder är om även övriga av Oriental Review i sammanhanget nämnda som inrikesministern Avakov och presidenten Turchinov också var delaktiga i planläggningen? Det förefaller sannolikt.

  Carl, grundproblemet i Ukraina är väl egentligen att amerikanska CIA har valt att samarbeta med västra Ukrainas fascister i st f mer moderata element som Klitchkos UDAR ( som ju har avböjt att delta i Kievs fascistiska kuppregim ) ? Det är ju egentligen denna amerikanska väpnade intervention i Europa som ligger till grund för allt vansinne som nu pågår i Ukraina. Eller hur ? Varför då kritisera Ryssland för att det skyddar det ryska folkets säkerhet ?

 6. bildterberg skriver:

  Desperat försök till NATO/Gladio/Nazi false flag mot kärnkraftverk:

  http://landdestroyer.blogspot.se/2014/05/ukraine-crisis-goes-nuclear.html

  Desperat ukrainsk maffia-oligark:

  http://www.voltairenet.org/article183839.html

  Hur går det med utredningen om Odessa-massakern där i Kiev?

 7. bildterberg skriver:

  Mer om den företagsamme oligarken Ihor Kolomoyskyi och hans
  förehavanden i Ukraina:

  http://www.globalresearch.ca/oligarch-ihor-kolomoyskyi-washingtons-man-in-ukraine/5382766

%d bloggare gillar detta: