Inspirerande dag i Luleå

LULEÅ: Det blev en både spännande och innehållsrik dag här uppe i Norrbotten i dag.

Facebooks enorma serverhallar imponerade, och nu planeras nya enorma investeringar för ökad kapacitet. Luleå håller på att bli ett viktigt nav i det globala nätsamhället.

Och förutsättningarna för fortsatt expansion av denna typ av verksamhet är nog goda.

Ett lite kyligare klimat gör kylning av de stora anläggningarna lättare. Det finns riklig och säger tillgång på elkraft. Och Sverige har investerat i en infrastruktur med fiberkablar som gör oss till en global knytpunkt.

Om detta och annat talade jag också om när jag mötte den fullsatta aulan i Luleå Tekniska Universitet.

Om att jag vill ha mer Sverige i världen – och mer av världen i Sverige.

På vägen upp till Luleå i dag på morgonen läste jag i en intervju i Dagens Industri att Sverigedemokraternas ledare vill att Sverige skall gå ur EU.

Han vill stänga världen ute från Sverige, och Sverige ute från världen. Det är lika illa bägge två.

Men den typen av budskap hade ingen resonansbotten hos de studenter jag träffade.

Sedan bar det av till isbrytaren Oden nere i hamnen för att diskutera både våra isbrytare i allmänhet och den resurs för forskningen i Arktis i synnerhet som ju just Oden är.

Oden har redan varit uppe vid nordpolen inte mindre än sju gånger, och var har ju dessutom haft uppdrag att försörja forskningsstationer nere på Antarktis.

Redan i morgon avslutas – rekordtidigt – årets isbrytningssäsong för Oden, och i juli styr man kursen upp mot Arktis igen med aktiviteter med Ryssland norr om Sibirien och med besök också i norra Alaska.

Att vår polarforskning, och den internationella polarforskningen, har denna resurs är mycket viktigt.

Ny bär det tillbaka till Stockholm, och i morgon bär det så av till London för två dagars olika diskussioner där.

I morgon blir det inte minst diskussioner om globala nätfrågor av olika slag, men jag träffar också de som deltar i en stor konferens i morgon om sjöfarten i just Arktis.

Och om inte annat kommer emellan hoppas jag att kunna titta förbi den nyöppnade utställningen om vikingar på British Museum. Ett besök på någon av dess utställningar är alltid givande.

Men självfallet är det kring konsekvenserna av Rysslands politik gentemot Ukraina som mycket av mina samtal i London kommer att kretsa.

Det blir åtskilligt av det redan i morgon, och på onsdag träffar jag så min brittiske kollega William Hague för vidare diskussioner med just dessa frågor i fokus.

4 Responses to Inspirerande dag i Luleå

 1. Tack för en ännu en intressant skildring.

  Protektionism, som SD vill ha och i viss mån V och Mp, är inte bra för något land, anser jag. Välstånd skapas av öppenhet och fri rörlighet länder emellan där företag kan exportera sina varor och importera, vilket i sin tur skapar ekonomiska vinningar och arbetstillfällen. Öppenhet, frihandel och migration ska, tycker jag, prägla vårt Sverige. Då ökar vårt välstånd, och välfärden, det vill säga skola, vård och omsorg, blir av ännu högre kvalitet. Redan i dag har vi en av Europas bästa välfärd.

  Det är därför glädjande att förhandlingar pågår mellan EU och USA om ett transatlantiskt frihandelsavtal. Ett avtal som som skulle innebära att Sverige får cirka 32 500 nya jobb. Den stora vinnaren blir Västra Götaland som får ca 6 000 nya arbetstillfällen. Göteborg är grundat på handel och öppenhet mot omvärlden. Det är en tradition som har tjänat staden väl. Nya idéer har slagit rot och jobb och välstånd har kommit till. Göteborg har genom historien tjänat som ett föredöme för ett öppet Europa.

  Tyvärr vill Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna bromsa denna positiva utveckling av Sverige och Göteborg.

 2. stig2entreprenoren skriver:

  För att få mer av världen i Sverige kunde vi i Norrland fixa några tusen tomter med byggrätt per år och sälja dessa billigt till våra tätbefolkade grannländer i Europa såsom Tyskland, Holland och Danmark, De skulle besöka dessa för all framtid och många nya relationer och affärer skulle skapas speciellt när barnen och ungdomarna till inbyggarna börjar besöka varandra osv, Att aktivt använda ”markvapnet” på detta sätt skulle vitalisera både Sverige och Europa på sikt!

 3. Kachina skriver:

  Nej, inte skall vi stänga världen ute från Sverige, och Sverige ute från världen. Men vad vi måste göra något åt är den politiska korruptionen och inkompetensen inom Sverige och EU.

 4. Pluralismens segertåg inom politiken över enpartisystemen går hand i hand med respekten för människovärdet, om man bara har ett val hur kan man sägas välja? Endast genom valfrihet kan individen stå fri från odemokratiska agendor eller system.
  Låt demokrati förbli demokrati. Transparens är och förblir den tredje statsmaktens ansvar.

%d bloggare gillar detta: