Tragisk upptrappning i Slovyansk och Odessa

STOCKHOLM: Det var inte oväntat att läget skulle komma att skräpas i Ukraina, och det vi sett denna dag är nog del av den upptrappning som planerats inför dels segerdagen 9 maj och därefter den s k folkomröstning som separatisterna talar om 11 maj.

Tidigt på morgonen sköts uppenbarligen två ukrainska helikoptrar ner i närheten av Slovyansk, och det är alldeles uppenbart att detta knappast skedde med vapen som hade inhandlats i den lokala närbutiken.

Samtidigt sägs i media att de ukrainska styrkorna röjde bort ett antal vägspärrar, och när jag såg rapporteringen i delar av ryska media föreföll stämningen med anledning av detta tämligen hysterisk.

Men dagens mest alarmerande och tragiska utveckling var i Odessa, där obekräftade uppgifter i kväll talar om upp till sju döda i hårda motsättningar.

Förr eller senare var det uppenbart att detta skulle komma.

Den ryska agendan omfattar hela östra och södra Ukraina, vilket ju har varit uppenbart i olika uttalanden, och då är det Odessa som är den avgörande punkten.

Jag var var ju där för några veckor sedan för att göra mig en egen uppfattning om situationen.

Och mötte inte minst unga människor och aktivister som var lika tydliga med sitt stöd för ett enat Ukraina som de var övertygade om att pro-ryska krafter förr snarare än senare skulle komma och börja sina aktiviteter.

Att människor förlorat livet såväl i Slovyansk som i Odessa i dag är djupt tragiskt, och visar vikten av att alla respekterar lagen, alla accepterar den demokratiska dialogen och alla stöder de val som kommer att hållas den 25 maj.

En fredlig utveckling, och ett demokratiskt Ukraina, borde ligga i allas intresse. Destabilisering och våld kommer förr eller senare främst att drabba dem som tagit initiativet.

I morgon är det upptakt för den moderata valrörelsen inför det viktiga Europa-valet den 25 maj, och jag kommer först att vara här i Stockholm på den officiella upptakten och sedan på eftermiddagen i Malmö.

Det som händer i Ukraina visar hur viktig den europeiska samarbetstanken är – ett Europa som faller tillbaka i nationalistisk rivalitet och geopolitisk konfrontation blir ett farligare Europa för oss alla.

20 Responses to Tragisk upptrappning i Slovyansk och Odessa

 1. truthseeker508 skriver:

  ”Tidigt på morgonen sköts uppenbarligen två ukrainska helikoptrar ner i närheten av Slovyansk, och det är alldeles uppenbart att detta knappast skedde med vapen som hade inhandlats i den lokala närbutiken.”
  Nån form av ironisk humor i detta ? NATOs fascistiska marionettregim i Kiev har tydligen – med hjälp av stora påsar med nytryckta dollar – lyckats övertala en del av Ukrainas krigsmakt att anfalla ryska folket i östra Ukraina och du kommenterar detta med att ifrågasätta hur eller varför de försvarar sig ? Hur vore det att i stället beklaga sig över att en nations krigsmakt används mot det egna folket? Som du besvor Janukovitj att inte nyttja armen mot de fascistiska ”fredsdemonstranterna” i Kiev. För du vet väl att det i huvudsak är ukrainska medborgare som dödas nu i östra Ukraina. Oavsett om de anfaller eller försvarar sig.
  Varifrån kommer vapnen ? Ja, vem vet ? Har du bevis på att de kommer från Ryssland som du uppenbarligen antyder. Nej, det har du inte. Så varför skulle de inte kunna komma från den ukrainska armens många desertörer, dvs de som har gått ur krigsmakten och övergått till aktivisterna i östra Ukraina. T.ex. så var det ju en oeerhörd mäng vapen som de ukrainska desertörerna i Krim tog med sig. Och i östra Ukraina har också ett stort antal ukrainska soldater övergått till aktivisterna. Varför skulle inte de vapen som nyttjades mot helikoptrarna kunnat ha kunnat komma därifrån ? Varför skämta om detta ?

 2. Bjorn Olsson skriver:

  Det var då ett tjat om ”rysk agenda” i varenda inlägg. Carl, det som hände i Odessa var inget annat än en brutal massaker, utförd av nationalister och fascister. Stora delar av förloppet finns dokumenterat. Här är en del av det:

  I senare delar (det finns minst 7) ser man bland annat hur de fascister som tänt eld på byggnaden står och applåderar och sjunger nationalistiska sånger medan folk brinner inne.

  Det är aldrig försent att erkänna ett misstag, Carl Bildt. Är det inte dags att erkänna att du hade fel om Högersektorn, Svoboda och andra fascistiska gruppers roll i statskuppen i Kiev och att du borde ha tagit tydlig avstånd från dem?

 3. truthseeker508 skriver:

  Du är upprörd över att två militärhelikoptrar som sätts in mot ukrainska medborgare blir nerskjutna, men att nu 38 människor har konstaterats döda i Kiev efter ett upplopp lett av fascistiskt slödder föranleder inga kritiska kommentarer mot fascistregimen i Kiev. Det förefaller som att dessa människor dödades pga att fascisterna kastade in brandbomber i ett hus till vilket antifascisterna hade flytt efter att ha misshandlats på gatan utanför. Enligt uppgift i ryska media ska 30 av de dödade ha återfunnits kvävda på nedersta våningen i huset medan 8 av dessa ska ha dött av att ha kastat sig ut ur huset, vilket får mig att fundera över om det även kan vara så att fascisterna spärrade utgångarna efter att ha satt huset i brand ? Enligt samma ryska media ska de personer som hoppade ut ur huset och på så sätt klarat sig från branden därefter misshandlats av fascisterna ute på gatan, vilket tyder på att fascisterna hade omringat och vaktade huset på gatan. Fina människor du samarbetar med i Ukraina ?

 4. bildterberg skriver:

  Din tvångsmässiga enkelspårighet börjar bli pinsam, Bildt!

  Du har aldrig varit någon bra diplomat.

 5. Mot bakgrund av denna mycket tragiska upptrappning i Ukrainakrisen är det mer än viktigt att betona FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättiigheterna där alla människors inneboende värde och rättigheter erkänns. Rättigheterna tar sin utgångspunkt i allmänmänskliga värden som frihet,sanning, kunskap, hälsa, kärlek och god miljö. Alla människor har rätt att förverkliga dessa värden och leva ett värdigt och fullödigt liv.
  När FN:s deklaration och Europarådets konvention om skydd för de mänskliga rättigheterna skrevs, var det mot bakgrund av krigets vedervärdigheter. Mot nazismens rashygien ställdes övertygelsen om alla människors lika och oskattbara värde. Mot socialdarwinismens kamp om överlevnad ställdes Den gyllene regeln om att älska sin nästa. Mot kommunismens och socialismens klasskamp ställdes försoning.

  EU – visionen om fred och människovärde.

  Europa föddes 9 maj 1950. Det var då den franske kristdemokraten och utrikesministern Robert Schuman presenterade Schumanplanen, som innebar att produktionen av stål och kol, de viktigaste råvarorna för krigsindustrin, skulle ägas gemensamt. Med Romfördraget från 1957 kom dåvarande medlemsländer överens om att skapa en gemensam marknad. Målet var inte ekonomin i sig utan att säkra fred och samarbete genom en allt mer sammanflätad europeisk ekonomi. Ekonomin och den gemensamma marknaden är fortfarande medel för de goda överordnade målen: fred och samarbete.

 6. Magnus Redin skriver:

  Varför kallas de som stödjer Putins expansionspolitik för pro-ryssar?

 7. Tanya Lytvynenko skriver:

  Carl Bild , för en gångs skull bli människan och svara :Är det värd att stödja nazister i Ukraina som du gör?. Måste Ukraina betala så högt pris för att ni västerlandska politiker kan fortsätta anklaga Ryssland för allt? Vem bryr sig verkligen om Ukraina bland alla västerlandska politeker? Behöver ni verkligen en sån medlem i EU som oförutseddbar Ukraina ?

 8. Vart tog Neo vägen ? I the matrix kallades Neo för ”the one” som skulle frambringa en ny världs ordning. Hur djupt är kaninhålet egentligen ? Varje gång jag i media ser prefixet neo- brukar jag associera till the one. Men sedan en tid som kan räknas i månader har neo- försvunnit spårlöst i media, och det är således fritt fram för alla -ismer att göra anspråk på att vara stilbildande original snarare än meritlösa plagiat. Skall man oroas av att IP så grovt åsidosätts i den digitala tidsåldern ? Ja om ungdomar fås att tror att ytan och dess ”label” är hela grejen. Dessa får garanterat inga besök av mr Smith. Men så ytlig är väl inte politiken. Polariseringen av Ukraina pågår, en del av mekanismen är själva språkbruket i media. Det heter söndra för att härska av en orsak. Vem är det som utövar tolkningsföreträde över förebilder och invektiv för att återaktualisera historiska hjulspår över intet ont anande ungdomar vilsna i åsiktsdjungeln ”åsikt kan väl ej dömas som handling” – Mr Smith begs to differ. Ni vet vad jag talar om eller hur ? Var Snowden startsignalen för göma neo agendan ? Låt oss ta tillbaka tolkningsföreträde och skriva ut neo- där han hör hemma på så sätt kommer mr Smith och alla hans kopior misslyckas med skynkviftandet och våra samhällen förblir cirklar som alla ryms i utan att ställa någon utanför eller för all del som ej låter någon ställa sig utanför the one.

 9. Boba Fett skriver:

  Shame on you for all the lies you tell.
  -1 vote

 10. truthseeker508 skriver:

  I dagens live-sändningar från Aftonbladet uttalade sig Försvarshögskolans Rysslandsexpert Jörgen Elfving http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18818743.ab
  1. Bildts påstående att de bärbara luftvärnsrobotar som sägs ha nyttjats för att skjuta ner två ukrainska militärhelikoptrat självfallet kommer från Ryssland bemöttes av Elfving med att de inte behöver komma från Ryssland eftersom uppgifter finns om att sådana robotar har ”stulits” från ukrainska militärförråd av de ukrainska soldater som har övergått till det anti-fascistiska lägret (de s.k proryssarna).
  2. Elfving konstaterade att ”Kiev-regimen” har tappat kontrollen över östra Ukraina och att det är osannolikt att de kommer att lyckas återställa den. Därför kommer vi att få se antingen ett inbördeskrig eller ett ryskt militärt ingrepp som återställer ordningen åtminstone i östra Ukraina.
  3. Elfving yttrade att : ”Man kan som militär inte undgå att känna beundran inför den ryska annektionen av Krim. Operationen gick som på räls”. Jag gissar att hans i hög grad utlöstes av att ”annektionen” utfördes helt utan blodspillan och baserat på utfallet i vad oberoende västeuropeiska observatörer menar var ett fullvärdigt demokratiskt val som klart utvisade att Krims befolkning nästan i sin helhet önskade att bli ”annekterade” av Putins Ryssland.
  Vi vill fortsätta se Elfving som sanningsenlig talesman för försvarshögskolan.

 11. truthseeker508 skriver:

  I dagens live-sändningar från Aftonbladet uttalade sig även Carl Bildt om massmordet i Odessa http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18818743.ab
  Han yttar med anledning därav följande (citatet är ordagrannt) :

  ”Det har skett en mobilisering (av ”proryska aktivister” enligt Bildt) ) i Odessatrakten också det har vi sett i ett antal veckor tillbaka . Och sen föder detta en motreaktion självfallet från de som vill bevara ett enat Ukraina. I går i Odessa var det uppenbarligen olika fotbollssupportar också. De har ju en tendens att ibland uppträda på ett sätt vi inte riktigt accepterar som också var mycket aktiva i det hela” (slut exakt citat)
  Jag kan inte undgå att känna mig kritiskt inställd till att vår utrikesminister skildrar vad som var ett massmord begånget av från Kiev till Odessa inbussade fascister/nazister från ”Right Sector” och Svoboda på detta urskuldande sätt. NEJ, Carl Bildt, det räcker inte med att säga att ”vi inte riktigt accepterar” fascisternas massmord på de antifascistiska grupperna i östra Ukraina (de som egentligen vill ha ett federalt Ukraina så att de slipper underordna sig fascisterna i västra Ukraina). Jag känner mig tillräckligt störd av denna din formulering för att vilja se dig avgå som utrikesminister. Du representerar inte det svenska folkets uppfattning i vilka metoder som är acceptabla för att hålla samman ett land under en viss regim. I detta fall dessutom under en fascistisk icke demokratiskt vald regim som omgående efter en blodig statskupp har satt in sitt lands krigsmakt i ett militärt angrepp mot en majoritet av befolkningen i östra delen av landet ….. AVGÅ !!

 12. E.g: Neo-Con, Neo-N, Neo-M etc.

 13. Ernest Karawacki skriver:

  I samband med att Ukraina har avsagt sig kärnvapen så har Ukraina fått internationella garantierna när det gäller landets suveränitet och gränser. Det betyder att de länder som står som garanter för denna överenskommelse har skyldigheten att ingripa och försvara Ukraina. Går den ryska armén in i Ukraina så är de andra länderna skyldiga att skicka sina trupper för att slå ryssarna tillbaka.

 14. Fidel Karlsson skriver:

  Hade den svenska högerpopulistiska regeringen varit utrikespolitiskt neutral hade man kunnat exportera neutraliteten till Ukraina och andra länder och göra världen säkrare. Nu uppträder man som lydig marionett och tar ensidigt parti för den ena sidan, vilket bara spär på motsättningarna.

  Ett världskrig går i det långa loppet inte att undvika med alltfler uppflammande konflikter. Det blir för många bollar i luften.
  Som förebyggande åtgärd kan man pröva att justera gränserna, men det kräver politiskt mod och oftast kan bara ett utdraget krig övertyga skeptikerna.

 15. erkar100 . skriver:

  Ernest Karawacki

  Rysslands agerande i Krim skapade en farlig precedens. Och det gäller inte bara östra Ukraina utan på många andra ställen i världen. Det bor t ex många ungrare i Slovakien, Rumänien och Serbien. Nu är det fritt fram för Ungern att agera på samma sätt som Ryssland.

 16. majalevinskij skriver:

  Här får du fakta Carl Bildt.
  1. 46 personer som du kallar för pro-ryska separatister och terrorister har dött, de flesta innebränts. Deras död blev ackompanjerat av applåder från nazisterna utanför. De som kunde komma undan döden I lågor, kom inte ifrån sparkar från pro. Majdan, pro. Amerikaner, pro, pro, pro. resten sitter I fängelsen.
  2. Presidentkandidat Timoshenko framträder i Ukrainsk TV med tacktal till ”alla Odessa invånare, som deltog i operationen (dvs bränt inne över 40 människor) samt är mycket tacksam att detta ledde till icke intagandet av andra byggnader.
  3. Jatsenuk förklarar att alla sådana operationer är lagliga samt att de som deltog i dem skall stiga i militärgrader.
  4. Skulle ni, moderaterna tillåta något sådant i Sverige?

  Avgå Carl Bildt

 17. Bjorn Olsson skriver:

  Folk som hoppade genom fönstren blev, direkt efter att de slagit i asfalten, överösta med slag av påkar:

  Medan mordbranden pågick stod polisen mindre än 100 meter därifrån utan att ingripa. Folk stod utanför byggnaden och sköt in genom fönstren:

  När skall någon svensk politiker vakna och ta avstånd från fascistjuntan i Kiev? Man kan faktiskt göra det utan att för den sakens skull ta ställning för Ryssland. En gång i tiden (den gamla goda, skulle jag säga) var Sverige neutralt och försökte undvika att ta ställning i andra länders konflikter. Vad är det som gör att Carl Bildt så frenetiskt och desperat måste försvara de galningar som styr i Kiev nu, trots att deras politik håller på att driva Ukraina rakt ner i avgrunden?

%d bloggare gillar detta: