Knappast framsteg

STOCKHOLM: Jag vet inte om dagens möten i Wien förändrade världen i någon avgörande utsträckning, men de illustrerade dock väl hur dagens Europa ser ut.

Att Rysslands agerande gentemot Ukraina kom att dominera diskussionerna kom knappast som någon överraskning.

Och jag tillhörde dem som var tydliga med vår syn på vad som inträffat och vad det innebär.

Nyanserna kan ha varit lite varierande i diskussionen, men i grunden var självfallet Ryssland påtagligt isolerat i sin position. Det var svårt att få intrycket av att utrikesminister Lavrov var särskilt nöjd med den situation han kommit att sitta i.

Även om överenskommelsen i Geneve den 17 april knappast respekterats av Ryssland görs det nu nya ansträngningar att få liv i en politisk process.

Att sådana ansträngningar sker är självfallet riktigt och viktigt – och det alldeles oavsett vilka bedömningar man kan göra om deras utsikter till framgång. Det är viktigt att försöka.

Olika varianter av fyr- eller fempunktsplaner av i stort sett likartat innehåll cirkulerar nu med försök att få Moskva att acceptera ett gemensamt handlande enligt dessa linjer.

Mycket kommer att handla om de ukrainska presidentvalen, vars första omgång ju kommer att äga rum den 25 maj.

Ryssland vill få dem uppskjutna på obestämd tid, Ukraina vill att de hålls och i dagens diskussioner i Wien var så gott som alla, med ett tydligt undantag, på denna senare linje.

Och i stort sett var det där som vi stod och stampade. Nu tror jag att utvecklingen i Ukraina upp mot och under den kommande helgen kommer att bli av stor betydelse.

I morgon blir det så en dag i Stockholm.

På förmiddagen är det partiledardebatt i riksdagen inför valet till Europa-parlamentet, och då kommer jag självfallet att vara där för att följa diskussionerna.

4 Responses to Knappast framsteg

 1. Tack för Favorit

  En spännande och säkert intressant och givande resa till vårt grannland Finland väntar under morgondagen, och jag ser fram emot detta studiebesök med stor entusiasm. Får titta på Partiledardebatten inför valet till Europaparlamentet i play.

 2. Camilla Lien skriver:

  Reblogga detta på Camillas Värmdöblogg.

 3. Ryssland föraktar svaghet och velighet.
  EU – liksom Sverige som enskilt land – saknar militära muskler och har dessutom ingen vilja att sätta stopp för Putin.

  UK har sin business med Ryssland och dess oligarker, Tyskarna är beroende av rysk gas (starta upp reaktorerna och bli befriad från ryskt beroende!) och Frankrike säljer fortfarande Mistral-fartyg och utbildar personal.

  Givetvis fortsätter Putin eftersom ingen i väst gör något som verkligen betyder något.

  Varför AGERAR ni inte? Snackar gör ni, men det leder ingenstans.

  Det är nu vi ser hur lättpåverkade vi är, för att vi kan inte stå på egna ben.

  Obra.

 4. truthseeker508 skriver:

  ”Och jag tillhörde dem som var tydliga med vår syn på vad som inträffat och vad det innebär.
  Nyanserna kan ha varit lite varierande i diskussionen, men i grunden var självfallet Ryssland påtagligt isolerat i sin position. Det var svårt att få intrycket av att utrikesminister Lavrov var särskilt nöjd …”

  Vore intressant att få veta vad du anförde som viktigt i sammanhanget …. själv tycker jag att de bestialiteter som NATOs marionettregim i Kiev är ansvarigt för i Odessa borde ha tillhört agendan i nån mening. Det har ju nu framkommit att massakern i Odessa (beräknas nu omfatta i vart fall mer än 100 människor) var planerad av personer tillhöriga Kievregimen. Massakern var alltså inte en oavsiktlig följd av att de unga fascisterna gillar att kasta Molotovcocktails utan en planerad konsekvens av ett organiserat gäng mördare i samarbete med Kievs polis och säkerhetspersonal. Inte förvånansvärt eftersom vi vet att just den s.k interna säkerheten samt armen är kontrollerade av fascisterna i Kiev. För att förstå vad det fascistiska gäng du – i nån mening – stöder så länkar jag till några artiklar från professor Chossudovskys hemsida ”Global Research” som beskriver dessa faktum rent fotografiskt :

  http://www.globalresearch.ca/how-neo-nazi-thugs-supported-by-kiev-regime-killed-odessa-inhabitants-photographic-evidence/5380504 (VARNING: fullständigt vedervärdiga bilder. Bör dock ses)

  http://www.globalresearch.ca/​radicals-shooting-at-people-in-odessas-burning-building-caught-on-tape/5380535
  (s.k ”sotnik (ledare) som arbetar för Kievjuntan står o skjuter ihjäl människor när de visar sig i fönstren i fackföreningshuset.)

  http://www.globalresearch.ca/ukraine-massacre-in-odessa-so-called-pro-russian-masked-gunmen-coordinated-by-local-police/5380666
  (Hur fotbollshuliganer och medlemmar av ”Right Sector” provocerades till att attackera de fredligt demonstrerande s.k separatisterna)

  http://www.globalresearch.ca/spinning-the-odessa-massacre/5380659
  (Saklig återhållsam analys av Tony Cartalucci som är en briljant analytiker av utrikespolitiik av denna typ)

  http://www.globalresearch.ca/ukraine-and-americas-global-war-on-terrorism-is-us-nato-applying-the-syria-model-in-ukraine/5380611
  (Professor Chossudovskys egen analys av händelserna i ett större utrikepolitiskt sammanhang)

  Får jag avslutningsis fråga om det var denna händelse som gjorde att utrikesminister Lavrov var ”missnöjd” ? (Med tanke på att det var s.k ”proryska aktivister som mördades) Och om så var fallet hur kommer det sig då att han inte fick nån sympati, var ”isolerad” ?

%d bloggare gillar detta: