Hem till Valborg

KASTRUP: Det blev till att flyga hem via Kastrup denna valborgsmässoafton, men flygtider ger i alla fall välkommen möjlighet att komma ikapp mer läsningen av olika saker.

Island visade sig på sin vackraste sida, och det var ett genuint trevligt initiativ att ta oss den vackra vägen till Reykholt och Snorre Sturlasons tidiga nordiska medeltidsvärld.

Här skrevs också Heimskringla med historien om den Olof som sedermera blev Den Helige, och vars värld ju inte minst omfattade Kiev och de områden längs Dnjepr som ju nu åter är föremål för vår uppmärksamhet.

Och det var de frågorna vi utrikesministrar kom att ägna så gott som hela vår middag i går kväll.

Vi har alla samma bedömning av det som nu händer och dess konsekvenser. Att dessa kommer att sträcka sig över betydande tid råder det tyvärr ingen tvekan om.

Våra olika regionala samarbeten med Ryssland kommer självfallet också att påverkas. Det större möte med Östersjö-rådet som var planerat kommer t ex nu inte att bli av.

Hur det Arktiska Rådet kommer att påverkas återstår att se. Hör har vi ju haft ett i allt väsentligt konstruktivt samarbete också med Ryssland.

Såväl USA som Canada har nu inställt medverkan i möten också på mer teknisk nivå. Om detta är lämpligt kan diskuteras, men viktigt är självfallet att vi nu strävar efter en gemensam syn också med dessa länder om hur den nya situationen bäst kan hanteras.

Det är ju nu Canada som är ordförande, men om ett år är det USA som tar över, och hur situationen kommer att vara då vet vi i dag inte så mycket om.

På morgonen i dag skiftade vi fokus till den dystra situationen för fredsansträngningarna mellan Israel och Palestina, och vi var eniga i att konsekvenserna av det vi nu ser måste upp till diskussion på EU:s bord.

Det finns frågor som varit vilande under den tid som samtalen trots allt rört sig framåt, men som det nu kan finnas anledning att få upp på bordet igen.

Att förhandlingarna med Iran i den nukleära frågan går framåt hade vi dock anledning att notera med tillfredsställelse.

Avgörande frågor återstår dock.

Innan vi satte oss på bussen för resan tillbaks till Keflavik, för att ta planet hem till Köpenhamn, diskuterade vi också betydelsen av det bredare s k NB8-samarbete som ju omfattar också de tre baltiska länderna.

Detta har successivt kommit att bli allt mer betydelsefullt, och vi diskuterade olika områden som kunde bli föremål för fortsatt utvecklat samarbete i denna krets.

Nästa NB8-ministermöte äger ju rum i Estland alldeles i slutskedet av vår svenska valrörelse i september, men det får vi ordna på något sätt.

I kväll blir det hemkomst till Stockholm efter det att eldarna hunnit slockna, men lite vårsång hoppas jag dock på ett eller annat sätt att kunna njuta av.

Och i morgon hoppas jag på en genuint ledig dag.

Dock kommer min blick då att vara bestämt riktad mot utvecklingen i östra och södra Ukraina.

Jag har en känsla av att morgondagen kan bli inledningen till en ny offensiv för att destabilisera såväl östra som södra Ukraina inför det stundande presidentvalet.

6 Responses to Hem till Valborg

 1. pairis skriver:

  Det är nog inte med den helige Olav som du kan komma närmast beröringspunkter i historia mellan Sverige och Kiev. Det är den fantastiska berättelsen om prinsessan Ingegerd från Sverige på 1000-talet som först skulle gifta sig just med den Norske kungen Olof Haraldsson , och de hann träffas och bli kära i varandra, innan Ingegerds pappa kung Olof Skörkonung av Sverige i stället rådgavs att gifta bort dottern med fursten Jaroslav i Kiev. Hon fördes dit motvilligt , först till Novgorod, och sedan flyttade paret tillsammans till Kiev. Men kung Olav från Norge blev avsatt ett tag och hälsade då på i Kiev. De blev goda vänner och Olav lämnade kvar sin son Magnus till Ingegerd när han skulle tillbaka till Norge för att överta makten.
  Det lyckades inte och han stupade i strid. Den enorma domen i Trondheim är bygd på hans grav. Han heligförklarades senare och kallas den helige Olav.
  Ingegerd hade i sin tur en förmåga att mäkla fred och använde sin förmåga i olika krissituationer mellan Jaroslavs bröder, olika ryssar som kom och skulle ta över Kiev.
  Ingegers barn blev sedermera början till olika kungahus i Europa. Hon själv flyttade till klostret och blev heligförklarad. Hon kallas för heliga Anna av Novgorod och jag tror att i Kiev finns ett kloster som kallas efter henne.
  Så det är en fantastisk koppling till Skandinavien som den isländska historieberättaren Snorre Sturlasson gör.
  Ingegerd är begraven i en sarkofag i Sofiakatedralen i Kiev, som du säkerligen vet.

 2. nolies skriver:

  ”Jag har en känsla av att morgondagen kan bli inledningen till en ny offensiv för att destabilisera såväl östra som södra Ukraina inför det stundande presidentvalet.”

  En känsla som inte är svår att dela efter att läst denna artikel:

  http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/apr/30/russia-ukraine-war-kiev-conflict

 3. carlbildt skriver:

  Tack för att Du gav mer detaljer och färg åt den historiska kopplingen. Just berättelsen om Olof den Helige tillhör ju det viktiga som Snorre Sturlason gett vår nordiska eftervärld.

 4. Pragma logiskt baserat samförstånd ?X = oklarheter i upprinnelsen till casus ”Ukraina” Y = Rysk trupp uppbyggnad intill Ukrainska gränsen
  Utsaga 1: ?X-> Y , Z= Osäkerhet bland östukrainare alstrar separatism Drivs av ?X + Y i steg 1 Krim annekteringen, Utsaga 2 : elementa; A= Kiev mobilisering, späder på vidare Z = separatism genom bekräftande av rådande osäkerhet.
  Slutsats: Y + A -> Z Lösning: Z -> z om Y->y samtidigt och parallellt med Y ->y. Reductio ad infinitam. Förutsättningar för trupp dispersion är goda om bägge sidor dansar varsamt och i takt. Musorna anger här såväl versfot som mått, varsågoda mina damer och herrar, allting gott, bilda par och träd i jämna led från scen om vi får be. Ty i kullisserna väntar Tack och blommor och applåder.

 5. Tack för Nyhetsbrev

  Glädjande att Iran går framåt i den nukleära frågan Men bekymmer i frågan om Ukrainas framtid. Hoppas allt löser sig via den fredliga och diplomatiska vägen så att människor kan slappna av.

 6. Eratum: skall uppenbart vara A->a således Z->z om Y->y samt A->a QED

%d bloggare gillar detta: