Viktig förstärkning av försvaret

SÃO PAULO: Denne jättestad är inte bara det södra halvklotets största, utan råkar dessutom vara den näst största svenska industristaden i världen – efter Göteborg, men före Stockholm.

Och i dag har jag också tagit tillfället i akt att bekanta mig med de svenska företagens verklighet här. Tillsammans sysselsätter de ca 50.000 människor bara här i São Paulo.

Jättelandet Brasiliens ekonomi går nu lite sämre än vad nog de flesta hade väntat sig, och det är inte svårt att finna kritiska röster mot den politik som förs.

Att det politiska klimatet håller på att hetta till har också sin rätt självklara bakgrund i det kommande presidentvalet i oktober. Men problemen är samtidigt uppenbara.

Med sina ca 200 miljoner människor är Brasilien dock något av en värld i sig, och Sverige är i nu ett än mer intressant land efter beslutet att det brasilianska flygvapnet skall utrustas med den senaste versionen av Gripen.

Denna skall tillverkas här i Brasilien, och i detta ligger självfallet en relation som kommer att sträcka sig långt fram i tiden. Det handlar faktiskt om den största enskilda exportordern genom tiderna.

Men under dagen har jag också passat på att diskutera landets utrikespolitik med olika oberoende bedömare, och det saknade inte intresse.

Att de alla tillhörde mina följare på Twitter, och därmed visste påtagligt mycket om Sverige och svensk utrikespolitik, vars intressant att konstatera.

Jag fick åtskilliga frågor om hur Brasiliens tystnad om Rysslands angrepp på Ukraina kommer att påverka förtroendet för landets utrikespolitik, och försökte att svara rimligt diplomatiskt.

Men för ett land som tydligt och med rätta predikat den internationella rättens primat, och motsatt sig stormakters bara på deras makt grundade anspråk, borde det vara förknippat med en del mer långsiktiga problem att vara tyst i en situation som denna.

Hemma har de fyra allianspartiledarna i dag presenterat sitt förslag till såväl kort- som långsiktig förstärkning av vårt militära försvar.

Att jag som utrikesminister välkomnar detta borde vara uppenbart.

Det ger ökad styrka åt vår säkerhetspolitik i en europeisk framtid som blivit allt mindre stabil och säker.

Min förhoppning är att vi nu kommer att få se en bred politisk överenskommelse med i allt väsentligt denna inriktning.

Förstärkning av kortsiktig övningsverksamhet är viktig, men det gäller i än högre grad den mer långsiktiga förstärkningen av luftförsvar och av resurser över, på och under ytan i Östersjön.

Hit har jag dock kommit först och främst för att diskutera de olika frågorna om friheten för och på nätet på den stora konferens NETmundial vars olika förmöten pågått under dagen men som tar sin mer officiella början i morgon.

Då pratar Brasiliens president Dilma, men till inledningstalarna därefter räknas också jag.

Alldeles säkert kommer det att bli både livliga och intressanta debatter.

Ett slutdokument föreligger som utkast, och ser i allt väsentligt rätt bra ut.

Att Cuba, Iran, Ryssland och Kina förefaller att vara av avvikande mening stärker snarast den slutsatsen.

7 Responses to Viktig förstärkning av försvaret

 1. cbnilsson skriver:

  Carl Bildt,
  Brasiliens återhållsamhet i kritiken av Ryssland kan ju ha att göra med att de faktiskt tycker att EU/USA till stor del skapat situationen som uppstått i Ukraina.
  Man behöver inte vara speciellt god diplomat för att inse att när EU på ett provocerande sätt håller på och lockar in de forna sovjetrepublikerna till både EU och Nato så är det som att spotta den ryska björnen rakt i ansiktet.
  Att björnen nu vaknat är inte märkligt med tanke på att vi i väst gjort allt för att väcka den.
  Hur klokt var det Carl Bildt?

 2. Carl – du måste ha blivit förd bakom ljuset av någon eller så har du inte fårstått vad man har berättat för dig? Dina nymoderata kollegor fortsätter att förstöra försvaret gemom att minska anslag samt inte låta försvaret utnyttja anslagna medel. Ett exempel är att neddragningen med 500 miljoner på personal ligger kvar – katastrof. Renovering av två kustkorvetter fortsätter att ligga i långbänk – inget godkännnande av regeringen att få använda anslag… De ”extra” medel som påstås anslås täcker i praktiken bara inflationen – det materialberg på 70 miljarder som man skjuter framför sig hanteras inte. En del av de snalg man ”skjuter till” är pengar från Försvarsanslaget – internationella operationer – ha ha ha! Summering – katastrof och skandal. Inkompetensen manifesterad. Jag vet en sak – alliansen är borta efter valet. Inte för att oppositionen är bra utan bara för att man själv var så extremt dålig.

  En kommentar från Finland om alliansens ”satsning”: Den svenska strategiska time-outen fortsätter och förlängs. Det är osannolikt att Sverige kommer att kunna återuppta en erkänd förmåga till försvar av eget territorium.
  http://fmashiri.wordpress.com/2014/04/22/rejalt-tillskott-eller-det-svenska-forsvarets-kris-del-6/

 3. bildterberg skriver:

  Öppet brev till Vladimir Putin från 300 tyskar:

  http://www.nrhz.de/flyer/beitrag.php?id=20163

 4. Fidel Karlsson skriver:

  Ericsson var tidigt ute i Brasilien med sitt modulsystem, vilket kunde anpassas efter regimers olika behov, dvs klykan som luren vilar på behövde inte alltid bryta förbindelsen… vilket den dock alltid gör i Sverige, tack och lov (Snowden är väl inne på samma sak) men nu handlar det om Ukraina och vill man som neutral svensk få hela perspektivet klart för sig kan man med fördel ta del av motsidans argument här:

  http://swedish.ruvr.ru/

  Konflikten eskalerar p g a landets historiska inre splittring, men mångkulturen står ju inte särskilt högt i kurs i någon annan del av världen heller just nu, förutom Sverige, som alltså borde kunna erbjuda någon magisk formel till de kivande parterna i olika delar av världen.

 5. Tack för Nyhetsbrev

  Så roligt att det brasilianska flygvapnet har bestämt sig för den senaste versionen av Gripen och att denna ordern är den största enskilda ordern genom tiderna för Sveriges del.

 6. bildterberg skriver:

  Rekommenderad läsning:

  Även om boken publicerades för 5 år sen är den i högsta grad
  aktuell fortfarande.

 7. bildterberg skriver:

  Synd att enkel HTML-kodning inte riktigt fungerar här. Länken till
  den rekommenderade boken:

  http://www.adlibris.com/se/bok/full-spectrum-dominance-totalitarian-democracy-in-the-new-world-order-9783981326307

%d bloggare gillar detta: