Fyra år sedan Hötorget

BRYSSEL-STOCKHOLM: Det var regnig dag i slutet av sommaren 2010 som Finlands dåvarande utrikesminister Alexander Stubb och jag vid ett möte på Hötorget i Stockholm lanserade tanken på att sätta upp ett europeiskt fredsinstitut.

Och i dag i Bryssel satt vi åtta utrikesministrar på en presskonferens och meddelade att tanken nu hade förvandlats till verklighet.

European Institute of Peace med en årsbudget på ca tre miljoner euro, så småningom ca 25 anställda och ett hus i Bryssel kan nu börja sin verksamhet.

Den församlade pressen ville omedelbart veta vilka av dagens konflikter eller problem som EIP nu kunde förväntas lösa.

Inga, svarade vi sanningsenligt. Det handlar om ett instrument för diskret informell förebyggande diplomati som måste agera på framkanten av händelseförloppet, och vars framgång på sikt skall mätas i vad som inte händer där det skulle kunna ha hänt.

Det säger sig självt att det kommer att ta sin tid att bygga upp EIP. Men vi har nu fått ett nytt europeiskt instrument för konfliktförebyggande och konfliktlösning. Det tog sin lilla tid från dagen på Hötorget, men det var det värt.

Att dagens diskussioner på Foreign Affairs Council dominerades av Ukraina var förutsett.

Och det blev en bra diskussion inte minst med OSCE:s ordförandeskap.

Under timmarna vi satt i Bryssel kom så gradvis d olika uttalandena från Moskva om synen på gårdagens regisserade s k folkomröstning i delar av östra Ukraina. Och i dessa gavs intrycket att det rörde sig om helt genuina uttryck för vad som borde göras och att det nu mest handlade om hur detta praktiskt skulle förverkligas.

De tongångar från president Putin i förra veckan som ledde till stora förhoppningar om en förändring var det inte lätt att hitta några spår av.

Och därmed är det svårt att dra någon annan slutsats än att den grundläggande destabiliseringsstrategin fortsätter steg för steg. Fortsättning lär följa.

På samma sätt som Ryssland efter överenskommelsen i Geneve den 17 april inte gjorde ens ett uttalande som uppmanade de illegala pro-ryska grupperna att respektera denna finns det nu anledning att befara att man kommer att spela med dessa för att försöka förhindra presidentvalet att genomföras i alla fall i delar av östra Ukraina.

I ljuset av de olika uttalanden som gjorts från olika företrädare för EU och USA måste ett sådant agerande alldeles självklart få konsekvenser.

Nu bör det tillbaka till Stockholm för en hektisk dag i morgon.

På onsdag morgon tar jag så emot FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon när han kommer för att dels överlägga med Fredrik Reinfeldt och dels delta i viktiga Global Forum on Migration and Development under värdskap av Hillevi Engström och Tobias Billström.

7 Responses to Fyra år sedan Hötorget

 1. Tack för Nyhetsbrev

  Grattis till Utrikesminister Carl Bildt som tillsammans med Finlands dåvarande Utrikesminister initierade ett så viktigt fredsdokument EIP som säkert blir till stor nytta och välsignelse i nuvarande och framtida konflikter länder emellan och som säkert leder till försoning och fred.

 2. Kachina skriver:

  European Institute of Peace,……..mycket intressant tankekedja. Jag hoppas att den kan ge resultat.

 3. erik36711 skriver:

  Ber dig att i samtalet med FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon uttrycka stöd för och Sveriges medverkan i jakten på sanningen om Hammarskjölds död

 4. steenad skriver:

  Sedan händelserna i Ukraina startade har man på internet kunnat se en våg av propaganda för Putins sak. Den sköljer över alla forum stort som litet och alla sociala medier.
  Den är välproducerad och välorganiserad och riktar sig främst till svenska ungdomar som tyvärr ofta är okunniga och därför mottagliga.

  Jag tänkte uppmärksamma Styrelsen för psykologiskt försvar men upptäckte då till min fasa att den lades ned av Alliansen 2008 lustigt nog året för Georgienkrisen.

  Hur kan det ha gått som det gjort med det svenska försvaret under en Moderatledd regering?

 5. bildterberg skriver:

  Vems propaganda utgör den största skymfen mot allt vad
  intelligens heter?

  http://www.veteranstoday.com/2014/05/14/usa-insulting-worlds-intelligence/

  En del kanske röstar för följande istället:

  ”Och därmed är det svårt att dra någon annan slutsats än att den grundläggande destabiliseringsstrategin fortsätter steg för steg. Fortsättning lär följa.”

 6. bildterberg skriver:

  Ukrainsk nationalism 2014:

  Eller är det bara ”rysk propaganda”, Bildt?

%d bloggare gillar detta: