Alarmerande i östra Ukraina

ODESSA: Allt går inte riktigt som planerat, och i stället för att fortsätta i kväll till Kherson blir det till att stanna här i Odessa och avvakta utvecklingen under morgondagen.

Efter frukost med min ukrainske kollega har jag tillbringat dagen här i denna sydukrainska metropol vid Svarta Havet.

Staden har en rik och fascinerande historia, och är viktig från de flesta utgångspunkter man kan föreställa sig.

Regionens hamnar är av stor betydelse, och mer politiskt kan måhända noteras att till gränsen till Moldavien och Transnistrien är det väl bara lite mer än en halvtimma med bil.

Och det har varit bra samtal såväl med regionens guvernör som med en stor grupp företrädare för unga entreprenörer och aktiva inom civila samhället här.

Att det där fanns både ilska över den korruption som man tycker har regerat landet och förhoppningar på vad ett närmare samarbete med EU kan innebära var mycket tydligt.

Men säkert finns det också här, inte minst i den äldre generationen, som lyssnar på locktoner från öster. Hitintills förefaller deras manifestationer dock inte alltför imponerande.

Men läget i östra Ukraina har spetsats till under dagen.

Bilder visar väl beväpnade män med vapen som förefaller påtagligt avancerade. Vägspärrar och stormade polisstationer. Mönstret med s k gröna män förefaller kusligt bekant.

Självfallet har vi anledning att överväga denna situation mycket noga. Ukrainas nationella säkerhetsråd sammanträder senare i kväll för att ta ställning till situationen.

Vad morgondagen kommer att innebära vet vi inte.

6 Responses to Alarmerande i östra Ukraina

 1. Mats Lundin skriver:

  Frågan är om hur mycket tid som finns för att överväga. Det är förmodligen inte ukrainska regeringen som kommer att agera utan ukrainska grupper som styrs utanför dom befintliga kanalerna. Snart har vi en situation där Ukraina försvarar sig utan hänsyn till EUs agenda. För sent och för lite.

 2. Kitty Jones skriver:

  Är lite förvånad över medierapportering över Ukrainakrisen. Medierna framställer krisen som ett ”wag the dog krig” långt borta i någon grå fd. sovjetstat. Det här påverkar ju säkerhetsläget i hela Europa. Frågan som ingen ställer,
  har Europa råd med Ukraina?

 3. Patrik Haasma skriver:

  Om Ukrainas regeringen ber FN om hjälp med att stabilisera ö:a delarna av landet med FN trupp borde det väl försvåra för Ryssland att med olika förevändningar skicka dit militär!?
  /PH

 4. xavron skriver:

  Är det dessa beväpnade gröna män som Bildt såg i Odessa?Inspelningen från antimajdantåget i Odessa den 13 april.

%d bloggare gillar detta: