ToR Bryssel om Rysslands aggression

BRYSSEL-STOCKHOLM: Efter en lång dag i Bryssel med mina kollegor i EU på krismötet om Ukraina är jag nu på kvällen på väg tillbaks till Stockholm.

Vi hade en lång diskussion – så blir det i en fråga som är så viktig att alla måste yttra sig – men i grunden en påtagligt bra sådana.

De som spekulerar i att EU skulle vara fundamentalt splittrat i synen på det som händer har helt enkelt fel.

Alla var eniga i allvaret i det som nu sker.

Den tyske utrikesministern Frank-Walter Steinmeier sade att det var den allvarligaste krisen i Europa sedan det kalla kriget. Jag sade att vi inte sett väpnade insatser mot ett annat land i Europa sedan den sovjetiska invasionen av Tjeckoslovakien 1968.

En viss men konstruktiv diskussion uppstod om hur vi skulle beskriva det ryska agerandet.

I utkastet till uttalande som diskuterats på förmiddagen användes ordet ”invasion”, men efter ett tag fann vi att det var bättre och starkare att använda begreppet ”aggression”.

Och så mycket starkare än att tala om ”aggression” kan språket faktiskt inte bli.

Vi var eniga om att det var detta det var, och om vikten av att också säga det.

Det som skett hitintills är illa nog, men i vår diskussion fanns en medvetenhet om att det fortfarande är en akut risk för att Ryssland kommer att utvidga sina militära operationer mot Ukraina.

Händelserna i Donetsk under dagen, den ihållande och starka krigspropagandan i den statliga ryska televisionen och rapporter om trupprörelser vid den ukrainska gränsen visar mycket tydligt på de risker som finns.

Och det är också i ljuset av detta som beslutet att till på torsdag kalla in ett extra möte med EU:s stats- och regeringschefer skall ses.

Sker intill dess ingen påtaglig förändring i positiv riktning av det ryska agerandet kommer beslut att fattas om mer konkreta åtgärder riktade mot Ryssland.

Viktigt var också att gå vidare med stödet till den nya regeringen i Kiev. Att denna är en legitim och i korrekt ordning utsedd regering råder det ingen tvekan om. Den tidigare regeringen hade avgått, och denna regering bildades med brett stöd i parlamentet Radan.

Från rysk sida hävdas nu ständigt att det som nu skett i Kiev innebär ett brott mot det avtal som ingicks den 21 februari, men som Rysslands där närvarande representant då inte ville bevittna.

Viktigt var att höra att de tre utrikesministrar från EU som gjorde det inte alls accepterar den ryska beskrivningen. Det var i ställen Yanukovich som sprang iväg från ett genomförande av överenskommelsen.

Hur detta nu kommer att utvecklas får vi se under de närmaste timmarna och dygnen.

Det finns under dagen inga signaler om öppning i de olika diplomatiska kontakter som är med Ryssland. Samtal som också FN:s generalsekreterare haft i dag har varit improduktiva.

I morgon träffar Catherine Ashton Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov i Madrid, och vi får se om det kommer några öppningar i de samtalen. Som det ser it just nu tror jag dessvärre inte att man skall ha några överdrivna förhoppningar på den punkten.

Det som nu händer kommer självfallet att drabba Ryssland på olika sätt.

Kortsiktigt ser vi redan nu de finansiella effekterna. Och långsiktigt tror jag att Vladimir Putin kommer att bli den förste ryske ledare på århundraden som dramatiskt förlorar inflytande över Kiev.

Med den hårda propaganda som vi nu ser i rysk TV – och för den verkar knappt finnas någon gräns – finns det säkert just nu ett betydande stöd i Ryssland för politiken hitintills.

Men skulle den föras ännu längre är jag inte säker på att det kommer att fortsätta att vara fallet.

Det var värt att notera att 27 ledamöter i den ryske presidentens officiella råd för mänskliga rättigheter i ett uttalande tog avstånd såväl från propagandan om massiva övergrepp mot ryssar i Ukraina som från den militära aktion som inletts.

För min del innebär detta självfallet att åtskilligt i min agenda måste kastas om.

I morgon eftermiddag har regeringen kallat utrikesnämnden till sammanträde på Slottet.

Det tillhör definitivt ovanligheterna med snabba möten av detta slag med utrikesnämnden, men att det finns skäl i detta fall bestrids knappast av någon.

Och hur saker och ting kommer att se ut efter det är ännu oklart.

Jag hoppas dock att vårt gemensamma stora utrikesministermöte i Narva på torsdag och fredag skall kunna ligga fast.

20 Responses to ToR Bryssel om Rysslands aggression

 1. Lasse Lanterna skriver:

  Hård propaganda i ryska medier säger du. Vad kallar du då svensk medias bevakning? Hur kan en statskupp beskrivas som demokratisk? Hur kan fascistiska grupper beskrivas som demokratiska förkämpar? Varför så tyst om västs inblandning i statskuppen?

 2. Alena Koren skriver:

  Putin är mycket skicklig och framgångsrik i sitt maktspel, han behärskar all ”sovjet” maktteknik och har lyckats bygga ett imperium av stödjare och följare med hjälp av gas, lögner, propaganda och förvriden bild av verkligheten och falsk trygghet och genom det vunnit stort kampen mot demokrati utan att avlösa ett enda skott. Carl Bilt, låt er demokratiska politiker inte luras av honom! Slösa inte tid på att övertyga Putin!Fort som möjligt öppna för kommunikation med ukrainska befolkningen som har svårt att välja vägen, visa fördelar av att ta eget ansvar för sin framtid, fördelar med att bygga och leva i ett demokratiskt samhälle. Ge övergångsregeringen i Ukraina allt stöd med att förmedla ambitioner för att ge folk ett bättre framtid än det ryska gasgänget kan ge. Informationen är vapen!

 3. Glasnost logiken byggde en gång på Boris Pankins doktrin som dåvarande Sverige ambassadör vilken efterlyste joint ventures och en övergång till marknadsekonomi från dåvarande planekonomi. Anledningen torde ha varit att det teknologiska gapet ökade relativt väst som satsade på korta produkt cykler och snabbt omställbara produktionslinjer. Både USA och dåvarande Sovjet satt på förlegad teknik Mastodont fabriker på ena kanten mot en föråldrad industripark i mellanvästern. Att Japan och Tyskland reste sig till att bli de ledande industrinationerna byggde till stor del på FoU kapital och nya moderna produktionslinjer. Således släpptes rand staterna som gränsade mot väst fria dvs de behövde ej längre försörja en inre öst marknad och de inre republikerna fick klara sig utan fortsatt bistånd. Detta var Oligarkernas era. Syftet var således att komma ikapp ekonomiskt och industriellt. Om man så vill kan man jämföra Ryska imperiet med en encellig organism som efter att frivilligt pga ogynsamma omständigheter ha gått i dvala sedemera går ur dvalan genom att starta upp sin osmos process i det här fallet representerad av energi exporten Gazprom etc. cellväggen representerar de sk randstaterna. Den underliggande FSB doktrinen torde hela tiden ha varit att återta det inflytande som imperiet haft initialt. Poetiskt kan man fråga sig om man kan ta analogin ett steg längre, om miljön som denna uppvaknade cell möter ej längre är hotfull borde då inte utsöndrandet av toxiner minska på naturlig väg. En ytterligare aspekt vore om teknologiska genombrott inom energi försörjning skulle göra cell strategin förlegad. Detta förutsätter dock evolution av ett nytt signalsystem mellan cellen ifråga och dess omgivande ekosystem.

 4. johnpetersson skriver:

  Hoppas Narva och Gotland inte står under rysk kontroll på torsdag.

 5. Theo Andersson skriver:

  Du sade att vi inte sett väpnade insatser mot ett annat land i Europa sedan den sovjetiska invasionen av Tjeckoslovakien 1968. Cypern? Allt du sade igår, om ingen lösning utan tillbakadragandet av Ryska trupper, oacceptabelt beteenede att ignorera FN conventioner mm. mm. Skulle du kunna tala lika högt och tydligt, och köra samma linje mot Turkiet? Likheterna är många (invation för att skydda etnisk minoritet osv.) även om jag har full förståelse för att inga två händelser är exakt.

 6. Bjoern E. Olsson skriver:

  Kommunfullmäktigemöte i en småstad strax utanför Kiev:

  Killarna med basebollträn kommer från Pravyj sektor, som har fått in ministrar i den regering i Kiev som Carl Bildt hyllar.

 7. oppti skriver:

  Reinfeldt rules!
  Lugnet återställs.

 8. Aggression är en svagare formulering än invasion, åtminstone på svenska. Har svårt att tänka mig att en tysk aggression i Polen hade startat ett andra världskrig.

  Väpnade insatser mot ett annat land såg vi senast i Jugoslavienkonflikten, för mindre än 20 år sedan.

  Detta är tillräckligt allvarligt utan att man måste försöka definiera om betydelsen av begrepp eller ändra historieskrivningen.

 9. Lasse Lanterna skriver:

  Adolf Hitler sa att människor är mer benägna att tro på en lögn som de har hört hundra gånger än på fakta som de hör för första gången. Du och dina utrikesministerkolleger kan hundra gånger kalla kuppmännen för goda demokrater, men sanningen är fortfarande den att de är kuppmän.

 10. xavron skriver:

  En majdanhjälte och ledaren till Pravyj sektorn (huvudstyrkan på Euromajdan) som ingår i interimregeringen kommer till riksåklagaren i Rovenky och hotar att hänga den nuvarande inrikesministern Avakov:

 11. free world 5-point battleplan för att tagga ner revanschlystna ryska ledare med imperieambitioner:

  1. Låt Putin få Krim – just give it up. Det är redan för sent. Gör en deal med Putin om att alla som bor på Krim och vill lämna landet skall få göra det. Ukrainska medborgare som inte vill leva under Putin måste få komma ut.
  2. Go all-in i resten av Ukraine med Nato, EU och USA. Säkra gränserna mot Krim och Ryssland + säkra kontroll över luftrummet + placera så många boots on the ground så att det inte är nåt tvivel om att vi menar allvar.
  3. Marshallplan för Ukraine för att etablera demokrati och marknadsekonomi: Krav på Ukraine att ha noll-tolerans mot extremister i sin egen statsledning.
  4. Stöd randstaterna. Öka ekonomiskt och militärt stöd till alla andra randstater till Ryssland – för att göra det omöjligt för Putin att repetera Krim taktiken på andra håll.
  5. Russian gas? No thanks. Utveckla strategi för att göra västeuropa oberoende av rysk gas.

  Om inte västvärlden reagerar nu – så visar vi bara strupen för Ryssland och ger egentligen klartecken för vidare rysk expension.

 12. stig2entreprenoren skriver:

  Ryssland har idag en industri som inte duger någonstans, bara gas och olja som Putin kan spela med. Han är trängd och behöver bättra Rysslands rykte i världen.
  Putins manöver kan vara ett grepp för att locka fram ”rötäggen” ur sin egen organisation för att därmed kunna få bort dem.
  Putin är inte dum och han funderar säkert mycket på hur han skall kunna modernisera Ryssland. Han behöver då få in nytt folk och samtidigt gallra ut nuvarande korrupta och lögnare m fl.
  Putin lyckades att få klart Sotji i tid till OS 2014 vilket var en verklig prestation i detta land. Sotji är en bricka för att utveckla Kaukasus till det nya turistalplandet på sikt.
  För att kunna driva fram 100 nya framgångsrika projekt behöver han en modern och effektiv ledning i Ryssland, fri från gamla politruker.

 13. fw134 skriver:

  Det var en monumental dumhet att montera ned Sveriges försvar efter Sovjets fall. Alla partier har en skuld till detta, men det är ointressant att peka finger nu. Det finns intressantare frågor. Som t.ex: Hur snabbt kan vi bli redo att bjuda åtminstone något slags motstånd med de medel som bjuds?

 14. Om du nu ska kalla en spade för en spade, varför är det då så svårt att kalla den nytillsatta regeringen i Ukraina vid sitt rätta namn.

 15. alexandreus skriver:

  Idag Johan Croneman,DN, beskrev Carl Bildt så här:

  ”Carl Bildt hade inte sett något oroväckande alls i den rätt splittrade oppositionen – att svenska nazister nu ordnar resor för frivilliga till Ukraina hade han sannolikt inte heller hört talas om. De svenska patrioterna reser till Ukraina för att hjälpa till med bygget av en prydlig nationalism som skall bli till förebild för alla europeiska högerkrafter.”
  hela artikeln är här:
  http://www.dn.se/kultur-noje/johan-croneman-svt-har-inte-haft-en-sjalvstandig-utrikes-analytiker-pa-flera-decennier/

 16. alexandreus skriver:

  Undrar om Carl Bildt läser vara kommentarer här… Om jag var han det skulle var svart för mig att sova på natten,

 17. åke samuelsson skriver:

  Hahaha,Du är rolig,så kul……precis som en seriefigur,lite klumpig,lite korkad,snubblar omkring ien fördummande värld fylld med lögner,och egocentriskt tänkande,men du klarar dej alltid,ingen vill sparka neråt,….men för Guds skull,Du har varken pondus,kompetens,eller utstrålning, herregud, inte med det utseendet,den kroppen,och framför allt inte med denna mentalitet………men fortsätt…….
  Vill bli fortsatt road

 18. truthseeker508 skriver:

  När Agendas programledaren, Camilla Kvartoft, undrade över vad du, Carl Bildt, anser om fascisterna i den nya regeringen svarade du ungefär att ”jag har inte sett något därom i det material jag har gått genom i saken” …så du vet inte vilka de är? Inför din resa, här är de med namn och arbetsfunktion i regeringen så du kan tala med dem på plats i Kiev. Det är väl det du ska göra där ? Tala med den nya regeringen ?

  Andriy Parubiy: Sekreterare i Ukrainas nationella Säkerhet och Försvarskommitte ( RNBOU). Sekretariatet består av 180 man inklusive experter för områdena försvaret, säkerhetstjänsten och underrättelsetjänsten. Som chef för RNBOU styr Parubiy i praktiken bl.a. Ukrainas försvar inklusive de väpnade styrkorna. Parubiy var också ”kommendanten” för Euromaidan samt grundade fascistpartiet Svoboda tillsammans med dess nuvarande partiledare, Oleh Tyahnybok.

  Dmytro Yarosh, Parubiys närmaste man i RNBOU, ökänd ledare för nazi-partiet ”Right Sector”. Ledde Euromajdans paramilitärer, dvs de som kastade molotovcocktails och sköt på Berkut-poliserna.

  Oleh Makhnitsky, parlamentsledamot för Svoboda är nu Ukrainas högste statsåklagare och kommer att juridiskt leda utrensningarna av Yanukovichs manskap från viktiga positioner i Ukrainas administration.

  Oleksandr Sych, Svoboda, känd för sitt abortmotstånd även som konsekvens av våldtäkt, viceminister för Ekonomi.

  Serhiy Kvit, Svoboda, Utbildningsminister

  Andriy Makhnyk, Svoboda, Minister för ekologi

  Ihor Shvaiko, Svoboda, Jordbruksminister

  Andra högerextremister i regeringen är Dmytro Bulatov (Känd för bl.a. kidnappning av poliser), Sport och ungdomsminister samt Tetyana Chernovol som chef för Ukrainas antikorruptionskommitte. Via en organisation vid namn UNA-UNSO kan de ha koppling till krypskyttet på Majdan ?

  Vad tycker du om att de fascister och nazister jag nämner ovan defacto styr Ukrainas stridskrafter och säkerhetspolis samt utrensningar? När du är där i Kiev tycker jag du ska ta ett snack med Dmytro Yarosh och fråga hur han anser att de väpnade stridskrafterna ska nyttjas. Yarosh är en ärlig och rättfram person och kommer att säga dig en del saker därom. Han är känd för rättframma uttalanden tidigare. Nu senast för att han offentligt vädjade till den ökände tjetjenske terroristen Doku Umarov att samarbeta med Ukraina i kampen mot Ryssland.
  Jag önskar dig en trevlig resa.

 19. bildterberg skriver:

  Här är ett bildgalleri porträtterande en del av de ovan
  nämnda representanterna, som kan vara intressant att
  förbereda sig med inför många intressanta och stimulerande
  möten:

  http://www.voltairenet.org/article182428.html

  Jatsenjuk får det inte lätt att hävda sig bland så många
  karaktärsstarka personligheter.

  Good Luck!

%d bloggare gillar detta: