Viktig deklaration i riksdagen

STOCKHOLM: Det blev ännu en dag när frågor kring Rysslands aggressionshandlingar mot Ukraina kom att dominera.

Viktigast var självfallet den information i frågan jag gav till riksdagen med möjlighet för dess ledamöter att ställa frågor.

Där gav jag en bredare bild såväl om vad som hänt som vår värdering av situationen på både kortare och längre sikt.

Och min deklaration rekommenderas till läsning av alla som är intresserade av frågan.

Viktigt, om än inte förvånande, var den breda och starka uppslutning som kom från så gott som samtliga riksdagens partier för vad jag hade att säga och för regeringens politik.

Och i en fråga som denna är självfallet en bred nationell uppslutning viktig.

Under eftermiddagen väntade vi självfallet på information om huruvida samtalen mellan utrikesministrarna Kerry och Lavrov i London hade gett något resultat eller inte.

Men när Sergey Lavrov gav sin presskonferens var det mycket tydligt att den ryska positionen inte förändrats. Den s k folkomröstningen på Krim kommer att genomföras, och president Putin kommer att respektera dess resultat.

Så löd budskapet.

Och i sedvanlig ordning blandades det med några underligheter, som i detta fall handlade det om några gamla folkomröstningar på Komorerna. Relevansen av detta var inte alldeles uppenbar.

Det krävs nog ett verbalt mikroskop större än mitt för att i det som utrikesminister Lavrov sade hitta några öppningar.

Till de distinkt oroväckande utvecklingarna under dagen hör den ryska officiella reaktionen på det som inträffade i Donetsk i går kväll.

En grupp pro-Maidan demonstranter överfölls på ett tydligen mycket brutalt sätt av ett antal pro-ryska aktivister med resultat att en av de förra knivskars till döds.

Men i ett officiellt uttalande på det ryska utrikesministeriet i Moskva vände man på hela utvecklingen och formulerade sig i termer som lät som om man var beredd att ta det inträffade till förevändning för en intervention.

Händelsen var självfallet både allvarlig och tragisk, men den officiella ryska reaktionen på den var direkt alarmerande.

Nu nalkas nalkas helgen, men särskilt lugn lär den knappast bli.

I morgon är jag med i Ekots Lördagsintervju, och det är väl inte osannolikt att denna åtminstone till del kommer att handla om Rysslands aggression mot Ukraina och de konsekvenser den kommer att få.

13 Responses to Viktig deklaration i riksdagen

 1. Tack för Nyhetsbrev

  Det är glädjande att Ryssland nu backar i frågan om att tillåta OSSE att övervaka den planerade, kontroversiella folkomröstningen om att eventuellt ansluta Krim till Ryssland. Ryssland uppmuntrar nu OSSE att övervaka folkomröstningen på Krim, enligt nyhetsbyrån AFP.

 2. Föga avundsvärd den germanska skruvstädspositionen mellan öst och väst . Varken eller är den paradoxala lösningen, ömsesidigt beroende kan också innebära skyddande av varandras hjärtan.

 3. svenike skriver:

  Tack, Carl Bildt! Du har mitt fulla stöd i kampen för friheten, mot Putin-Rysslands aggression.

 4. oppti skriver:

  Varför inte se på vad som hände i vår omedelbara närhet?
  Åland.
  Tänk om det blev revolution i Finland och finska skulle införas i hela landet som obligatoriskt språk.
  Är det då otänkbart att ålänningarna skulle reagera och vilja åberopa 1918 års folkresning som uttryckte massivt stöd för anslutning till Sverige?
  1954 är dock något mer aktuellt-så det går kanske inte att jämföra?

 5. bildterberg skriver:

  Ett mer balanserat perspektiv än annars i svenska media:

  http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/eu/article18403718.ab

 6. Kachina skriver:

  ”Och i en fråga som denna är självfallet en bred nationell uppslutning viktig.”

  Du talar om ern bred POLITISK uppslutning, tydligedn omedveten om att mellan politiken och folket finns ett gigantiskt tomrum där ni lever ert liv och den stora massan lever sitt liv.

  Jag talade tidigare om den politiska korruptionen i politiken, lokalt i Sverige och EU. För att förtydliga, kopierara jag ett inbägg i en annan tråd som visar att denna KORRUPTION GENOMSYRAR hela det politiska fältet, från yttersta högern till yttersta vänstern;

  ”Sossetoppen är även den infekterade av Thatchers psykos. Där finns ingen klar tanke i nyliberalismens hybris. Det krävs utbrytare för att kunna upprätthålla socialismens kärna.”

  ”Nej, de lösningar de föreslår inom vinster i välfärden och skolan är ett rosa skimmer vilande på ljusblå moln, inte avsedda att skapa någon verklig förändring.”

  ”Det räcker inte för att de skall få min röst. Behandlingen av Carina Hägg visar tydligt den vänskapskorruption och i ett större perspektiv ekonomisk/politiska korruption som pågår inom Socialdemokratin.”

  Thatchers psykos genomsyrar hela västvärldens politik.

 7. Kachina skriver:

  Få som läser här kommer att förstå det jag skall skriva om den esoteriska politiken, om du nu törs publicera.

  Som du troligtvis existerar inom den esoteriska läran Den Vita Logen och Den Mörka Logen, Ljusets Hierarki och Mörkrets Hierarki.

  Mörkrets Hierarki, som nu härskar på joren, är sprungna ur den fallne ängeln, (Demiurgen, Lucifer) han som inte kunde se något ovanför sig själv och trodde sig vara Gud.

  Han lämnades att råda sig själv fram till Räkenskapens Dag, då Skaparen av Ljuset skulle skörda de själar som hör hemma i ljuset.

  Mörkrets Hierarki härskar genom att söndra. splittra och polarisera.

  Begrunda var Alliansens och nyliberalismens politik är centrerad.

 8. Kachina skriver:

  ”Som du troligtvis existerar ,….”

  Som du troligtvis vet existerar,….

 9. Kachina skriver:

  Som du bör veta, eftersom du i din politik är hans tjänare. är Lucifer den sjunde och siste Ärkeängeln som skulle binda ihop Ljusets Medvetande med Materians Mörker, men gjorde misstaget att han själv var Skaparen av Medvetandet och inympade det i sin biologiska skapelse (fattade tycke för sin skapelse) och därmed skapade ett tomrum mot den ursprungliga medvetna energin.

  Jag tror att du Carl vet vad jag talar om och bör begrunda var du hör hemma i dina gärningar.. Politiken i Väst har börjat visa mer av sin nazistiska kärna, samtidigt som politiken i Öst har återgått till kommunismens kärna, två ideologier som egentligen är spegelbilder av varandra.

  Begrunda detta DU SJÄLV, för få andra torde förstå vad jag talar om, ifall du nu törs publicera.

 10. bildterberg skriver:

  Det sista hindret mot NWO – Ryssland – ska tvingas in
  i det kaos som förebådar den nya världsordningen. Fast alla
  dessa lögner, false flags och färgrevolutioner kanske till syvende
  och sist slår tillbaks mot de som planerat och genomfört dem.
  Kom ihåg: Det finns inga profetior – bara planer.

 11. Krims symboliska betydelse som nomenklaturans semester riviera såväl före som efter Glasnost borde väl kunnat förutses ha betydelse för den pågående situationen. Har Väst ännu inte erbjudit Krim väljarna att få bli ett taxfree paradis så kan man väl ändå inte sägas ha erbjudit ett hållbart andra alternativ att rösta på. Återigen vore det principiellt intressant med en expanderbar zon där både EA rätt och EU rätt jämkas samman. Kunde Krim bli som San Marino i Italien med egna frimärken och egen radiostation ? Seriöst. Vi väntar på besked om en Fredskonferens i Stockholm. Sluta polarisera fördjupa istället samarbetena kring harmonisering av lagstiftning Peace is an expression of the legality of harmony Are You A Peace particle Sign for Peace and then Dance for Peace. Leave the only one party mentallity behind and Yes that means China too.

 12. claudius49 skriver:

  Hatten av för Carl Bildts blogg, som har publicerat Kachinas något kontroversiella inlägg! Min kommentar här blir dock endast att rekommendera Kachina, och ev. andra som är intresserade av det filosofiska tankerum vilket inrymmer Lucifer, Demiurgen m fl., ett lästips: ”Nattresa” av Sven Delblanc (1967).

  Sven Delblanc var en av de mest innovativa och framför allt stilsäkra svenska författarna under 1900-talet. Omdiskuterad och kontroversiell som sig bör. Bland hans övriga verk vill jag särskilt nämna Speranza (1980) och Kastrater (1975), den sistnämnda obegripligt nog inte nämnd på svenska Wikipedia.

  Sven Delblanc avled i december 1992.

 13. Kachina skriver:

  claudius49

  Jag har läst sammandrag ur ”Nattresa” och Sven Delblanc synes mig så intressant att jag beställt boken.

%d bloggare gillar detta: