Med Ukraina i centrum

STOCKHOLM: Under dagen har de ryska stridskrafterna fortsatt sitt arbete med att konsolidera sitt övertagande av Krim, men det är samtidigt tydligt att det finns ukrainska styrkor som inte har för avsikt att frivilligt överlämna sina vapen.

TV-bilderna visar väl utrustade ryska förband i tyst konfrontation med med ålderdomligt utrustade ukrainska.

Den förstärkning som skett av det ryska försvaret under senare år inte minst vad gäller utrustning är visuellt tydlig.

På det diplomatiska området innebär dagen fortsatt rysk vägran till någon dialog vare sig med de ukrainska myndigheterna i Kiev eller med företrädare för internationella organisationer om utvecklingen.

Man vill uppenbarligen låta sin militära makt tala.

Tidigt i morgon ger jag mig iväg till extrainkallat möte med EU:s utrikesministrar i Bryssel.

Det är det andra sådana mötet vi har på kort tid ägnat just åt den ukrainska krisen.

Och viktigt är att det mötet resulterar i ett entydigt ställningstagande till det ryska agerandet. Vår inställning är klar.

Också veckan i övrigt kommer nu att domineras av den ukrainska krisen, och det innebär att osäkerheten om mitt mer detaljerade program är betydande.

Förhoppningsvis är jag dock tillbaka i Stockholm redan måndag kväll.

På tisdag blir det så dags för olika nationella överläggningar om den situation som nu uppstått.

På torsdag och fredag är det så sedan tidigare inplanerat möte mellan de tolv utrikesministrarna från de nordiska, baltiska och centraleuropeiska länderna i Narva i Estland.

Och alldeles självklart kommer det mötet helt att domineras av de frågor kring inte minst Ryssland som invasionen av delar av Ukraina växt och det militära hotet mot landet i dess helhet väckt.

Vi hade ju ett första möte i denna krets i Gdansk förra året, och var då eniga om att fortsätta möten i detta format. Nu är det Estland som är ordförande i NB8-samarbetet och som valt att lägga mötet i Narva.

Och det har alla förutsättningar att bli intressant.

Jag hade åtskilliga anledningar att besöka Narva under åren från 1989 och framåt med anledning av den speciella och då stundtals mycket kritiska situation som fanns där, men har dessvärre inte haft möjlighet att komma tillbaka under min tid som utrikesminister.

Kullkastas inte allt av den ukrainska utvecklingen hoppas jag nu få möjlighet till att bekanta mig lite mera med utvecklingen i staden och regionen inte minst ekonomiskt.

Mitt i all europeisk dysterhet just nu är det dock positivt att avtalet mellan Estland och Ryssland om deras gräns – som ju löper just längs Narva-floden – äntligen undertecknats.

17 Responses to Med Ukraina i centrum

 1. pairis skriver:

  Jag såg intervjun på Agenda i kväll. Märkligt att du inte vet vad Sloboda är för ett parti och att i den nuvarande regeringen i Ukraina finns det fyra ministerposter till dessa nazzar. Sverigedemokraterna som Reinfeldt avskyr uteslöt medlemmar som gillade Sloboda. Här lite information http://sv.wikipedia.org/wiki/Svoboda
  Visst har du ett ansvar för det som nu sker. Ukraina har blint trott att bara man knackar på EUs dörr så löser sig både de ekonomiska bekymren och de politiska.

 2. Lajma skriver:

  http://www.paulcraigroberts.org/
  Ukraine is out of control. This is what happens when an arrogant, but stupid, Assistant Secretary of State (Victoria Nuland) plots with an equally arrogant and stupid US ambassador (Pyatt) to put their candidates in power once their coup against the elected president succeeds. The ignorant and deluded who deny any such plotting occurred can listen to the conversation between Nuland and Pyatt here:

 3. And again Sweden stand in front of a serious crisis in Europe without any defense and has to rely on diplomatic cowardess and naivity combined with traditional coldwar sweettalking with agressors. Pathetic!

 4. bildterberg skriver:

  Bildts kompis ”Yats” nämns i det beryktade telefonsamtalet
  mellan Nuland och Pyatt! Visst är det svårt att greppa den
  på detta sätt så pinsamt blottlagda arrogans som exponeras
  i detta telefonsamtal där amerikanska ”diplomater” planerar
  rollbesättningen i en kommande ukrainsk regering!
  Här är i alla fall en artikel med utskrift av detta så avslöjande
  telefonmöte:

  http://www.voltairenet.org/article182064.html

  ”Yats” blev, precis enligt telefonplanerna, premiärminister
  i den nya ukrainska ”regeringen”.

 5. oppti skriver:

  Kanske kan man konstatera att protester och maktövertagande av en protesterande folkmassa bör problematiseras lite mer innan man hyllar det rakt av!

 6. Per Larsson skriver:

  Knappast något krig har någonsin visat att det är värt de uppoffringar och det lidande som förorsakats.Se istället till att alla
  länder med skilda intressen på något sätt blir beroende av varandra.
  Ryssarna kommer aldrig att lämna Krim pga av deras stora militärbas där.
  Förhandla fram en lösning där ryssarna helt enkelt får köpa Krim av Ukraina för ett antal tusen miljarder , istället för att de nu ser ut att få Krim genom att bruka våld ! Se även till att Tatarerna får en generös ersättning för att de hamnar under rysk ledning.

 7. Tack för uppdatering.
  Jag förstår din reaktion i Agenda igår, när du ombads kommentera statsministerns aningslösa stöd till Putins agerande. Hoppas att han förstått budskapet. Fredrik alltså…

 8. Märkligt att vår utrikesminister inte känner till vilka krafter som den nytillsatta regeringen i Ukraina representerar. Det borde ju ingå i jobbet:

  ”In December 2012 the European Parliament expressed concern regarding Svoboda’s growing support, recalling ”that racist, anti-Semitic and xenophobic views go against the EU’s fundamental values and principles,”

  Till dessa åsikter kan en starkt antirysk agenda fogas. Detta borde vara viktigt att känna till, inte minst med tanke på de motiv som Putin har framfört för det ryska agerandet. Och att dessa högerkrafter är förmögna att ta till våld, det visade de med eftertryck i upproret som föregick avsättandet av Janukovytj.

  Det som stinker mest i denna historia är hur USA har manövrerat för att tillsätta denna marionettregering. ”Jats” är den ledare som Victoria Nuland framförde som den lämpligaste kandidaten för USA:s räkning i det numer berömda avlyssnade telefonsamtalet med ambassadör Pyatt. USA har också satsat 5 miljarder dollar, detta enligt egna uppgifter, för att driva på utvecklingen i Ukraina. Nu ser vi resultatet. Men det vore klädsamt om Bildt inte enbart kallade det ryska agerandet för ”påtryckningar” utan även erkände västs påtryckningar som har föranlett det läge vi har nu.

  Försvarar inte på något sätt det ryska agerandet men ska väst ha något att säga till om gäller det nog att ha sopat framför egen dörr om man ska han något förtroende att agera i frågan.

 9. kris08 skriver:

  Märklig diskussion!
  Så om de uppenbart minoritetsfientliga Sverigedemokraterna (med sin tvivelaktiga historia) skulle ta sig in i den svenska regeringen så kan valfri makt hänvisa till dem för att rättfärdiga en invasion???

 10. Ryssarnas traditionella goda kunskaper i schack har efter lång tids spel satt väst i en schack matt situation, handlingslamade. På något bisarrt sätt nästan elegant…

 11. pairis skriver:

  Till förra kommentator: Det går inte att prata om Svoboda och Sverigedemokraterna samma dag. Reinfeldt ser rött när han tänker på sverigedemokraterna. Han borde explodera när han hör att de som var de mest pådrivande på torget, de som tog till våld var dessa nassar. Men nej, nu är locket på. Det kommer att stå i historieböckerna hur naiva EU-politiker från hela Europa hjälpte till tillsammans med USA att få dessa extremhöga till makten. Hur de hjälpte dem med sin revolution och maktövertagande. I Ungern gör liknande krafter att judar har börjat flytta från landet. Jag har bekanta som flytt till Kanada. De vet vad som komma skall.Jag undrar vem som mest är pådrivande att framkalla ett krig i Europa? Vi visste ju alla vad Putin var kapabel till. Så blev den fredsbevarande unionen en krigsprovocerande union.

 12. Fredrik Lindberg skriver:

  Hej Carl. Om jag får lov så skulle jag vilja bolla ett scenario med dig och gärna få din kommentar till det. Det vi ser just nu i Ukraina känns igen från de oroligheter som vi såg i Georgien för något år sedan, Rysslands motiv var desamma. För någon dag sedan hörde jag en kommentar från någon, jag minns inte om det var Putin eller någon annan men det som sades var att Sovjetunionens fall var det värsta som har hänt för Ryssland. KAN det vara så att Putin utnyttjar de oroligheter som har rått i Ukraina för att fortsätta en plan som redan påbörjades med Georgien? Om så är fallet och om man tar med det uttalande som jag hänvisade till i beräkning. Vad kan då nästa steg bli? Kan man fortsätta in i andra ex. Sovjet stater? Kan den ökade upprustningen av Rysk militär vara något som är en del i en större plan? Dom Ryska överflygningar över Svenskt luftrum som vi upplevde för en tid sedan. Kan det också vara en del av något som vi ännu inte vet något om?
  Vad tror du? Det känns lite för många tillfälligheter för att det ska kunna vara just tillfälligheter. Vad tror du?

 13. Kris08: vad det handlar om är att väst, USA i synnerhet, har givit ryssarna alla argument de behöver för att agera som de gör. Tror inte att det är speciellt många som försvarar eller ursäktar ryssarna. Däremot är våra politiker, Bildt inkluderad, tillsammans med USA och EU skyldiga till ett utrikespolitiskt haveri för att ha gjort en sådan gigantisk felbedömning av situationen. Tyvärr saknar de insikt och ryggrad vilket gör att rikskänd är stor att situationen förvärras.

 14. känns det jobbigt att köra över USA ? det är bara och beklaga,
  Tuffa är vi här hemma när vi har USA bakom oss – att anfalla små länder och spela hjälte kan alla vara, så visa STAKE NU attackera omgående ryssen – eller det finns kanske förhinder. Hade du och din vän Reinfeldt tänkt igenom så hade ni satsat pengar på folk som inte har mat för dagen här hemma. ni väljer dock att satsa på försvars industri och vara marionetter till U SS A. Bildt du är stor i käften vill Ryssen ha Sverige så tar det 30 min och att invardera oss. Skydda din rygg låt Sverige gå med i NATO Ni gör som dom säger ändå det är ingen hemlighet. När blir vi U SS A medborgare?

 15. Per Lundholm skriver:

  När man visat bilder från förintelsen säger alltid någon ”Vi får aldrig glömma” Och det är helt rätt… Vi får aldrig glömma. Nu marscherar brunskjortor i Ukraina och gör antisemitiska uttalanden, dom har platser i Ukrainas regering. Till för några år sedan var de ett öppet
  pronazistiskt parti. Men alla håller tyst? Tidningarnas mainstream skriver inte om det, Ni politiker nämner det inte i öppen debatt?
  Vaddå??? Vi får aldrig glömma?

 16. Berry Gunnarsson skriver:

  Ser ingen större skillnad på Guantanamo Bay (GITMO) och Krim. Ingen av politikerna som gnäller på USA för detta.

  År 1898 förklarade USA krig mot Spanien och anföll Kuba som då var under spanskt styre i det så kallade spansk-amerikanska kriget. Sedan dess har det funnits amerikansk närvaro i bukten. Efter att USA vunnit kriget blev Kuba en amerikansk lydstat. 1903 hyrde USA basen på obestämd tid av Kuba.
  Fidel Castro tog makten i Kuba 1959. Kuba har under Castro försökt återta basen flera gånger (men misslyckats): exempelvis var det under Kubakrisen 1962 ett av Castros krav och 1964 ströp Kuba basens vattenförsörjning. USA betalar hyra varje år, men Kuba vägrar lösa in checkarna. Kuba anser att hyresavtalet inte gäller, eftersom det kom till under militärt tryck. USA anser att Castroregimen inte är Kubas legitima ledning, då Castro är en diktator.

  Efter Sovjetunionens bildande hörde Krim först till den ryska delrepubliken, men tillföll den ukrainska 1954 och förblev ukrainskt vid landets självständighet 1991. Halvön har sedan dess politiskt bestått av två delar – den autonoma ukrainska republiken Krim (med säte i Simferopol) samt det egenstyrda Sevastopol. Ryska federationen hyr flottbasen i den senare, i ett 50-årigt avtal som löper ut 2042.

%d bloggare gillar detta: