Förväntat fyrverkeri i Wien

STOCKHOLM: Förhoppningsvis har nu valrörelsen inför EU-valet börjat att komma igång. Efter dagen i Stockholm och Skåne i går blev det för min del en del kompletterande insatser också i det avseendet under dagen.

Och i morgon är Europa-minister Birgitta Ohlsson och jag tillsammans på Stockholms Universitet och talar om våra perspektiv på Sverige och den europeiska utvecklingen.

Alldeles säkert kommer de nya utmaningarna i östra Europa att stå centrala i den diskussionen.

Sedan blir det för min del att flyga till Wien för att delta i Europarådets ministermöte där under kvällen och delar av tisdagen.

Europarådet är en viktig europeisk institution som vad gäller uppmärksamhet ju ofta hamnar i skuggan av EU, men som har avgörande uppgifter när det gäller rättsordning, demokrati och medborgerliga fri- och rättigheter i ett område betydligt vidare än EU:s 28 medlemsstater.

Inte mindre 47 länder, bland dem Ryssland, är medlemmar.

Just nu är Österrike ordförande, men kommer i samband med mötet i Wien att lämna över till Azerbaijan.

I dessa två konstateranden ligger Europarådets dilemma just nu. Dess avgörande uppgift handlar om frihet och demokrati, men i viktiga länder ser vi en utveckling som inte ens med den bästa vilja i världen kan fogas in i den modellen.

Alldeles säkert kommer Rysslands agerande gentemot Ukraina att dominera denna session. Att landet gravt brutit mot centrala åtaganden är ställt utom all tvekan, och Europarådets parlamentariska församling har gått så långt som att man vill suspendera de ryska ledamöternas deltagande.

Regeringar är lite mer försiktiga, även om det här finns betydande gradskillnader, och vill helst se att Ryssland förblir en medlem i Europarådet.

Men överträdelser av den magnitud vi nu sett kan självfallet inte få passera obemärkt.

Och kring detta är det nog rimligt att förutse visst politiskt fyrverkeri i Wien i morgon kväll och på tisdag.

Sent tisdag kväll är jag förhoppningsvis åter hemma i Stockholm för att kunna vara här under onsdagen – det är viktig partiledardebatt i riksdagen inför EU-valet – innan det på torsdag och fredag är dags för en serie olika mer informella möten i Paris i olika centrala frågor.

4 Responses to Förväntat fyrverkeri i Wien

 1. oppti skriver:

  Hoppas ni kan få med USAs och EUs roll i denna konflikt!
  Ukraina är offer för två sidors intresse!

 2. bildterberg skriver:

  ”Alldeles säkert kommer Rysslands agerande gentemot Ukraina att dominera denna session.”

  Alldeles säkert kommer Sveriges s.k. utrikesminister ångra sitt
  stöd för de krafter som försöker provocera fram ett världskrig
  genom denna typ av brutalitet mot civila:

  http://www.veteranstoday.com/2014/05/05/kiev-and-right-sector-kristallnacht-odessa-extreme-graphics/

 3. […] 05 maj 2014 kl. 21:39 […]

 4. Tack för Nyhetsbrev

  Jag kan tycka att det är bra att Ryssland är medlem i Europarådet då Mr Putin kan deltaga och lyssna på övriga deltagarländer och förhoppningsvis tillsammans med dessa komma fram till en fredlig lösning när det gäller rättsordning och demokrati samt i de så viktiga medborgerliga fri- och rättighetsfrågorna. Men jag kan ha fel på den punkten.

%d bloggare gillar detta: