Ukraina i fokus också i London

LONDON: Det var ett bra tag sedan jag var här i London senast, och ty följande blev det bråda timmar efter det att jag landade här på förmiddagen.

Först hann jag dock med en avstickare till British Museum för att se på den nyöppnade utställningen där om vikingarna.

Anstormningen av besökare var imponerande, men så var det också en mycket sevärd utställning.

Men sedan har det varit samtal och överläggningar i mängder.

Lunchen ägnades de olika nätfrågorna, men viss inriktning på den internationella kommission kring dessa frågor som jag ju kommer att leda.

Och eftermiddagen ägnades olika mer analytiska diskussioner med utvecklingen av Rysslands politik gentemot Ukraina självklart i centrum.

Det råder knappast någon tvekan om allvaret i den situation som nu utvecklas – en makt försöker att med vapen ändra Europas gränser.

Kommer detta att tolereras i detta fall, ökar dramatiskt sannolikheten för att det kommer att inträffa också i andra fall.

Och plötsligt lever vi alla i ett långt mer osäkert Europa.

Med avbrott för en mottagning på Sveriges Ambassad för den konferens om sjöfart i Arktis som vi hjälpt till att arrangera här har det sedan också under kvällen fortsatta på dessa teman.

I morgon inleder jag med intervjuer med BBC och CNBC innan jag träffar olika tankesmedjor, fortsätter till europeiska utvecklingsbanken EBRD och sedan på eftermiddagen har överläggningar med utrikesminister William Hague.

Under tiden fortsätter Ryssland att konsolidera sina positioner på Krim. Nu har flygförbindelserna mellan Kiev och Krim avbrutits, och bara sådana med Moskva är nu möjliga.

Och därmed är det nödvändigt att förberedelserna för olika typer av åtgärder mot Ryssland nu förs framåt.

5 Responses to Ukraina i fokus också i London

 1. Nu är det hög tid att verkligen införa tydliga sanktioner mot Ryssland och speciellt dess ledning. Kan de inte resa och skicka sina barn till skolorna i väst (som de uppger sig hata så mycket) märker de på ett påtagligt sätt av sanktionerna. En bojkott av Ryssland bör också bli aktuellt och där är väl Sveriges beroende av rysk olja det som är av någon större betydelse. Beroendet är dessutom en klar säkerhetsrisk.

 2. Ett av många exempel på hur fascisterna i Högra sektorn tar sig in i regionala och lokala parlament i västra Ukraina och hotar ledamöterna med basebollträn:

  Varför stödjer EU och Carl Bildt våldsbejakande högerextremister?

 3. bildterberg skriver:

  Menar du militära åtgärder, Bildt?

 4. bildterberg skriver:

  ”träffar olika tankesmedjor”

  … som den här kanske:

  http://www.sourcewatch.org/index.php/Centre_for_European_Reform

  Hittade förresten följande på Wikipedia:

  —————————-
  2014 crisis in Ukraine

  During the 2014 Crimean crisis, Carl Bildt has been criticized in Swedish media for ignoring and downplaying the issues with fascism and right-wing extremism in the Ukrainian Svoboda party.[34][35][36] Johan Croneman at Dagens Nyheter has also condemned Bildt for pushing Prime Minister Fredrik Reinfeldt to apologize for having expressed understanding of the Russians’ concerns about the situation.[35]

  In a public message on Twitter, Bildt compared Viktor Yanukovych to Vidkun Quisling, something which has been described as ”undiplomatic” by Christer Jönsson, professor in Political Science at the Lund University.[37] Norwegian politician Anniken Huitfeldt also criticized Bildt’s statement, saying that it showed ”ignorance of history” and that it ”does not contribute to solving the conflict”.[38]
  —————————–

  Missförstått geni eller elefant i porslinsaffär?

%d bloggare gillar detta: