Början med stöd till Ukraina

STOCKHOLM: Det blev ett litet hopp i strålande sol över Östersjön från Riga till Bromma denna morgon när statsbesöket i Lettland avslutats.

Och det var ett med alla rimliga mått mätt mycket lyckat besök. Att det dessutom råkade komma vid en tidpunkt när avgörande europeiska frågor plötsligt kastats upp på vår gemensamma dagordning gjorde självfallet besöket än viktigare.

Kungen och Drottning avverkade olika besök och programpunkter i snabbt men väl organiserat tempo, och över allt var intresset för dem, för besöket och för relationerna med Sverige mycket påtagligt.

För min del blev det självfallet åtskilliga samtal inte minst kring utvecklingen i Ryssland och vår gemensamma politik vad gäller Ukraina. Utrikesminister Edgars Rinkevics och jag hade dessutom ett välö besökt seminarium på Stockholm School of Economics om det Östliga Partnerskapet med perspektiv såväl bakom som framåt i tiden.

Nästa toppmöte i Östliga Partnerskapet kommer ju att äga rum i maj 2015 i Riga under det lettiska ordförandeskapet i EU.

Men det kommer nog att rinna mycket vatten under broarna över Dnepr innan dess.

I går blev det preliminärt klartecken för det omfattande sanerings- och reformprogram som förhandlats fram mellan Ukraina och IMF. Och det är ett i alla avseenden mer generöst, mer omfattande och mer genomgripande än det som Moskva lade på bordet efter det att man i november tvingat dåvarande presidenten Janukovich att inte underteckna associeringsavtalet med EU.

Och i Kiev fattade parlamentet Radan redan vissa av de beslut som krävs för att det skall kunna börja träda i kraft.

De svårigheter Ukraina står för skall inte underskattas – misskötseln av landet har djupa rötter – men för första gången på åtskilliga år finns nu en klar väg för reformer och ett starkt och tydligt internationellt stöd. Landets långsamma glidning mot avgrunden har brutits.

Såväl i Haag som i Riga har jag ägnat betydande tid åt att med kollegor och andra diskutera vägarna framåt när det gäller att hjälpa Ukraina.

Och alldeles självklart ägnas betydande tid också åt att analysera utvecklingen i Ryssland och skapa en bild av hur dess politik kan tänkas komma att utvecklas framöver.

Men nu är jag tillbaka i Stockholm, och det finns åtskilligt, inte minst med anknytning till detta, att ta tag i.

Solen skiner, och jag ser fram mot en helg som jag hoppas i allt väsentligt kunna tillbringa hemma i Stockholm.

Det var ett tag sedan.

6 Responses to Början med stöd till Ukraina

 1. Hej, angående Ukraina har Sverige och EU funderat på att hjälpa landet med valet i maj genom att betala för och hjälpa till att installera ett ”secure electronic voter system” för att på så sätt minimera eventuella frågetecken vad gäller genomförande och resultat av valet? Detta skulle både stärka den demokratiska processen och verka som ”conflict mitigation” åtgärd. Jag skulle vara berett att hjälpa till med kontakterna till ett Europeiskt väl ansett företag som kan ta på sig ett sådant uppdrag på kortsikt. Företaget arbeta globalt med dessa frågor men har sitt HQ i London och Europakontor i Amsterdam, vilket skulle dessutom då stödja Europeiska företag som arbetar med att förbättra demokratiseringsprocesserna runt om i världen genom dessa koncept och teknologi! Jag kan nås vi Anna-Marias FB sida isf. Lycka till med allt det viktiga arbetet med dessa för Ukraina, Sverige och Europa så viktiga frågor! Mvh Joakim Robertsson

 2. Kachina skriver:

  Stöd till Ukraina,…..innebär en skuld till IMF. Jag undrar hur mycket sol som lyser över det? Kanske lika mycket som Tysklands krigsskuld och georgrafiska avsättningar till segrarmakterna efter första världskriget,…..som i sig ledde till andra världskriget.

  Tänk Carl,…….TÄNK!

  Historien har en tendens att upprepa sig. DU har en möjlighet att se till, att den inte gör det.

 3. Kachina skriver:

  Carl, i vårt intresse ligger att återupprätta de forna förbindelserna med Polen, Estland, Lettland och Litauen.

  Ukraina finns inte inom vårt intresseområde. Undvik alla former av inblandning.

 4. […] ”Det är detta projekt som flera svenska politiker stöttar, inte minst den värste av dem, Carl Bildt med sitt mångåriga mullvadande i Trilaterala Commissionen och Bilderberggruppen. Kolla […]

 5. pairis skriver:

  Tycker du att det börjar arta sig i Ukraina. Se då den här filmen på de lediga tid om hur Svobodas män tvingar TV-chefen för den statliga TVn att skriva under sin avskedsansökan?. http://www.svt.se/nyheter/varlden/ukrainsk-tv-chef-tvingades-avgaÄr det demokrati som är på gång, tror du?

 6. pairis skriver:

  Fortsättning: Det var alltså inte bara Svobodas män utan faktiskt parlamentsledamöter! Päivi Rissanen

%d bloggare gillar detta: