Samtal i Snorres värld

REYKHOLT: Här där en gång Snorre Sturlason levde, verkade och dig samlas i kväll och några timmar i morgon förmiddag vi Nordens utrikesministrar för sedvanliga mer informella diskussioner.

Snorre Sturlason – som levde mellan 1179 och 1241 – var inte bara en av Islands på sin tid mäktigaste män, djupt inblandad i förvecklingarna också i Norges historia, utan är ju först och främst den skald och författare som har gett oss mycket av det äldre Nordens historia.

Vår guide här hävdar att hans verk egentligen saknar motsvarighet i världslitteraturen under hela den långa tiden mellan det antika Greklands dramer och epos och den italienska renässansens mästerverk.

Och en mycket stor författare var han förvisso.

När jag gick i skolan läste vi förvisso delar av hans Edda, lärde oss om Eskil Skallagrimson och förväntades veta vad Heimskringla var och var den handlade om.

Om det är så fortfarande vet jag inte, men det borde vara det.

Vårt nordiska kulturarv är viktigt också för vår nordiska framtid.

Hans verk lever förvisso fortfarande. I handen när vi kom hit fick vi en ny översättning till engelska av sagan om Eskil Skallagrimson, och den har nu getts ut också som pocket av Penguin.

Och jag ser fram mot den lilla rundvandring här som snart börjar. Mitt ute i det ödsliga och vackra landskapet är detta ett samhälle med bara tre-fyra byggnader.

Sedan blir det middag och diskussioner.

Om det nordiska samarbetet.

Och om de utmaningar vi måste möta gemensamt.

Krisen i östra Europa med ett nytt Ryssland med gammalt beteende och allt vad detta kommer att leda till. Utmaningarna i Mellersta Östern. Samarbetet i Arktis.

Mitt på dagen i morgon tar vi oss så tillbaka till Reykjavik, och sedan skingras vi åter.

På flygningarna hem skall jag läsa om Eskil Skallagrimson.

11 Responses to Samtal i Snorres värld

 1. Tack för Nyhetsbrev

  Vårt nordiska kulturarv är viktigt. Utrikesminister Carl Bildt skriver om skalden och författaren Snorre Sturlason – så intressant att läsa. Jag får lust att läsa något av hans verk.

 2. Tack för Nyhetsbrev

  Det nordiska samarbetet är viktigt

 3. un2here skriver:

  … Utmaningarna i Mellersta Östern. …

  Ja just det! Vad var det för ord Kerry egentligen letade efter?

 4. bildterberg skriver:

  Bildt verkar trivas i sagans värld.
  Det är förståeligt när den bistra verkligheten
  blir alltför påträngande.

  http://www.globalresearch.ca/are-western-policies-evil-or-desperate/5379799
  http://www.voltairenet.org/article183542.html

 5. […] 2014-04-30 (under ”Samtal i Snorres värld”) […]

 6. flyktingar skriver:

  un2here kan med tillförsikt se framtiden an. PLO och Hamas har beslutat gå samman, Egypten har dömt ytterligare några hundra hamasvänliga morsianhängare till döden, flyktingströmmarna från Syrien är starka och stabila och Carl Bildt börjar tröttna på ukrainakrisen. Israels dagar är således räknade. Hur, kanske någon undrar. Ja, det vet man inte så noga men resultatet är känt för envar. Det stavas nya strömmar av miljontals flyktingar. I deflationens Sveriges kommer priset på arbete bli fortsatt allt lägre medan klyftorna mellan rik Svensson och fattig Flykting växer lavinartat. I detta växande segregationens Sverige kommer Securitas sälja ännu fler elektroniska skyddsmurar, när klasskampen går en ny vår till mötes. Glad 1:a maj, för fan…

 7. flyktingar skriver:

  bildterberg silar som vanligt mygg och sväljer kameler, då hen väljer att citera http://www.presstv.ir. Iran avrättade 369 människor under 2013 (enligt Amnesty). Hur många som dog i Syrien vet ingen men helt säkert rör det sig om över 70 000 människor dödade bara under 2013. Hur många hus som jämnades med marken i Syrien under samma tid vet ingen. Ja verkligen, business as usual…

 8. un2here skriver:

  Men vad var ordet – vad skulle Amnesty ha sagt?

  Israeli embassy pressured Amnesty to cancel launch of ‘apartheid’ book

  http://mondoweiss.net/2014/03/israeli-pressured-apartheid.html

 9. bildterberg skriver:

  ”När jag gick i skolan läste vi förvisso delar av hans Edda, lärde oss om Eskil Skallagrimson och förväntades veta vad Heimskringla var och var den handlade om.”

  Med risk för att verka petig, men visst måste du mena Egil och
  inte Eskil?

%d bloggare gillar detta: