Vecka i Haag och Riga

BRYSSEL: Så har då denna den nionde upplagan av Brussels Forum avslutats – jag tillhör dem som har varit med på dem alla – och jag beger mig hem mot Stockholm för en natt och några morgontimmar där.

Först skall dock en intervju om situationen i krisen med Ryssland och Ukraina för kvällens Agenda klaras av.

Att denna kris kom att dominera dagarna här var knappast överraskande, även om vi ju försökte att vidga perspektiven också till världen i övrigt.

Och så kommer det säkert att förbli under den kommande veckan.

I morgon förmiddag åker jag så till Haag för det stora Nuclear Security Summit där. Fredrik Reinfeldt anknyter senare för middagen med bl a president Obama.

De tidigare mötena i Washington och Seoul initierade ett ambitiöst arbete med de olika nukleära säkerhetsfrågorna, och med vår bakgrund och expertis är det ju naturligt att vi varit mycket aktiva i detta arbete.

Om detta kommer jag självfallet att berätta, men framför allt blir det viktiga diskussioner om vägar framåt i detta samarbete.

Men läget är som det är, och i morgon blir det också på amerikanskt initiativ möte i G7-kretsen av länder för att diskutera situationen mellan Ryssland och Ukraina.

Det är ett möte som sker i skuggan av stor osäkerhet om vad som kan bli nästa steg från rysk sida.

Och det blir alldeles säkert åtskilliga andra diskussioner i samma ämne.

Från Ryssland kommer utrikesminister Lavrov att finnas på plats.

Även andra frågor kommer dock att vara i fokus under tiden i Haag.

Ett möte mellan Korea:s president och Japan:s premiärminister är en viktig del i försöken att minska olika spänningar i den delen av världen.

Däremot finns med stor sannolikhet inte några förutsättningar för Kinas president Xi Jinping att tala med Japans premiärminister Abe, trots att bägge kommer att finnas på plats.

På tisdag kväll flyger jag så till Riga i Lettland för att vara med på statsbesöket där med Kungen och Drottningen under onsdagen och torsdagen.

Det är ett viktigt besök som planerats sedan lång tid tillbaka, men som ju nu äger rum i en situation med mycket påtagliga spänningar i Europa.

Lettland och dess utveckling är mycket viktigt för Sverige.

Det var ingen tillfällighet att vi 2008 och 2009 engagerade oss starkt såväl politiskt som finansiellt för att hjälpa landet i dess då utomordentligt besvärliga ekonomiska situation.

Alla hade då inte lika stor förståelse för hur viktigt det faktiskt var.

Men i allt väsentligt var det självfallet Lettlands egna insatser som gjorde att man klarade sig ur den svåra krisen. Inte sällan har de erfarenheter som då gjordes åberopats som ett mönster för andra länder.

Från Haag fortsätter president Obama till Bryssel där det blir toppmöte mellan EU och USA.

Att banden över Atlanten blivit än viktigare i den situation som nu råder är väl alldeles uppenbart, och vid sidan av förhandlingarna om frihandelsavtalet TTIP blir det alldeles säkert krisen med Ryssland som kommer att dominera detta toppmöte.

2 Responses to Vecka i Haag och Riga

  1. Borde det inte vara dags att frånta Torbjörn Törnqvist honorärkonsulskapet i Genève? Redan tidigare har det varit olämpligt men efter att han så lägligt räddade kompanjonen Gennadij Timsjenko från USA:s sanktioner drar han verkligen Sveriges namn i smutsen.

  2. Fred Salam Shalom Pax Mir Et al.

    Det är inte någons ensak att föra dialogen in locum tenens Men låt oss för ett ögonblick anta att den uppkomna situationen bygger på oansvariga media och inte från början avsiktlig territoriell expansionism från EU eller EAU. Varför det möjligen vore konstruktivt att få Bloggens synpunkter på:

    http://english.pravda.ru/opinion/columnists/22-03-2014/127146-media_blame-0/

    Med uttryck för den allra utmärktaste högaktning för höga vederböranden

    We are the world. The men in the mirrors. Looking to Make That Change For Peace.

%d bloggare gillar detta: