Från Ban Ki-moon till Bratislava

STOCKHOLM: Arbetsdag hemma i huvudstaden, vilket sannerligen inte skadade.

På eftermiddagen tog jag mot nya ambassadörer från Egypten, Armenien och Afghanistan för samtal fokuserade på våra bilaterala relationer med dessa länder.

Vad gäller Armenien och Afghanistan handlar det om länder som nu öppnar ambassader i Stockholm för första gången.

Vi har ju haft en ambassad i Kabul sedan ett antal år tillbaka, och i ljuset av den betydelse vår relation nu kommit att få öppnar nu Afghanistan en ambassad i Stockholm, vilket jag diskuterade bl a med president Karzai under mitt besök i början av april.

Inom kort uppvärderar vi vår närvaro i Armeniens huvudstad Yerevan till ambassad, och därmed finns vi fullt ut närvarande i såväl Tbilisi som Baku och Yerevan i denna allt viktigare region.

Och alldeles självklart välkomnar vi att Armenien nu beslutat att öppna ambassad i Stockholm.

Med Egypten är våra relationer av gammalt datum. Och har många och viktiga dimensioner. Att det i dag finns spänningar i synen inte minst på mänskliga rättigheter gör inte den långsiktiga relationen mellan våra bägge länder mindre viktig.

Annars har det varit det ena mötet efter det andra under denna dag, och huvuddelen av dem har handlat om olika frågor av säkerhetspolitisk karaktär.

I den europeiska debatten talas det just nu mycket om geopolitikens återkomst, och i vårt eget mer nationella perspektiv handlar detta om säkerhetspolitikens ökade betydelse.

Och alldeles självklart finns det många aspekter av detta som kräver lite ökad uppmärksamhet i dessa dagar.

Försvarsberedningen befinner sig just nu i slutskedet av sitt arbete, och det har ju också sin betydelse i detta sammanhang. Regeringen gav den ju några extra månader att överväga den mer långsiktiga betydelsen av Rysslands agerande gentemot Ukraina.

Tidigt i morgon bitti är jag så på Arlanda för att ta emot FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon när han landar i Stockholm, och med mig finns också biståndsminister Hillevi Engström.

Han kommer att tillbringa en dag här i Stockholm med bl a överläggningar, lunch och besök med Fredrik Reinfeldt.

Däremot försvinner jag dessvärre i riktning Bratislava och olika överläggningar på den stora Globsec-konferensen där.

En del av dem kommer att handla om den globala nätpolitiken, som ju växer i betydelse, och en del om den regionala geopolitiken, med Rysslands agerande mot Ukraina i fokus.

Och från Bratislava flyger jag på torsdag morgon vidare till Ukraina. Där har i dag Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier varit på besök, och dit kommer i morgon Polens utrikesminister Radek Sikorski.

Det är i dag Ukraina som står i centrum för den europeiska politiken.

3 Responses to Från Ban Ki-moon till Bratislava

 1. Ture Sjolander skriver:

  Ar du lonsam lille van, har du en CV?
  http://www.newstime2010.net/RIKSDAGSVALET_se.html

 2. Tack för Nyhetsbrev

  Så bra för relationerna mellan Sverige – Armenien och Sverige – Afghanistan att dessa länder nu beslutat att öppna ambassad i Stockholm

 3. truthseeker508 skriver:

  ”Att det i dag finns spänningar (visavi Egypten) i synen inte minst på mänskliga rättigheter gör inte den långsiktiga relationen mellan våra bägge länder mindre viktig.”

  Eufemistisk uttryckt såsom det iofs anstår en diplomat ….

%d bloggare gillar detta: