Ett oberäkneligt Ryssland

STOCKHOLM: I en nationalistisk yra vi sällan sett maken till gick president Putin i dag vidare och annekterade Krim till det ryska territoriet.

Det är decennier sedan vi senast såg en makt med militärt våld ändra på Europas gränser på detta sätt.

Och konsekvenserna är svåra att förutse.

Ryssland har nu blivit en oberäknelig makt, och dessutom med en tröskel för användning av militär makt i sitt närområde som är lägre än vad de flesta tidigare hade utgått från.

Detta kommer att påverka mycket. Inte minst gäller det olika delar av de ekonomiska relationerna. Ryssland är plötsligt förknippat med risker på ett sätt som inte borde ligga i landets intresse.

President Putins långa anförande i Kreml i dag var något av en politisk stridsförklaring mot den västliga värld som landet ju tidigare sökt samarbete med.

Jag minns hans omtalade anförande vid säkerhetskonferensen i München 2007, men dagens anförande kommer nog på ett helt annat sätt att ses som en vattendelare i Rysslands utveckling.

Säkert leder detta till en del kortsiktiga inrikespolitiska poäng. Äventyr av detta slag brukar ha den effekten.

Men den stora frågan är självfallet vilka som kommer att bli konsekvenserna på längre sikt. Och att de på ett eller annat sätt kommer att bli betydande är ställt utom allt tvivel.

Så sent som när vi i kretsen av EU:s utrikesministrar i måndags diskuterade situationen fanns det en och annan som trodde att det fanns en möjlighet att diplomatin skulle förhindra president Putin att ta detta steg.

Men därav blev intet.

Det fanns inget drag av försonlighet gentemot omvärlden i det långa anförandet. Och mycket illavarslande var också att de som i Ryssland anmäler avvikande åsikt omnämndes som ”förrädare”. Ett hårdare inrikespolitiskt klimat torde dessvärre tillhöra det som är sannolikt i detta läge.

Att relationerna mellan de ryska och ukrainska nationerna kommer att försämras kraftigt på grund av detta framstår som tämligen klart.

Att detta skulle ligga i Rysslands långsiktiga intresse är utomordentligt tveksamt. De pliktskyldiga ord president Putin riktade till Ukraina i sitt tal förklingade nog ohörda.

För vår och EU:s del handlar nu mycket om stödet till Ukraina. I morgon kommer vi att närmare diskutera förberedelserna för mötet med EU:s stats- och regeringschefer på torsdag och fredag, och i morgon eftermiddag träffar Fredrik Reinfeldt EU-nämnden för att diskutera förberedelserna.

I dag har USA:s vicepresident Biden varit i Warszawa, och i morgon kommer han att vara i Vilnius. Förutom den polska ledningen träffar han presidenterna för de tre baltiska staterna.

Nästa vecka kommer USA:s president Obama till Europa, och i anslutning till det Nuclear Security Summit som kommer att hållas i Haag blir det nu också ett möte med G7-länderna för att diskutera just utvecklingen i Ryssland och stödet till Ukraina.

Min dag i dag avslutades med att jag hade en möjlighet att framföra hälsning till firandet av det persiska nyåret Nevruz i Kungsträdgården i Stockholm.

Och jag mindes besök i Mazar-e-Sharif, Isfahan, Erbil och Baku och andra delar av det vida kulturområde där denna tradition är viktig, levande och stark sedan omkring 4.000 år tillbaka.

I morgon är det ny dag. Och fortsatt arbete här i Stockholm.

18 Responses to Ett oberäkneligt Ryssland

  1. Göran Svedberg skriver:

    ”Det är decennier sedan vi senast såg en makt med militärt våld ändra på Europas gränser på detta sätt” skriver Carl Bildt. Om jag minns rätt är det 15 år sedan Nato bombade Belgrad för att tvinga det till underkastelse. Efter 2,5 månad av terrorbombningar och med användande av tusentals klusterbomber lyckades det till slut. Belgrad gav upp och västmakterna kunde bryta loss Kosovo. Hur många gånger har Ryssland bombat Kiev?

  2. Michael Gentile skriver:

    Göran Svedberg, jag ser att du har ett förflutet inom journalistiken. Det rimmar illa med den onyanserade (för att inte säga felaktiga) bilden som du försöker förmedla i din kommentar. Om jag inte minns fel gick det ca 8 år mellan bombningarna i Belgrad och Kosovos självständighet. Om jag inte minns fel var det inte NATO som ‘ockuperade’ Kosovo under dessa åtta år. Om jag inte minns fel fanns det en uppenbar risk för etnisk rensning i Kosovo i slutet på 1990-talet. Om jag inte minns fel har inte NATO annekterat Kosovo. Om jag inte minns fel hade Milosevic en ganska ‘dubiös’ roll under de jugoslaviska krigen. Om jag inte minns fel fanns det med andra ord ganska goda skäl till att ingripa.

  3. Michael Gentile skriver:

    Till Carl Bildt vill jag uttrycka min största tacksamhet för hanteringen av Ukrainakrisen. Och inte minst för de oerhört givande och intressanta bloggposterna. Jag är också stolt över att Sverige står med rak rygg inför en geopolitisk omvälvning av detta slag. Jag önskar att jag hade kunnat säga samma sak om Finland just nu.

  4. Vad är en gemensam moralisk grund ? Det är med glädje man noterar att man österöver efter en ateistisk och nihilistisk era åter tagit till heders en moralisk resning som baserar sin självbild på den östromerska kristna läran som kännetecknar Grekland, Cypern, Serbien, Syrien, Krim och Ryssland. En lära som följer Sankt Cyrils tolkning av Christus natur nämligen Credo, vars namne Cyril och dennes broder Methodius missionerade i balkan och hedrades med att få namnge det kyrilliska alfabetet. Enligt legenden var den som kristnade Krim Aposteln Sk:t Andreas. Här passar det bra att erinra om att han också var Sk:t Petrus bror. Låt inte ett par ord stå i vägen för gemensamt dygdiga handlingar framöver vilka hedra Kristna ideal. På det att vi ej må pröva det gudomliga tålamodet som i bibeln yttras som ”Fader, förlåt dem ty de veta icke vad de göra”

  5. Om inte Ryssland hade varit denna gången, hade Krim varit sönderbombat av NATO idag. Vi kan också tillägga att Norge förklarade sig självständigt från Svensk-norska unionen ensidigt, precis som Krim, och att Sverige hotade ta till vapen.

  6. Måste tillägga att utrikesministern tydligen får dåliga översättningar. Putin talade om sig själv som ”förrädare”, om han inte gått med på Krims begäran att ingå i Ryska Federationen. Han sade inget om avvikande åsikter.

  7. Calle: ur det perspektivet – hur känns det att ha varit delaktig i att ha närmast totalt förinta det svenska försvaret?

    Vi saknar försvarsförmåga idag (förutom din och dina kollegors flykt från Rosenbad till Bromma), vi har inte heller någon storebror som kan skydda oss.

    Hur tänkte ni, egentligen?

  8. bolarsson skriver:

    Putin säger att han inte tänker annektera delar av östra Ukraina, men önskar Ukraina (utan Krim) odelat. Kanske det stämmer, men då är hans plan snarare att få in hela Ukraina i den nya Sovjetunionen (”Euroasiatiska unionen”) med hjälp av Janukovytj-anhängade och ryskorienterade i östra Ukraina, och därmed stänga dörren till EU. Detta är farligare än om han annekterar delar av Östukraina och lämnar resten av Ukraina väst- och EU-orienterat. Så nu måste EU och väst för en gångs skull handla snabbare än Putin och knyta Ukraina (även Moldavien) närmare till sig. Snart kan det vara för sent.

    Bo Larsson, Lund, med 15-årig erfarenhet av forskningssamarbete med ukrainska forskare.

  9. bolarsson skriver:

    Vad jag glömde skriva i min kommentar nyss, är att Putin kanske inte är så oberäknelig. Hans strategi är troligen väl genomtänkt, och om vi i väst genomskådar strategin kan vi förutsäga olika drag, som Putin kan tänkas göra. Då blir han ganska ”beräknelig” och hans drag blir inte överraskande. Motdrag bör förberedas redan innan Putins drag kommer.

    Bo Larsson

  10. z T skriver:

    Varför är ni förvånade ? Över Rysslands agerande .De ända dom förstår är militär styrka .Allt annat är bara snack .Se till att Sverige har ett luftvärn typ Patriot Kuwait köpte nåt sånt för 900 miljoner dollar .Se till att den nya Ubåten A 26 kan bära kryssnings missiler .
    Skaffa minst 10 stycken .Se till att flygvapnet är minst 100 Jas plan .
    Överbliven matriel ges till hemvärnet och öka tjänstgörings tiden från 5 dagar året till minst tre veckor .Lägg ner Armen och yt Flottan
    Sverker

  11. […] Carl Bild i gårdagens postning på sin blogg ”Alla dessa dagar” under rubriken ”Ett oberäkneligt Ryssland” gör sig dummare än han är. Men alltid är det någon lat journalist på någon […]

  12. Peter Harold skriver:

    Rysslands agerande i Ukrainakrisen är inte alls underlig med tanke på vad som skett på andra ställen där ”fred” och ”demokrati” planterats (Tunisien, Egypten, Libyen) under det nuvarande årtiondet. Och inte heller är Putins agerande om Krim oberäkneligt med tanke på att NATO gärna ser att Rysslands Stillahavsflotta berövas sin hamn (som straff för det ryska engagemanget i Syrien där man lyckades avstyra en NATO-ledd invasion). Lägger man därtill att NATO inte avvecklades när Warsawapakten försvann, och istället flyttat fram sina positioner intill den ryska gränsen, så framstår Rysslands agerande snarare som logiskt.

    http://peterharold.wordpress.com/2014/03/19/nej-carl-bildt-ryssland-ar-inte-alls-oberakneligt/

  13. xavron skriver:

    Ukrainska parlamentledamöter (Frihetspartiet) mobbar chef för 1:sta ukrainska tv-kanalen för att man visade i Ukraina Putins tal ang. Krimhalvöns anslutning till Ryssland

  14. Göran Svedberg skriver:

    Michael Gentile. Att ansluta Krim till Ryssland sker efter önskemål från krimborna, inte efter krav från ryssarna. Kosovo hade säkert blivit en delstat i USA om amerikanerna velat ha dem.
    Att Kosovo bröts loss från Serbien innebar en etnisk rensning av en kvarts miljon serber

  15. foxbill skriver:

    Calle,
    Om inte alla inblandade i överfallet på chefen för tv-kanalen ovillkorligt åtalas så bör vi lämna detta land till sitt öde. Låt inte våra skattepengar gå till sådana svin!
    Foxbill

  16. flyktingar skriver:

    foxbill

    Carl Bildt ser i Ryssland en historisk ärkefiende till Sverige. Helt logiskt. Ryssland raserade det historiskt enade svenska Bottenviken, jämför Österbotten (Finland) Västerbotten (Sverige) samt omintetgjorde den gemensam ekonomi med baltstaterna. Det är två väl så goda skäl till varför man på traditionellt svenskt håll såg mellan fingrarna med den motbjudande nationalsocialismen i Tyskland. Hitlers militära upprustning och ideologi utgjorde en motkraft mot Stalins Sovjetunionen.

    I den mån Bildt idag när visionen om en ny östersjöunion ÖU, så utgör Putins arbete för en pånyttfödelse av en rysk stormakt ingen önskedröm precis.

    Man kan med fog fråga sig vad Carl Bildt, som bärare av det storsvenska patoset, är beredd att se mellan fingrarna med – i Ukraina och annorstädes till stöd för ”fiendens fiende” – för att nära en idyllisk dröm om en ny östersjögemenskap, precis som i konspirationernas och de återkommande krigens tidevarv, de som går under benämningen ”fornstora dar”.

%d bloggare gillar detta: