Ett drag av optimism i Kabul

KABUL-DUBAI: Med avsevärd försening har planet nu i alla fall lämnat Kabul på väg till Dubai, och därifrån bär det så i morgon vidare hem till Stockholm.

Trots att besöket här blev kortare än avsett var det utomordentligt värdefullt att komma hit, och jag fick dessutom ett bestämt intryck av att det var påtagligt uppskattat.

Och när jag nu lyft från Afghanistan är det med en bild mer präglad av tillförsikt inför framtiden än vad som skulle varit fallet för inte så länge sedan.

Under dagen har jag haft långa samtal med de tre ledande presidentkandidaterna, och de har i allt väsentligt gett mig en samstämmig bild av såväl valrörelsen som valdagen.

Media och inte minst TV har spelat en betydligt större roll denna gång än 2009, och alla tre talade om de viktiga debatterna och hur deras stora möten runt om i landet hade direktsänds i TV. Debatten hade därmed fått ett betydande genomslag.

En mer aktiv roll för kvinnor noterades också speciellt, och siffror tyder nu på att över en tredjedel av dem som avgav sina röster på valdagen var kvinnor.

Det är ännu inte vad det borde vara, men ändå ett väldigt steg framåt i ett samhälle som detta.

Att detta är ett ungt land har säkert också spelat sin roll. Omkring 60% av befolkningen är 25 år eller yngre, och det har nog gjort att det fanns en betydande öppenhet för nya intryck och tankar i valdebatten.

Alla tre redovisade fall av tydligt valfusk och försök att på olika sätt störa processen, men alla tre sade samtidigt att de knappast såg något systematiskt i detta och ingen trodde att det handlade om en omfattning som kunde förväntas påverka resultatet i stort.

Ett påtagligt problem på många håll hade varit att valsedlarna plötsligt tog slut, och att det hade tagit tid att få fram nya på de platser detta över huvud taget var möjligt.

I någon utsträckning var detta ett resultat av att valdeltagandet var tydligt högre än vad man hade förväntat sig.

Alla dessa frågor måste självfallet prövas i beslutad ordning, och i vilken utsträckning de kommer att påverka resultatet återstår att se.

Men samtidigt var det viktigt att alla tre kandidaterna sade att de var beredda att acceptera det resultat som den överenskomna processen kommer att leverera.

I Kabul spekuleras nu livligt om huruvida det nu – om ingen väljs redan i första omgången – kommer att bli någon form av uppgörelse mellan de två som får högst röstetal eller om det går till en avgörande andra valomgång.

Själv skulle jag nog snarast tro att det i en sådan situation trots allt blir en andra valomgång. Och viktigt är det att den sker med samma värdighet som den första.

I vilken utsträckning talibanerna med fullt kraft försökte blockera valet – och misslyckades med detta – finns det delade meningar om.

Men det kan hävdas att de kände av det starka stöd som detta val hade bland människorna, och att det ledde till att de åtminstone delvis tog det mer försiktigt.

De utmaningar som återstår innan en ny president formellt kan ta över skall inte underskattas. Problem i vad som återstår skall alls inte uteslutas.

Och när en ny president tar över är utmaningarna för detta land, som fortfarande tillhör världens allra fattigaste, fortfarande formidabla.

En av de viktigare frågorna då är om det finns förutsättningar för en mer verklig fredsprocess än det skuggspel vi sett under de senaste åren.

På den punkten är det alldeles för tidigt att ha någon bestämd uppfattning, men jag mötte också på denna punkt fler optimistiska bedömningar i Kabul än vad som tidigare hade varit fallet.

De ekonomiska utmaningarna också när det gäller att bekämpa korruption och narkotikaproduktion är formidabla, och när det stora internationella närvaron nu dras ned påtagligt är det självfallet att också ekonomin påverkas.

I dagens diskussioner förekom självfallet också de regionala frågeställningarna.

Såväl Pakistan som Iran är viktiga aktörer, och till denna skara hör självfallet också det Indien som ju just i dag inlett sitt gigantiska parlamentsval.

Inte minst hoppas jag att det nu skall finnas bättre förutsättningar för relationen till Pakistan, och att den utvecklingen skall underlättas av bättre relationer mellan New Delhi och Islamabad.

Afghanistan är inte längre krisen på förstasidorna, och i detta ligger såväl en bedömning av utvecklingen i landet som det faktum att trängseln där ju blivit mer påtaglig under den senaste tiden.

Men viktigt är att vårt engagemang består.

Och även det var ett viktigt budskap jag hade med mig till Afghanistans nuvarande och framtids ledning.

4 Responses to Ett drag av optimism i Kabul

 1. Tack för Nyhetsbrev

  Roligt att så många kvinnor röstade.
  Kanske blir det en andra valomgång ändå.

 2. Carina Rydberg skriver:

  Publicera inte men det verkar som om Assange är jättearg på dig. Hoppas han har god anledning.

  Själv försvinner jag till Italien i en månad. Till ett hus som förhoppningsvis saknar internetanslutning. Det firar jag med att skälla ut Svenska Akademien en gång till:

  http://www.boktipset.se/blogg/carinarydberg/2014/04/08/dagen-fore-flykten-samt-famous-last-words-i-boye-braket-moa-matthis-har-ordet/

 3. […] För det kostar om väskan väger mer än 20 kg som man checkar in. Man får säga vad man vill om Carl Bildt t ex. Men rädd för att flyga tycks han i alla fall inte vara som han dimper ner och upp i […]

 4. العمل التجاري في العالم مرتبط بالآمن القومي في مصر عدم وجود الاستقرار السياسي يجعل وجود دول له مصلحه في الصراع السياسي حتى تجعل دول آخره تفقد الاستثمار في مصر وتبقه هي المنفرد بالاستثمار في قناة السويس في اكتشاف آبار بترول في الاستثمار الأجنبي فماذا لو حدث سقوط الانقلاب وعودت الشرعية ستفوز مصر بالاستثمار التركي والأوربي بالاحتقار عن دول آخره آما ما حدث من شق الشعب بن أيد وعارض جعل الانقلاب يضعف في حالت الاستجابة له فيمكن حل هذه المشكلة وإنقاذ ما يمكن إنقاذه 1\ أعادت عمل دستور جديد بمشركه النقابات ممثلين عنهم بالانتخاب على آن يستمر الدستور مفتوح المدة ما بن النظر أمام المحكمة الدستورية والموفقة فمن المتوقع آن يستغرق هذا سنه وقد تعلمنا من دستور الطنطاوى ودستور مرسى ودستور الانقلاب وبعد نقوم بعمل انتخابات فوقت ذلك يكون الشارع قد هدي لان المفوضين من النقابات بالانتخاب راضى عنهم الشعب وسوف تقوم النقابات بعمل هدوء في الشارع مع الشعب آما التفصيل الآخرة يطول شرحها لتشعبها وعدم تنظمها فيعمل على فشلها فالهدف الأساسي الحفاظ على المؤسسة العسكرية بالكامل فسقوط المؤسسة العسكرية معناه سقوط جميع مؤسسات الدولة والسفارات والاستثمار الأجنبي لتفكك السلاح المملوك للجيش في يد الشعب فالانقلاب اليوم اصبح ضعيف أمام الشعب وأفراد الجيش والشرطة

%d bloggare gillar detta: