Vängruppen för Ukraina

STOCKHOLM: Solig dag här hemma, men alldeles självklart är det krisen i östra Europa som tar all uppmärksamhet.

Dock skall noteras att det i dag också är val i Serbien, och det saknar förvisso inte betydelse.

Vår förhoppning är att detta skall resultera i en regering tydlig när det gäller de ekonomiska reformer som krävs, och fortsatt bestämd när det gäller de anslutningsförhandlingar med EU som ju landet nu inlett.

Serbiens politiska kurs i dessa och andra hänseenden är av stor betydelse för regionen i dess helhet.

I dag äger så den s k folkomröstningen på Krim rum. Jag skriver s k efter den inte uppfyller några kriterier på hur en rimlig sådan skall utformas, och det alldeles bortsett från att den inte är förenlig med landets konstitution.

När det s k officiella resultatet – som ju kommer att vara ett överväldigande stöd för anslutning till Ryssland – kommer att tillkännages vet vi inte, men med all sannolikhet innan dess att EU:s utrikesministrar inleder vårt möte i Bryssel i morgon kl 09:30.

För mig blir det en rasande tidig avfärd i morgon bitti, därför att före ministermötet samlas på bl a svenskt initiativ den s k vängruppen för Ukraina för information och diskussion med medverkan av också Ukrainas utrikesminister Andrii Deshchytsya.

Ett mycket stort antal av EU:s utrikesministrar i övrigt har anmält intresse av att delta i det mötet.

Det vi nu ser är en tydlig rysk strategi för destabilisering av östra Ukraina, samtidigt som det är tydligt att det finns förberedelser för framstötar också i landets södra delar.

Direkt alarmerande är två uttalanden som gjorts av ryska utrikesdepartementet, och som mycket tydligt antyder en beredskap till direkt ingripande i östra Ukraina under förevändning av de oroligheter som ju till betydande del skapats av olika pro-ryska grupper.

Enligt uttalanden av guvernörerna i Donetsk och Charkov kommer dessa grupper till betydande del från Ryssland.

Varje sådant ingripande skulle på ett dramatiskt sätt förvärra situationen, och alldeles självklart leda till nya åtgärder riktade mot Ryssland från inte minst EU:s sida.

Syftet med mötet tidigt i morgon bitti är att lyssna på Ukraina, och att diskutera hur vårt stöd för landets utveckling bäst kan utformas. Till stor del handlar detta om det finansiella stödet och de ekonomiska reformer som är nödvändiga, men till betydande del också om det viktiga presidentval som kommer att äga rum den 25 maj.

Åtskilligt står på dagordningen för utrikesministermötet, men det säger sig självt att det är situationen med Rysslands aggression mot Ukraina som kommer att dominera.

Jag hoppas dock att det skall vara möjligt för mig att komma tillbaks till Stockholm på kvällen, och planen som den nu ser ut är att sedan kunna tillbringa några dagar här med olika frågor.

9 Responses to Vängruppen för Ukraina

 1. Frank Lundgren skriver:

  Vilken konstitution då? Nåt som kuppmakarna/svoboda/oligarkerna i Kiev rafsat ihop??? Enligt Bildt är det alltså OK att genomföra en statskupp mot en demokratiskt vald ledning (ett nytt val skulle ju ändå ske snart, så varför en kupp?), men inte för en provins att folkomrösta om sin framtid? Är den kommande folkomröstningen i Skottland olaglig? Skall Kosovo återbördas till Serbien? Vad har du för logik karl?

 2. bildterberg skriver:

  Med sådana ”vänner” behöver man inga fiender, precis
  som med motsvarande grupp ”Syriens vänner” vilkens
  sammansättning inte är helt olik ”Vängruppen för Ukraina”,
  vilket väl naturligtvis är allt annat än en slump.

  Lite alternativ till den Bildtska NWO-logiken finner vi här:

  http://www.globalresearch.ca/washington-has-set-the-world-on-a-path-to-war/5373623

  Den ”s.k. folkomröstningen” är en funktion av den nuvarande
  s.k. regeringen i Ukraina. Att bortse från så viktiga fakta som:

  1. USA har investerat 5 miljarder dollar i ukrainskt regimbyte
  2. Nulands ”planeringsmöte” med Pyatt via telefon
  3. De neo-fascistiska grupperna som genomförde kuppen
  4. Det sätt som dessa grupper genomförde kuppen på
  5. De politiska inslagen i den s.k. regeringen i Ukraina

  måste betecknas som höjden av dubbelmoral och hyckleri.
  Att helt plötsligt upphöja nationell suveränitet till en dygd
  när det passar medan den helt kan bortses från i andra fall
  under den i högsta grad selektivt tillämpade och hemgjorda
  R2P-doktrinen (Responsibility To Protect) kombinerat med
  sedermera bekräftade medialögner, måste betecknas som
  bland det värsta som någonsin uppbådats när det gäller
  Chutzpah!

  Men det är klart. Tidsfönstret, för att få igång det tredje
  världskriget, börjar smalna av….

 3. nolies skriver:

  Grattis Krim till valresultatet! Det vi sett är ett exempel när direktdemokrati fungerar som bäst.
  Ingen Rysk aggression där inte, men förmodligen är aggressiva kommentarer från en och annan Globalist att vänta..

 4. gilroitto skriver:

  95% ska ha röstat för att Krim ska ingå i Ryssland. Även om väst fördömer denna omröstning måste en sån siffra ha stark effekt på den egna befolkningen att övergång till Ryskt anses legitimt. Mycket väl spelat. Denna gång har det varit hyffsat safe, frågan är om de vågar detta spel med lite mer utmaning, och vad vettigt väst kan göra för att motarbeta det hela – menlösa fördömmanden och sanktioner gör knappast någon skillnad.

 5. claudius49 skriver:

  Jag håller med bildterberg om att man i USA (och EU) varit för snabba med att ta ställning. Man kunde ha avvaktat det ordinarie valet i Ukraina, som antagligen hade avlägsnat Janukovich. Å andra sidan fanns förstås en risk för att denne hade kunna klamra sig kvar med hjälp från Kreml.

  Situationen var komplicerad. Och den har blivit än värre för Kremls motståndare i väst. President Putin sitter nu med trumf på hand, och President Obama & Co ger intryck av att ha målat in sig i ett hörn.

  Det viktiga blir att vänta lite, valet i Ukraina kommer sannolikt att bekräfta revolutionen där. Samtidigt måste man göra vad som går för att hejda ytterligare framflyttning av positionerna från Kreml.

  Den fortsatta utvecklingen beror således mycket på vad USA och EU kan åstadkomma med sina begränsade ”sanktioner”.

 6. citat: ”…och det alldeles bortsett från att den inte är förenlig med landets konstitution.” Carl Bildt har uppenbarligen inte kompetensen att göra bedömning om vad som är förenlig med annan lands konstitution. Att han åt frukost imorse är inte heller av nån större betydelse för andra människor.

 7. Spelteori nedtrappning. Steg 1 etablera förtroende genom ensidig åtgärd som ej sker genom tvång. Därutöver opartiskhet. Om man är i Vän gruppen till Ukraina så bör man även vara representerad i Vängruppen till Krim. Notera i mentaliteten att Europa ej ligger mellan USA och Ryssland. Då Alaska gränsar mot Anadyr. Således behövs ej någon proxy mellan supermakterna. I själva verket behöver USA och Ryssland komma överens som dom grannar dom är istället för att involvera Europa i deras revir potential mutual benchmarking. Europa är off limits och det bästa som hänt för USA och Ryssland vad gäller vetenskaplig kulturell och ekonomisk stimulans. Att de bägge verkar ifrågasätta den saken genom Eskalatoriskt agerande, är i värsta fall ett tecken på dekadens. Varför är inte alla nonagressions pakter som FN. Om A gör fel mot b ingriper C Om C gör fel mot b ingriper A. Detta vore ett modernare synsätt. För övrigt se till att Kina slutar förfölja minoriteter i.e. Falun Gong m.fl. agera mot organ handeln. Låt inte USA, Ryssland och Europa förlora den ekonomiska och industriella kapplöpningen till Kina genom tillbaka blickar i det geopolitiska spelet.

 8. peacetoukraine skriver:

  Frank Lundgren, Yanukovych might have been democratically and legitimately chosen but he lost his legitimacy on the 30th of November when the demonstrators who remained on the Independence Square were severely beaten by Berkut. You can argue regarding on whose orders that was done but the fact that no one was punished for it speaks for itself. Ukrainians do not want to live like Russians or Belorussians. We don’t want a dictatorship. Yanukovych lost his legitimacy when people were kidnapped, tortured, beaten and killed and no one took the responsibility for it. Do you really think the elections in 2015 would have been legitimate and fair? When there is no other options a nation has a right for an uprising. As a Swedish it’s difficult for you to understand because Juholt quitted as a party leader within a week after the news of his sambo not paying for the apartment leaked in the press. You might have noticed that after two months of mainly peaceful demonstrations Ukrainians were not very close to the same result. Yanukovych wouldn’t just quit. He was ready to threaten, kill and torture just to stay in power and to continue stealing the state money. In the ways Swedish people will never be able to comprehend.
  Nationalists exist in Ukraine in the same way as they do in other countries. But I can tell you, the support for them is minimal today. The revolution was done by the most ordinary people who are just fed up with the corruption of the authorities that has destroyed the state.

 9. gilroitto skriver:

  @nolies – Detta är exempel när direktdemokrati utnyttjas som propagandamedel. Med kontroll över media och en upptrissad hotbild så kan man vara rätt säker på utgången av en sådan omröstning, men enda syftet är att legitimera en olagligt genomförd aktion. Om man varit seriös hade detta fått initieras innifrån Krim och gått fredligt tillväga och gett tid för en öppen debatt och öppen media som i Quebeq. Direktdemokrati eller Representativ demokrati behöver båda följa lagar för att skydda mot kupper.

%d bloggare gillar detta: