På väg till Gymnich i Athen

ISTANBUL: Denna dag inleddes med frukost i Bryssel, har till större delen tillbringats i Arvfurstens Palats i Stockholm men fortsätter nu när jag mellanlandar vid Bosporen på väg till Athen.

Och där inleds i morgon det informella mötet med EU:s utrikesministrar.

I Stockholm hade jag nöjet att få besök av först Carl Gershman från amerikanska National Endowment for Democracy för att diskutera olika projekt när det gäller mänskliga rättigheter i Cuba, Ryssland och Nordkorea.

Inte minst vad gäller Nordkorea hoppas jag vi kan finna former för ett närmare samarbete.

Därefter kom den gamle vännen Celso Amorim, numera försvarsminister i Brasilien efter åtskilliga år som utrikesminister, på besök för ett samtal som kom att spänna över vida områden och långa tider.

Att han är i Sverige har med vår strategiska relation att göra, och det finns ju ytterligare möjligheter att nu utveckla denna i och med att Brasilen valt nya versionen av Gripen för att modernisera sitt flygvapen.

Därmed kommer relationen mellan våra länder att komma upp på en ny nivå inte minst genom den teknologiöverföring och utveckling som kommer att ligga i detta.

I morgon samlas vi så i Athen för en diskussion som alldeles säkert kommer att domineras av situationen i Europas mer omedelbara grannskap.

Sammanbrottet för det som en gång kallades ”arabiska våren” i söder och en ny auktoritär och makthungrig utmaning i öster innebär nya och stora utmaningar för vår politik framöver.

Om den femåriga mandatperiod för de europeiska institutionerna som nu går mot sitt slut dominerats av de finansiella utmaningarna är det dessa och andra rent politiska utmaningar som med största sannolikhet kommer att stå i centrum under den kommande perioden.

Och om detta kommer det säkert att talas åtskilligt under vårt informella dygn i Athen.

Där möter oss också ett vänligare klimat, och inte minst ser jag fram mot att i morgon kväll tillsammans med mina kollegor kunna besöka det fina Akropolis-muséet där jag dessutom tror att det kommer att serveras middag.

6 Responses to På väg till Gymnich i Athen

 1. Hard issues and soft issues. Varför representeras EU av just en Nordisk trojka visavi Ukraina frågan i.e. Rasmussen Stoltenberg och Bildt, selektionsprocessen behöver belysas. Varför ett samtidigt mediamässigt uppblåsande av Vikingaklichéer, Varför omfattas specifikt sydeuropa av La force de dissuasion Francaise. Varför är EU passiva och via ESA låter the next frontiere nämligen månens geologiska deuterium och tritium rättigheter gå sig förbi till Kinas belåtenhet. Lagstifta därför redan nu om globala införsel tullar på mån material. Men vänta ja just det, man sitter fast i kartritnings exercis. OBS utmaningarna kräver att man lyfter näsan över den tvådimensionella karthorisonten, fast då måste man ju tro på framtiden och inte bara försöka inmuta den såsom gäller arktis.
  Bristande framtidstro är EU och EAU ponzi spelet om Ukraina ett uttryck för. Ta tag i dialogen

  http://english.pravda.ru/news/russia/01-04-2014/127233-ukraine_integrity-0/

 2. Tack för Nyhetsbrev

  Lika spännande och intressant som alltid att läsa. Roligt att Brasilien valt nya versionen av Gripen för att modernisera sitt flygvapen.

 3. Carina Rydberg skriver:

  Publicera inte men det här kan kanske roa dig: http://www.boktipset.se/blogg/carinarydberg/2014/04/04/fredagsfatwa-har-ar-satansverserna-an-en-gang-plus-mitt-senaste-mail-till-peter-englund/

  Det är med andra ord lite svårt att komma fram på telefon till mig just nu.

  Och jag orkar faktiskt bara garva.

 4. bildterberg skriver:

  Värt att notera om Carl Gershman (NED:s president sen
  det grundades) är att han varit verksam i B’nai B’rith (1968-72)

%d bloggare gillar detta: