Start för EU-valrörelsen!

MALMÖ-STOCKHOLM: Så är vi då på väg hem efter en dag med upptakt till den moderata valrörelsen inför Europavalet den 25 maj.

Solen strålade över Stockholm när valstugan öppnades vid Sergels torg – klassiskt centrum för just sådana, och för året i ny och lite bättre uppställning – och det höll i sig till det var dags för mer officiell upptakt på Norrmalmstorg.

Här frågades våra toppkandidater ut, och Fredrik Reinfeldt talade om uppgifter för och skiljelinjer i Europa-politiken, med den aktuella säkerhetspolitiska situationen som tämligen självklar utgångspunkt.

Och sedan bar det av till Malmö tillsammans med Anna-Maria för möte på Lilla Torg och cykelkampanj genom delar av innerstaden.

På Lilla Torg verkade det som om halva världen möttes denna soliga lördag.

Det blev kaffe med ett trevligt Malmö-gäng som hade sina rötter i Betlehem, Tel Aviv och Beirut, men alla hade Malmö som sin hemstad.

Och det samtidigt som profiler i stadens och regionens politiska liv också under gångna år passerade förbi.

Sedan var det trevligt möte såväl med lokala och regionala moderater som med alla andra som mer eller mindre medvetet kom förbi och hade frågor och synpunkter med anledning av det kommande valet.

Mitt i allt detta ville olika media tämligen självklart ha mina kommentarer till den allt mer dramatiska händelseutvecklingen i Ukraina.

Att de återstående internationella militära OSCE-inspektörerna nu släppts är självklart positivt.

Men ligisterna i Slovyansk håller fortfarande andra gisslan, och inte minst är det journalister som man bedömer som misshagliga som riskerar att råka illa ut.

Dödstalen från tragedierna i Odessa blev ju dessvärre avsevärt högre än vad jag var medveten om när jag skrev om detta tidigt i går kväll, och det återstår att se vad detta kommer att få för konsekvenser.

Premiärminister Yatsenyuk har tillsatt en utredning, och redan har ett betydande antal personer arresterats som en del av utredningarna om vilken som bar ansvaret såväl för de som sköts ihjäl på gatan och de som därefter brändes inne.

Att versionerna av vad som hände på viktiga punkter går isär förvånar tyvärr inte.

Men förhoppningsvis leder tragedin till att lugn och ordning kan återställas i Odessa, och att fortsatta provokationer eller attacker kan undvikas eller stoppas.

I morgon är det söndag, och mönstret som vi sett under de senaste veckorna är ju att separatister ofta utnyttjar helgerna till nya försök att besätta byggnader.

Så har under denna dag redan skett i Donetsk, och det återstår att se vad morgondagen kommer att inbära.

För min del blir det dock en dag hemma i Stockholm.

One Response to Start för EU-valrörelsen!

  1. Tack för Nyhetsbrev

    Vi får hålla hoppet uppe; hoppet om en fredlig lösning. Tragiskt att människor i Ukraina fått sätta livet till och svårt för de drabbade familjerna.

%d bloggare gillar detta: