Ett mindre säkert Europa

BRATISLAVA: Mer än tusen personer samlades här i dag i samband med den stora Globsec-konferens som nu är inne på sitt åttonde år och vars fokus är säkerhetsfrågor från ett mer centraleuropeiskt perspektiv.

I sina inledningsord konstaterade utrikesminister Miroslav Lajcak att säkerhetssituationen nu ter sig väsentligt mindre stabil än för bara ett år sedan, och det har förvisso varit den stämning som dominerat diskussionerna under eftermiddagen och kvällen.

För min del har det nog varit de mer bilaterala diskussionerna som dominerat. Förutom regionens premiärministrar finns här sju andra utrikesministrar plus USA:s biträdande utrikesminister för Europa-frågor.

Och samtalsämnen saknas ju inte i dessa dagar.

Ett visst avbrott i dessa var den panel om nätsäkerhet och nätfrågor i allmänhet som jag deltog i, och där vi kunde diskutera att samtliga de bett delta i denna diskussion är ledamöter i den International Commission on Internet Governance som jag ombetts att leda och som har sitt första möte i Stockholm om två veckor.

Men nu är kvällen sen, och efter ett par ytterligare överläggningar i morgon förmiddag fortsätter jag till Ukraina där jag kommer att vara under de närmaste dygnen.

4 Responses to Ett mindre säkert Europa

 1. Är det inte konstigt då att dina nymoderata kollegor sänker försvarsanslaget I år? RB5 = personalanslaget dras ned med 500 miljoner…. Inkompetens, inkompetens, inkompetens.

 2. Tack för Nyhetsbrev

  Alltid lika intressant att få ta del av Utrikesminister Carl Bildts tankar

 3. flyktingar skriver:

  Malik Bendjelloul är död – En unik svensk på den internationella arenan har gott bort.

  Till minne:

 4. Camilla Lien skriver:

  Reblogga detta på Camillas Värmdöblogg.

%d bloggare gillar detta: