Klart starkare åtgärder

STOCKHOLM: Dagen började med avstämning i regeringskretsen om Ukraina inför Europeiska Rådets möte, som ju har Ukraina som ämne för den middag som lär pågå just när detta skrivs.

På eftermiddagen meddelade i Washington president Obama de nya åtgärder mot olika individer och intressen i Ryssland som han beslutat att vidta.

Och i denna omgång riktade de sig mot personer i påfallande nyckelpositioner, och dessutom i ett antal fall mot sådana med påfallande ekonomiska intressen utanför Ryssland. Att en bank fanns med på listan var självfallet också av betydelse.

Vilka slutsatser EU:s stats- och regeringschefer kommer att dra i detta hänseende på sin middag i kväll vet jag ännu inte. Det är dock viktigt att det inte blir för stora skillnader i EU:s och USA:s politik.

Den viktiga signal som USA:s åtgärder i dag och de som kommer att meddelas från EU i morgon sänder är att om Ryssland går vidare med sin politik finns en tydlig beredskap från vår sida att gå vidare med olika åtgärder.

Det sade vi redan i måndags, men nu visas det i handling också.

Att dessa åtgärder i ett slag kommer att ändra Rysslands politik finns det knappast någon som tror på. Syftet är att visa att kostnaderna om man går vidare successivt kommer att bli allt högre, och det dessutom i ett läge där det är väldigt svårt att se vad Ryssland har att vinna på denna politik på sikt.

Den nationalistiska retoriken leder förvisso till en viss yra och upphetsning.

Men samtidigt ser jag att Standard & Poor nu nedvärderar Rysslands ekonomi från neutral till negativ bedömning. Och det sker i ett läge där de ekonomiska utsikterna för landet redan hade börjat atty framstå som påtagligt mer bekymmersamma.

Intresset från internationella media för hur krisen utvecklas är självfallet stort.

Jag inledde min dag med ett samtal på BBC World Service om vad som är att vänta, och avslutade med en längre intervju med Christiane Amanpour på CNN med fokus på vilken effekt de olika åtgärder som nu vidtas av USA och EU kan få.

I bägge fallen underströk jag – som vanligt – betydelsen av att hjälpa Kiev och vikten av att fokusera på Ukraina i dess helhet.

Kontrasten mellan att arbeta med dessa utmaningar och diskussionen under en timma med medlemmar runt om i världen i den globala Internet-kommissionen var i sanning slående.

Det blev en konkret och bra genomgång av huvuddelen av de olika utmaningar som vår kommission kommer att ha att arbeta med under de närmaste åren.

Just nu handlar mycket om USA:s besked att man i september nästa år är beredd att lämna över den sista formella funktion man har i Internet-systemet, och den breda diskussion som därmed inletts om hur och vill vad som detta överlämnade skall ske.

Funktionen har knappast haft någon praktiskt betydelse på åtskillig tid, men har dock varit en yttersta säkerhetsgarant för att det sammansatta ekosystemet av olika funktioner som ser till att Internet utvecklas har fungerat.

Och som sådan kräver den en ersättning som har legitimitet och ger den säkerhet som världen i dess helhet ju har ett högst konkret intresse av.

Den diskussionen kommer att bli viktig, men vi hade inte svårt att identifiera en lång rad andra frågeställningar som kommer att bli mycket viktiga i vårt arbete.

Delar av kommissionen kommer att träffas de närmaste dagarna i anslutning till ICANN:s styrelsesammanträde i Singapore, andra kommer att träffas på den stora konferensen i Sao Paulo i slutet på april och sedan träffas vi alla i Stockholm i slutet av maj.

Samtidigt som jag antar att Europeiska Rådet i Bryssel går in i sitt slutskede i morgon sätter jag mig på ett plan dit för att under helgen vara med på detta års upplaga av Brussels Forum.

Jag tillhörde dem som var med och födde idén till dessa möten ett antal år tillbaka, och de har sedan dess blivit allt bättre.

Nu ges ju också möjligheten för alla som inte är där att följa huvuddelen av dess diskussioner via nätet, och jag kommer via Twitter att informera mer om den möjligheten.

5 Responses to Klart starkare åtgärder

 1. Carina Rydberg skriver:

  Publicera inte men här är det blogginlägg jag talade om igår:

  http://www.boktipset.se/blogg/carinarydberg/2014/03/20/nio-nya-dodssynder-likgiltighet-och-svenska-akademien-ar-skyldig-plus-karin-boyes-hemliga-liv-plus-torsdagsfilm-forstas/

  Peter Englunds mailadress ser ut att vara kapad men jag är inte säker på att han har fattat det än – trots att jag har talat om det för honom.

  Även hos dig ser det en smula underligt ut – åtminstone på min andra dator. Text ovanpå text. Den sida jag får upp där är förmodligen inte den äkta.

  För övrigt är även jag på väg till Brasilien. Men först i maj.

 2. Tack för Nyhetsbrev

  Bra att Washington och President Obama bestämt sig för att utdöma sanktioner av vissa betydelsefulla ryssar och mot vissa av de ryssar som har ekonomiska intressen utanför Ryssland men även mot en rysk bank.

  Nu när snart våra svenska kärnkraftsverk börjar bli gamla så är det än viktigare, tycker jag, att Sverige tänker på att bygga upp nya kärnkraftverk för att klara vår elförsörjning så att vi inte är så beroende av den ryska gasen. Vem vet hur president Putin tänker när sanktionerna mot hans land slår igenom med full kraft?

 3. Sune Ervanius skriver:

  När redovisas listan ?
  Med vänlig hälsning
  Sune Ervanius

 4. Rulle skriver:

  Hävdar fortfarande att EU:s och USA:s sanktioner är löjeväckande. Att några få potentater får ändra sina semesterplaner retar kanske dessa och gör dom än mer stridslystna. Den stora massan, som verkligen betyder något, skrattar åt dårskapen.
  Den sammanlagda IQ-kvoten hos EU:s utrikesministrar är inte ens roten ur den av Putins.
  Att man alltid hävder ”om Ryssland går vidare med sin politik” är också designat för att trigga beslutsfattarna i Kremel att gå vidare med sina hot med vetskap om att inget kommer att hända som rör Ryssland det ringaste.
  En klar tidsgräns för allt tillbakadragande, som Ryssarna har att förhålla sig till och dra bort alla fingrar från Krim eller att utestängas från allt ekonomiskt och idrottsligt samarbete tills man återupprättat Ukrainas fulla bestämmanderätt. Givetvis skall alla Ryssar, som bor i området, garanteras samma rättigheter som övriga Ukrainare. Detta är självklart men måste också sättas på pränt och understrykas.

 5. Utrikespolitisk analys är i mångt och mycket att lägga pussel med olika informationsbitar för att sedan se om de går att passa ihop till igenkännbara mönster och signaler om ändring av ex.vis försvarsdoktrin. Dåligt omdöme, var t.ex att lyfta fram/signalisera försvarsprojekt i media. De som jobbar på Dassault systems informations avdelning borde få en taktlöshets medalj. Det är möjligt att utvecklingen i Ukraina hade sett annorlunda ut om man inte gått ut med Neuron projektet via svensk press. Vad var det för stealth tänk ? Produkten är ju inte ens avsedd för Sverige ! Sverige får inte drivas in i någon försvars allians utan medborgarnas godkännande. Neutralitet är en ”Peace Position”

%d bloggare gillar detta: