Vid Narva-flodens strand

NARVA: Jag anlänt i går kväll lagom till den informella middagen med tio utrikesministrar från de baltiska, nordiska och centraleuropeiska länderna i den stora Hermans-borgen alldeles vid den klassiska bron över floden över till Ryssland.

Och här är ju mötet mellan det öst- och det västromerska Europa visuellt tydligare än någon annanstans som i alla fall jag är medveten om.

Omedelbart på andra sidan floden reser sig ju den Ivangorod-borg som byggdes av Ivan III när det moskovitiska väldet skaffat sig kontrollen över Novogorod och dessa nejder.

Att våra diskussioner såväl i går kväll på den middag som därmed blev längre än väntat som i dag dominerats av frågor kring Ryssland och Ukraina förvånar knappast någon.

Slutsatserna från mötet med EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel i går blev klara och tydliga, men dessvärre tyder ju allt på att krisen fortsätter att fördjupas.

Alldeles ofrånkomligt leder detta också till behovet av en djupare reflektion över Ryssland, Europa och den framtida säkerheten.

Och det var tankar kring detta som dominerade vår informella diskussion här.

Jag tillhörde dem som betonade betydelsen av det som inträffade 1 mars när det ryska federationsrådet på bara någon timma gav presidenten fullmakt att använda rysk militär på ett grannlands territorium i syfte att påverka dess politiska utveckling.

Men även i övrigt kommer det självklart att finnas anledning att dra slutsatser av den europeiska kris vi nu står mitt uppe i.

Rapporterna från Krim pekar alla på hur tumskruvarna dras åt. Internationella observatörer nekas tillträde, och i dag rapporteras om att de återstående ukrainska och krimtatariska TV-stationerna på halvön tvingats att stänga.

Efter det att våra överläggningar avslutats i dag spenderade jag ytterligare några timmar i Narva och nordöstra Estland för att bekanta mig lite närmare med områdets utveckling.

Själva Narva har i dag ca 60.000 invånare, och väsentligt mer än 90% av dessa är av rysk nationalitet. Dock har nu inte mindre än 47% av dessa sökt och fått estniskt medborgarskap, vilket ju är en påtagligt positiv utveckling i jämförelse med situationen för något decennium sedan.

I det gamla svenska rådhuset från 1600-talet – en av de tre byggnader som blev kvar efter krigets förstörelse – fick jag se en imponerande modell man byggt av hur staden såg ut innan krigsårens och den sovjetiska tidens förstörelseverk.

Därefter gav vi oss iväg till Krenholms väldiga och imponerande fabriksanläggning, vars framtid man nu diskuterar.

Krenholm var på sin tid inte bara de ryska imperiets största industri, med ca 20.000 anställda, utan kring förra sekelskiftet en av världens allra största.

Nu gapar de väldiga hallarna tomma, men det finns imponerande planer för framtiden som jag innerligt hoppas kommer att realiseras.

På vägen tillbaka till Tallinn passade vi på att göra ett stopp också i Sillamää.

Här hade vi i början av 1990-talet att hantera ett akut miljöhot mot hela Östersjön i form av en fallfärdig stor damm med radioaktiva restprodukter, och det gladde mig att nu på plats både kunna se hur detta sanerats, och hur det här växt fram en modern och imponerande hamn.

Men nu bär det hem till Stockholm.

Vad de närmaste dagarna mitt i den europeiska krisen kommer att innebära vågar jag inte sia om.

12 Responses to Vid Narva-flodens strand

 1. per svedlund skriver:

  Carl Bildt Jag tycker inte om dej som person, men respekterar din intelligens. dock räcker inte din intelligens till i alla aspekter, att du ser sanningen i frågan om ukrainas förhållande med ryssland och pajasen putin är uppmuntrande och att du inte kan säja alla sanningar , det förstår jag.

 2. Hej Carl,

  Eftersom du inte vågar sia om saken så hoppas jag innerlgt att du tar mod till dig och ser till att bygga upp vårt försvar så att det kan motstå ett store överaskningsanfall. Ett av de viktigaste punkterna är att kunna hålla ut I minst 3 veckor och att vi har förberett på att kunna ta emot militärt stöd från Nato – idag har vi inte ens den kapaciteten. Att kunna försvara Gotland uthålligt kräver betydligt mer än 5 ubåtar – man måste även kunna förneka motståndaren luftherravälde = höghöjdsluftvärn a la Patriot.

 3. hkhsth skriver:

  Molnen verkar snarare lätta över Ukraina eftersom man strax inser att den här pjäsuppställningen inte leder någonvart utan bara upprepar kalla krigets piruetter vilka idag är passé och dessutom kan vara farliga i det specifika läget, men det är även upp till USA och EU att inte falla för frestelsen.

  Efter litet pliktskyldigt vapenskrammel (Putin vill gärna framstå som macho, det bör man ha överseende med) bör man återgå till diplomatin och söka en ekonomisk och kanske federativ lösning som kunde skapa stabilitet på kortare sikt och balans i ett längre perspektiv, men även tjäna som förebild i liknande konflikter.

 4. Förslag på Medlare: Nima Arkani Hamed Kofi Annan Dalai Lama Didier Burkhalter etc kom gärna med egna förslag

 5. JiK (@Rormokarn) skriver:

  Utrikesminister Carl Bildt.

  Med all respekt men är det inte dags att lägga dina gamla dåliga investeringar i den ryska energisektorn i det bortglömda arkivet nu, varför inte söka upp bl.a Mr. Malyarenko personligen och ta ut din frustation på rätt person istället för att försöka plocka billiga politiska poäng ?

  Med din hetsande argumentation, arroganta tonfall och närmast paranoida kommunist- och rysslandsskräck tycker jag att du på egen hand nu håller på att starta en stor konflikt i Europa vi varit i närheten av tidigare för runt sjuttio år sen.

  Kan du med några väl valda ord förklara för mig skillnaden mellan den amerikanska invasionen av Irak i början av 90-talet och det som nu sker i Ukraina ?

  Du vet mycket väl att både Irak och närområdet runt Krim är fullkomligt nedlusat med stora olja- och gastillgångar.

  Jag medger gärna att mina detaljkunskaper har en hel del luckor i de här båda energikonflikterna,men min världsbild är att USA tillsammans med delar av ”den fria världen” utan stöd från FN¨s säkerhetsråd invaderade Irak i princip på jakt efter egenprojicerade muslimska hjärnspöken som sysslade med terrorverksamhet och nu satt med fingret på knappen för att sänka hela västvärlden med massförstörelsevapen. :)

  Men amerikanarna och övriga representanter från ”den fria världen” hittade inga monster med massförstörelsevapen, istället hittade de till slut en livrädd liten sork med för stor kostym gömd i en liten liten jordhåla, sorken släpades fram och avrättades.

  Därefter stöttade USA Irak inledningsvis med demokratiseringsprocessen genom hjälpa irakierna skriva ner en ny konstitution och genomföra fria val och framförallt genom diplomater och ambassadörer som Peter W. Galbraith och Zalmay Khalilzad.

  Men vad är den stora principiella skillnaden mellan dessa två energifullproppade konflikter ?

  Jag vet att självaste Nobelpriset här i landet fortfarande finansieras av investeringar som en gång i tiden gjordes i trakterna runt Krimhalvön och förstår områdets historiska betydelse även för vårt land. Vidare vet jag att en del ukrainare själva rest sig mot sin valda president och ”jagat” honom ur landet,

  Men handlar detta inte bara om att ryssarna saknar den erfarenhet och politiska fingertoppskänsla som fri demokrati och fri censur leder till ?

  Putin har ingen större erfarenhet av att hantera en presskonferens med internationell fri media på plats, det visade bl.a. påståendet om att trupperna på Krim inte är ryska ganska tydligt,tycker jag.

  Även om du framförallt är en politiker som aldrig sover vill jag att du försöker förklara skillnaden för mig utan politiska skygglappar och befriad från kommunist- och rysskräck.

  Din och statsminister Reinfeldts oppositionssiffror inför höstens riksdagsval här i landet för dagen inte är direkt lysande.

  Ett välkänt politikertrick för att vända motvinden är att försöka få nationen att fokusera på en gemensam fiende och gärna söka den fienden utomlands, på så vis är ni ganska lika du och Putin, dessutom gillar ni inte att arbete ska beskattas.

  Jag har ingen lust att skicka delar av släkt och vänner till Gotland framöver för att spana efter en ryss som aldrig kommer och ”bara” för att Reinfeldt vill fortsätta som statsminister.

  Jag vill istället som vanligt kunna njuta av morgonkaffet i skuggan av syrenbusken nu när maj månad äntligen är på g. och som jag idag bara känner lukten av ute i dagens blåsväder.

 6. JiK (@Rormokarn) skriver:

  Carl Bildt, du och Putin sitter båda i toppen av politiska partier med ett ursprung som saknar förankring i någon folkrörelse och kan lite elakt beskrivas som toppstyrda och ingen av er gillar skatt på arbete.

  Varför inte söka samförstånd och börja en diskussion med utgångspunkten där i stället för att försöka väcka det sovande folket med ditt högljudda tonläge i jakten på egenprojicerade hjärnspöken ?

  Billig energi är bra men klimatsmart energi är bättre.

 7. Kachina skriver:

  Sorry Carl, men Putin kommer att vinna den här matchen. Det är bara att hänvisa till den norm som skapades när staten Kosovo bildades.

  Lägg ingen energi på det som är meningslöst. Västmakten skrev regelboken år 2008. Att hävda annat nu,är inget annat än dubbelmoral.

 8. flyktingar skriver:

  Nog är det bekvämt för EU, när allt kommer omkring, att ha Ryssland mellan sig och Asien. Ryssland kan faktiskt ses som en EU:s buffertstat. Följaktligen innebär detta att EU behöver den ryska svartahavsflottan ty om man avkrävde Putin Krim, så försvagades Ryssland (Läs: EU:s buffertstat). Betänk också att utan ett Ryssland i Putins anda bleve världsordningen alltför transparent och förutsägbar, som en varmvattenkran utan kallvattendito. Det ligger således i Bryssels intresse, av fler än ett skäl, att Moder Ryssland förblir Moder Ryssland. (Ett försvagat Ryssland vore i själva verket ett skräckscenario för Bryssel.) Därför kommer Krim att förbli under rysk kontroll. Detta vet Carl Bildt mycket väl men det är något han för stunden väljer att ignorera. Sådant är det diplomatiska spelet. Alla har dina roller att spela. Sverige har sin roll och det gasberoende Tyskland sin.

 9. Dear Carl Bildt,

  Your actions and engagement show that Europe has politicians who do not want repeated WW2. Thank you for that.

  There are always differences in how people think and what they like. The comments on your notes by others are good examples. However, if the fundamental norms of human moral are respected than there is a chance of progress, whether it is in the whole Europe or only in Sweden.

  Lack of engagement into respecting moral norms has already resulted in serious deterioration of the life quality in Sweden. And it is not M or S or SD to blame – they reflect what people want. People should be active, constructive and engaged. Why there are many kitchen-talks and anonymous complains, but so seldom open expression of disagreements and suggestions? In my work, when I see how “established professors” block cancer patients from better treatments, it is difficult for me to understand why these patients accept such attitude. Shall it be a disaster to stimulate changes?Politicians need people’s input and control, thus people – get engaged!

  Dear Carl Bildt, it is great to see that when it comes to critical and defining moments, you are on the side of protecting human values.

  Your non-constructive critics should live a bit under Mr. Lavrov and Mr. Putin, to understand the difference.

  Good luck to you and your colleagues in your efforts to make Europe a better place!
  Serhiy

 10. Polackerna vägrade ge tyskarna tillträde till den korridor som de förlorade i Versaillefreden men sedan behövde för att anfalla ryssarna och tyskarna svarade med att invadera Polen vilket utlöste det engelska ultimatumet och andra världskriget, men det här är väl en intern euroasisk grej som inte direkt påverkar världsfreden och ingen trodde väl att ryssarna skulle lämna det strategiskt och ekonomiskt viktiga Ukraina helt, men ett handelsavtal e d med EU går väl alltid att arrangera utan Nato.

 11. bildterberg skriver:

  Kan inte annat än att instämma i följande:

  http://www.counterpunch.org/2014/02/28/obamas-dumbest-plan-yet/

  Är det bara fråga om dumdristiga försök att vinna en del
  geostrategiska poäng eller handlar det om en betydligt mer
  djupgående och ödesdiger agenda – Att provocera fram en
  öppning till ett termonukleärt blixtkrig?

 12. Erik Lindén skriver:

  Låt Krim få rösta om självständighet, hade löst en hel del både för väst och öst! Kosovo fick rösta om självständighet, och detta året kommer Skottland att få rösta om självständighet. Demokrati!

%d bloggare gillar detta: