Mest Ukraina också i Haag

HAAG: Det saknades förvisso inte uppmärksamhet på vårt toppmöte om nukleär säkerhet, men en betydande del av uppmärksamheten handlade föga förvånande om krisen med Ryssland.

Men mötet i sig själv är viktigt, och vi hade en intressant och lite ovanlig diskussion i dag på eftermiddagen uppbyggt kring hur våra länder faktiskt skulle reagera i en situation med nukleär terrorism.

Toppmöten som dessa tenderar ibland att bli en serie av upplästa anföranden, men här blev det annorlunda, mer levande och påtagligt mer relevant.

Men detta hindrade inte att mycket kom att handla om Ukraina.

När ledarna för G7-länderna satte sig ner för sitt informella möte före middagen blev ett av resultatet att de i stället för det planerade G8-mötet i Sochi i Ryssland i juni nu blir ett G7-möte i Bryssel i juni.

Och i detta ligger alldeles självklart en stark politisk signal till Ryssland om konsekvenserna av dess agerande.

Möten som dessa ger ju möjlighet också till mer informella samtal, och Fredrik Reinfeldt och jag hade i anslutning till middagen samtal såväl med Kinas president Xi Jinping som, mer utförligt och med Ukraina i centrum, USA:s president Barack Obama.

Noteras på det positiva kontot bör att Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov accepterade ett möte med Ukrainas utrikesminister Andrii Deshchytsia. Positionerna var i allt väsentligt låsta, men att mötet ägde rum var i alla fall ett positivt tecken värt att notera.

Mitt i natten återvänder så Fredrik Reinfeldt hem till Sverige, medan jag fortsätter med det nukleära toppmötet här under morgondagen intill dess att det avslutas fram mot den senare delen av eftermiddagen.

Och i morgon kväll någon gång landar jag så i Riga för det viktiga statsbesöket där.

4 Responses to Mest Ukraina också i Haag

 1. Tack för intressant läsning i Nyhetsbrev

  Så Ryssland får inte deltaga i G7-mötet i Bryssel i juni. Hoppas verkligen att Putin tar sitt förnuft till fånga!

 2. Sanktionerna mot Ryssland verkar inte vara speciellt effektiva. För hur kan man annars förklara att Vladislav Surkov kunde besöka Stockholm i veckan?!
  http://www.znak.com/urfo/news/2014-03-24/1020003.html
  Har inte svenska passmyndigheterna blivit informerade?

 3. Tack Carl för dina ständigt relevanta och intressanta inlägg. Det är alltid en glädje att se att du lagt upp ett nytt inlägg.
  Putin verkar vara en maktglad och långsint personlighet, men verkar ändå möjlig att kommunicera med. Så min fråga är varför inte mer energi läggs på att analysera och möta upp personen Putin och dennes agenda för att komma fram till lösningar på diplomatisk väg? En insats där kanske kan minska riskerna påtagligt för nationella tragedier.
  Det är vidare svårt att veta vad som är huvudsaklig inriktning i Kreml – Expansionistisk agenda eller defensiv reaktion på NATO-expansion? Det verkar just nu som en blandning som skurit sig rejält.

 4. leonardo34 skriver:

  Putin känner sig naturligtvis provocerad över att ingen tagit hans upprepat framförda varningar om att Ryssland aldrig kommer att acceptera USA och NATO i Ukraina på allvar.
  Det är ju inte svårt att föreställa sig hur USA skulle reagerat om Ryssland etablerat missilbatterier på Kuba.

%d bloggare gillar detta: