En dag i soligt Stockholm

STOCKHOLM: Mellan allt annat blir det i alla fall en arbetsdag vid Gustaf Adolfs torg i dag.

Och det finns åtskilligt att följa upp och ge inriktning till.

Mycket har att göra med den aktuella och mindre stabila situationen i Europa just nu.

Självfallet situationen i östra Ukraina som är påtagligt komplicerad.

Uppenbart är att de ryska ansträngningarna att leva upp till överenskommelsen i Geneve i allra bästa fall skulle kunna beskrivas som strikt minimalistiska.

Och det är en positiv tolkning.

En som mer överrensstämmer med den utveckling vi ser är att ansträngningarna att destabilisera Ukraina fortsätter.

Vi måste nu snart främst inom EU-kretsen ta ställning till den fortsatta politiken.

Men dagen handlar också om uppföljning av aktuella säkerhetspolitiska frågor i vårt mer omedelbara närområde.

Även det är ju berört av det nya läge vi har att hantera i Europa.

I Stockholm i dag finns FN:s biträdande generalsekreterare för humanitära frågor Valery Amos – främst för samtal med Hillevi Engström – och jag ser fram mot att få en möjlighet att lyssna på henne.

Det kommer med all sannolikhet att bli ett samtal fokuserat på de allt värre situationerna i såväl Syrien som Södra Sudan.

Dagen innebär också en välkommen möjlighet att mer direkt kunna följa upp med kollegor i regeringen i olika frågor.

Och jag hoppas också kunna hinna åka förbi Stadshuset där Ulf Adelsohn presenterar den menoarliknande bok han nu ger ut. En stor del av den handlar alldeles säkert om hans år i Stockholmspolitiken.

Fram mot kvällen bär det så av till vår närmaste andra huvudstad – Tallinn.

Där det blir det diskussioner på den årliga konferensen till president Lennart Meri:s minne, och på måndag börjar där det viktiga ministermötet med Freedom Online Coalition.

Således först diskussioner kring geopolitikens återkomst, och därefter den nya globala nätpolitikens olika utmaningar. Tallinn på sitt sätt i fokus i bägge dessa hänseenden.

9 Responses to En dag i soligt Stockholm

 1. Ser att du än en gang har lyckats stoppa foten I munnen och utmåla kryssningsrobotar som ett ”offensivt” vapen… Då är det väl ”offensivt” att släppa ”dumma” bomber på en motståndare? Om vi inte har kapacitet att anfalla de flygbaser varifrån fientligt flyg som attackerar Sverige utgår så är det kort och gott kört. Njut av dina sista månader som utrikesminister för det blir aldrig någonsin mer efter valet.

 2. Tack för ett alltid lika spännande och intressant nyhetsbrev

 3. truthseeker508 skriver:

  ”Uppenbart är att de ryska ansträngningarna att leva upp till överenskommelsen i Geneve i allra bästa fall skulle kunna beskrivas som strikt minimalistiska. Och det är en positiv tolkning. En som mer överrensstämmer med den utveckling vi ser är att ansträngningarna att destabilisera Ukraina fortsätter.”

  Du fortsätter att undvika en debatt om CIAs stöd till de ukrainska fascisterna som om detta inte vore en viktig faktor i Uklrainas destabilisering. Men tvekar likväl inte att skuldbelägga Ryssland för deras i huvudsak defensiva agerande i Ukraina. Genom att fortsätta ”stoppa huvudet i sanden” på detta sätt vinner du inga supportrar och du blir en ”lame duck” (en betydelselös aktör) i debatten om Ukraina. Tydligen är den debatten en alltför het potatis för dig att hantera. Men kan du inte låta nån lämplig person på UD kommentera frågan ? Detta är en viktig fråga för oss svenskar eftersom vi är ett fredligt och i grunden antifascistiskt folk. Vi vill veta t.ex. varför det är rätt att låta Ukrainas fascister nyttja Ukrainas krigsmakt inklusive tanks och flygplan för att attackera den ryska befolkningen i östra Ukraina ?

 4. Rulle skriver:

  Putin visar sin upprördhet över att Ukrainas interimsregering använder armen till att återta de myndigheternas byggnader som proryska extremister olagligt lagt beslag på.
  Hur är det med konsekvensen med denna doktrin på andra håll i Putinland? Kan ryska polisbyggnader nu ockuperas utan risk för militära reprisliera?
  Andra Tjetjenienkriget bröt ut 1999, strax efter att Vladimir Putin blivit Rysslands premiärminister. I kriget stod tjetjenska gerilla-krigare mot rysk militär och Moskvatrogna tjetjenska trupper.

 5. Lajma skriver:

  Sveriges utrikesminister ger sitt fulla stöd till ukrainska fascister. Är det 1933?

 6. bildterberg skriver:

  Rulle:
  Tjetjenska jihadister har också varit aktiva i kampen
  mot Assad-regimen i Syrien:

  http://www.bbc.com/news/world-middle-east-24999697

 7. […] 2014-04-26 (under ”En dag i soligt Stockholm”) […]

%d bloggare gillar detta: