Öppen rysk militär intervention

TOKYO-HELSINGFORS: Det blev en lång och vacker och vacker gårdag över Sibirien när jag tog vägen över Helsingfors för att komma hem till Stockholm efter en vecka i Kina och Japan.

Storcirkeln förde flygplanet långt upp över de nordligaste delarna av Sibirien.

Vi passerade över den allra nordligaste delen av Ural-bergen där de successivt försvinner ner mot det arktiska Kara-havet. Och gick sedan söderut en bra bit norr om Moskva för att landa hör i Helsingfors.

Därifrån var det ju sedan bara ett litet skutt hem.

Men när jag landade i Europa igen fanns det ju – milt uttryckt – situationer som behövde följas upp. Det blev raka vägen från Arlanda till UD för olika genomgångar av läget i och kring Ukraina.

Och den situationen har sedan dess hållit mig sysselsatt.

Det är ingen tvekan om att det som nu pågår är ett föga kamouflerat ryskt övertagande av Krim.

När jag skriver detta kommer rapporterar om att ryska trupper begär att ukrainska arméförband skall lämna över sina vapen och lämna Krim.

De ryska förbanden uppträder utan öppna beteckningar, och i vissa fall har de stöd av lokala eller ditresta andra ryska nationalistiska grupper.

Men ingen tvekan råder om att det handlar om reguljära ryska förband. Delvis från den bas man har i Sevastopol men delvis sådana som kommer från andra delar av Ryssland.

Tidigare hade ju en kommandostyrka tagit sig in i och tagit kontrollen över parlamentsbyggnaden på Krim. Det ledde till att den sittande premiärministern, som representerade regionpartiet, avsattes och ersattes med ledaren för ett litet mycket pro-ryskt parti som i det senaste regionala valet fick ca 4% av rösterna.

Och denne person har ju nu under dagen både bett president Putin om ett ingripande och bekräftat att det är ryska styrkor som kontrollerar parlamentsbyggnaden i Simferopol.

Under eftermiddagen har ju också president Putin bekräftat att det handlar om en rysk militär intervention genom att officiellt begära att en sådan godkänns av det ryska federationsrådet.

Situationen på Krim har många historiska bottnar, och här bor såväl ryssar som tartarer och ukrainare. Jag har varit på besök i Simferopol och talat med de olika lokala ledningarna där vid flera tillfällen under de senaste åren.

Och Krim har ju dessutom en speciell autonom ställning inom Ukraina.

Ett är dock alldeles glasklart: ingen stat har unilateralt och ensamt rätten att militärt ingripa i ett annat lands lokala eller regionala angelägenheter.

Det handlar här om en alldeles grundläggande princip inte minst för Europas säkerhet.

Värt att notera i denna situation är också att Ukrainas nya regering vid upprepade tillfällen sökt kontakt med sina motsvarigheter i Moskva, men att dessa inte varit öppna för några sådana.

Allt tyder på att den ryska interventionen nu syftar till att etablera Krim som en pro-rysk semi-stat under ryskt militärt skydd och kontroll. Och syftet med detta är självfallet att påverka utvecklingen i Ukraina i dess helhet.

Allvaret i det som nu inträffar kan inte nog understrykas.

Och det säger sig självt att detta kommer att dominera min kalender under de närmaste dygnen.

Utanför det omedelbara närområdet kan det mycket väl vara så att Ukraina är det land som jag besökt flest gånger under mina år som utrikesminister.

Vårt engagemang för landets utveckling har varit starkt ända från början, och det var ju ingen hemlighet att Ukraina var i fokus när vi tillsammans med Polen 2008 lanserade tanken på EU:s Östliga Partnerskap.

Och därefter har vi ju kontinuerligt varit pådrivande inom EU för en öppen, engagerad och ambitiös politik vad gäller Ukraina. Att förhandlingarna om det omfattande associerings- och frihandelsavtalet kunde föras i hamn var en betydande framgång.

Då var vår tanke också att en ekonomiskt stabilare och bättre utveckling för Ukraine skulle kunna leda till en bättre utveckling också för Ryssland. Vår samarbetsvision har alltid varit öppen för också Ryssland.

Dock har det ju varit så att Rysslands eget intresse av detta har varit mindre och dessutom minskande. I stället valde man där att prioritera den tullunion som nu skall utvecklas till en s k eurasiatisk union.

Och det var ju för att stoppa Ukrainas samarbete med EU, och i stället dra in landet i denna, som man utlöste den kris som nu lett till öppen rysk militär intervention i landet.

23 Responses to Öppen rysk militär intervention

 1. Claes Nilsson skriver:

  Med all den kunskap du besitter hoppas jag du förstår att nu vara försiktig i dina uttalanden.
  Det finns ingen som helst anledning att du eller EU blåser på brasan ytterligare. Att Ryssland är det land som i första hand har intresse av att försöka stabilisera situationen på Krim och i resten av Ukraina är mer logiskt än någonting annat.
  Obama , som jag för övrigt håller högt, höll ett tal som enbart spädde på motsättningarna än tvärtom vilket an hade hoppats på.
  Att ,som Obama säga, att man bjuder in Putin att delta i en global allians för att säkra freden är en ren förödmjukelse av den ryska statens betydelse i området. Begriper inte USA bättre är det sorgligt.
  Kommentar?

 2. Fredbäck Hans skriver:

  I nuläget är det väl bara att tacka Ryssland för att De temporärt – utan FN:s begäran- tar hand om ordningen på Krimhalvön. Nu väntar vi med spänning på vad våra talrikt befolkade EU-medlemsstater kring medelhavet samt i Storbritannien och Tyskland bjuder till med mångmiljardlån till Ukraina. En ganska enkel hantering. Men vill/kan Spanien, Italien och Frankrike bidra med stora lån? Och självfallet måste USA och andra stormakter värna freden i Europa. Borde inte Ryssland ha fullt upp med att bevaka sin potentielle ”ovän” i Öster , för att inte nämna all dess halvinhemska problem. Krim är en ”droppe i havet”!
  Blir det e konom isk högkomjunktur i Väst nu? Konflikter brukar ju gynna industrin/produktionen.
  För övrigt anser jag att FN:s högkvarter bör ambuleras! Dags för flytt till Jerusalem för en 7-årsperiod. Det handla ju bara om en byggnads läge! Men symbolvärdet är stort.
  Vad kul om Du Carl blir FN:s förste Generalsekreterare i Jerusalem !
  Hur som helst är det synd om ”vanligt folk” (G. Hägglund, KD)

  Hans Fredbäck (M), Eskilstuna/Kisa

 3. Gustav Svensson skriver:

  Och vad ska Sverige och Eu göra åt den ryska invasionen i Ukraina nu då? :( Ska Ryssland ta Polen eller baltikum nästa gång!

 4. Hej Bildt! Jag anser att det vi nu ser på Krimhalvön är djupt oroande på grund av ett flertal anledningar. Men jag har två specifika frågor jag vill ställa: Först, kan du på något sätt förstå den ryska ställningen i oroligheterna. På Krimhalvön bor ca 60% etniska rysskar som i och med den nya regimen i Kiev nu får se sina rättigheter som minoritetsgrupp försvagade. Kan Ryssland möjligtvis säga att det är en humanitär intervention de nu iscensätter på Krim för att försvara den ryska minoriteten?
  Nummer två: Vad blir konsekvenserna för Sverige om Ryssland intervenerar på Krim? Och hur kommer hotbilden från Ryssland förändras sett från ett svenskt perspektiv?

 5. Lajma skriver:

  Den politiska cynismen i ”Alla dessa dagar” går över gränser…

 6. Lajma skriver:

  Fascister som gjort en statskupp i Kiev kommer att misslyckas i Ukraina. Kommer Sverige att göra bort sig, hjälpa nazisterna till makten?

 7. Carl – Jag hoppas du nu inser allvaret med att du och nymoderaterna har raserat det svenska försvaret? Denna situation utan ett fungerande försvar är ur svensk synvinkel en mardröm. En mardröm du och nymoderaterna har stor skuld till att ha försatt Sverige. Kör nu over Borg och Reinfeldt – forsok att höja beredskapen så fort det bara går. Prioritera flygvapnet och flottan – meteorrobotar omedelbart samt luftvärnsrobotar till Visby-korvetterna. Nya moderna sjömålsrobotar samt att sådana baseras på Gotland tillsammans med kvalificerat höghöjdsluftvärn.

 8. Daniel Öhrqvist skriver:

  Hej!

  Är inte Krim redan nu förlorat för Ukraina?

  Spåkula eller rent av troligt scenario?
  Ryssland kommer använda ryska befolkningen som alibi och hävda att interimregeringen inte är legitim eftersom den kom till makten genom en statskupp mot en demokratiskt vald regering. Man kommer peka på de högerextrema ”antiryska” (ryska uttrycket, inte min åsikt) elementen som var med i ”revolutionen” och anses som farliga för den ryska befolkningen. Ryssland kommer hävda att man måste stanna kvar och skydda den ryska befolkning tills en demokratiskt vald regering har valts. Men innan Ukraina hinner så långt kommer Putin hålla en folkomröstning i Krim om hur vida man vill vara självständiga eller tillhöra Ukraina. Hur ett sådant val utfaller är närmast självklart. Så då kommer en ny stat utropas med Ryssland som beskyddare. Ryssarna får vad de vill, en säkrad framtid för sin bas i en rysk satellitstat på Krimmhalvön.

  Så är inte det viktigaste nu att se till att Ukraina fort får tillräckligt med militärt stöd för att kunna täcka mark utan strid? Om ryssarna väljer att avancera så långt de kan utan strid i östra Ukraina, ”för att beskydda den ryska befolkningen”, så får vi ett nytt ”västbanken” i östra Ukraina, ett område ryssarna sen aldrig kommer släppa. De kommer skylla på ryska befolkningens säkerhet i all evighet. Man kan till och med använda den nuvarande konflikten som argument för att man är rädd för hämndaktioner mot den ryska befolkningen.

  Är inte det enda som kan stoppa en sådan här utveckling ett omedelbart NATO-stöd i form av trupper så att Ukraina vågar flytta fram den framtida gränsen så mycket det bara är möjligt?

 9. albertveli skriver:

  Med tanke på Sveriges begränsade försvarsförmåga är det kanske inte så lämpligt att hitta på onödiga utmaningar. Att provocera Ryssland med ett nedrustat försvar är bortom excentriskt.

 10. johnpetersson skriver:

  Efter att Putin har tagit halva Ukraina utan att någon stoppar honom, vad har han för anledning att INTE ta Gotland?

 11. Next step of putin will be deliberate killing of Russian citizen on the territory of Ukraine,which will be a pretext to attack Ukraine! Please defend us (Ukrainians) from putin’s dirty plan! here is link to one of ex advisers of putin speech, You will find it very interesting. the only thing You might need smbd who speak russian to translate for You: http://tsn.ua/politika/operaciya-rosiyi-spryamovana-na-povalennya-vladi-ukrayini-eks-radnik-putina-337484.html

 12. stig2entreprenoren skriver:

  När far super är det rätt.
  Ryssland är stort och stolt men inte starkt. Ingen gillar och vill vara med dem. På Krim har man sitt sommarnöje som man absolut vill bevara. Detta blir en svår nöt,
  Ryssarna borde försöka bli mycket bättre på marknadsföring!
  Det har inte varit politruckernas starka sida historiskt.

 13. Hej Adelsman Bildt!
  Beklämmande att se hur fascisterna tar makten. Janokvyitj var folkvald. Han är fortfarande president enligt ”de fyra fall” som gör det: bland annat är han inte död. Om nu han väljer att bjuda in ryssarna till att stabilisera majdan-böbeln gör han baske mig helt rätt! / Janne B. P.s. Är sambo med en Ukrainska och har föjlt allt till punkt och pricka sen 25 nov.- och personligen tror jag EU och USA förvärrar för Ukrainarna. Tack för mig!

 14. Göran Svedberg skriver:

  Den värsta krisen i Europa sedan USA bombade Belgrad för att bryta loss Kosovo.

 15. Per Larsson skriver:

  Denna intervention kan väl knappast kommit som en överraskning för dig och andra initierade. Redan för 3 månader sedan måste ni ju ha börjat planera för att möta Ryssland med fredliga medel och inte våld.

 16. Det vore ju klädsamt om du kunde sluta glappa och nu fokusera på det svenska försvaret eftersom du utsätter Sverige för en stor risk med dina kommentarer och aktiviteter. Sverige har nu, tack vare dig, uttrycligen nämnts av den ryska senaten och då I samband med ”ukrainska fascister”, amerika och ”vast”. Det är inte det att jag inte stödjer Ukraina men du drar in Sverige I något vi inte är förberedda för, vilket är bland det mest korkade jag har sett.

 17. Claes Nilsson skriver:

  Man kan bara hoppas att Carl Bildt nu drar rätt slutsatser och inser konsekvenserna av detta ivriga arbete med att utvidga EU i tid och otid. Ett arbete som verkar präglat av en panikartad missionering av demokrati för kreti och pleti-stater i kombination med en från barndomen inmurad rysskräck.
  Ambitionen må vara god men leder i verkligheten till större motsättningar och ökat våld med allt större risk för krig.
  Ett agerande som ju står i direkt konflikt med hela grundtanken med EU, att skapa stabilitet och säkra freden.
  Att dessutom luta sig mot USA i detta arbete gör ju inte saken bättre.
  USA som inom ett decennium själva lyckats bryta mot alla världssamfundets regler som tänkas kan. USA har därför ingen som helst kredibilitet bland världens folk efter detta och borde inse att man bör ligga lågt i att tycka till om andra en bra tid framöver.

  Det är verkligen inte Obama som ska inbjuda till internationella aktioner för att nu säkra stabiliteten i Ukraina. Ansvaret ligger i första hand på Ryssland och därefter EU. Självklart uppfattar Putin det som en ytterligare kränkning att få ett sådant krav från USA.
  Hälften av arrogans och avsaknad av respekt kunde vara nog.

  Vad Bildt och alla andra klåfingriga expansionsivrande EU-ministrar istället borde fokusera sig på är att krympa EU, snarare än tvärtom.

  Kraven på likhet i de demokratiska systemen inom EU måste höjas avsevärt och man bör nu därför fråga sig vilka stater som bör uteslutas ur EU i stället för tvärtom.

  EU behöver verkligen konsolidera sin verksamhet och ägna de närmaste tio åren att utvärdera EU -tanken och dess synergier.
  Jag är tämligen säker på att merparten av oss européer känner att detta är viktigare än något annat EU-projekt. I annat falla kommer ett uppror bland EU folket som ett brev på posten.
  Helt klart viktigare än att missionera demokrati i perifera stater som bara är i början av en demokratisk process.
  Bildt och hans kollegor borde inta en stor skopa tålamod och en ännu större skopa respekt så fixar det nog sig till slut med demokrati och mänskliga rättigheter om en sådär femtio år eller mer.

 18. Mnemosyne ut Clio – Qui bono ?
  Clio – Socii et amici. Primus inter pares Filius Sororis Princeps pacem. Et Aelia Capitolina cum Capitolium
  Terpsichore – Noli tangere Hyperborea !

 19. leonardo34 skriver:

  Det kan ju knappast ha kommit som någon överraskning att Ryssland reagerat som man nu gjort. Sedan länge har Putin och andra ryska politiker, med emfas hävdat att Ryssland aldrig kommer att acceptera USA och NATO i Ukraina. Det sägs nu från Väst att Putin provocera, och visst det gör han det efter att själv ha utsatts för provokationer från bl a Väst.

 20. Hr M Skog skriver:

  Putins anspråk sträcker sig förmodligen inte längre än till att säkra en region som traditionellt varit rysk kurort och semestermål för tusentals arbetande ryssar typ sovjetunionens hjältar och partifunktionärer för välbehövlig avkoppling och vila i ett mindre bistert klimat och det handlar förmodligen inte om mycket mera, varför det är svårt att ha några direkta invändningar.

  Samtidigt vill ryssarna förmodligen stämma i bäcken och slippa en ny oroshärd, men skyddsmotivet får anses väga tungt och rimma väl med internationell praxis, låt vara att det finns flera varnande exempel på västliga samtida (och mycket värre) äventyr som kanske glöms bort i den allmänna upphetsningen.

  Marknadsprojektet EU får kanske inte sälja lika många produkter man tänkt, men vi har ju Ikea på plats.

 21. Anders Ljungberg skriver:

  Jag har ett råd till EU avskaffa alla tullavgifter på ukrainska varor dvs ett frihandels avtal mellan Ukraina och EU .De behöver all hjälp de kan få .och det skulle vara ett sätt för Ukraina att bli mindre beroende ekonomiskt av Putins Ryssland .Sedan kan man undra vad menar Putin med mot våra intressen är det att Ukraina vill komma närmare Europa .eller är det rädslan att få NATO som granne eller möjligen att Ukraina inte vill vara en mjölk ko åt Ryssland
  bara för att du inte gillar politiken i ett grannland så har du ingen rätt att angripa landet .Det är en annan sak om ett land tex ägnar sig åt etnisk rensning eller dödar många i sitt eget land eller på annat sätt bryter grovt mot alla mänskliga rättigheter .Och handen på hjärtat en person av rysk härkomst har större politiska rättigheter i Sverige och Ukraina än de har i Ryssland

 22. rootlesroot skriver:

  Fascisten Putin har agerat precis på samma sätt som Hitler gjorde.
  Putin påstår han vill skydda ryssar i Ukraina. Problemet är bara den att det finns stora ryska minoriteter lite varstans. Så de som har sådan bör antingen avkräva dem lojalitet eller utvisa dem till Ryssland.

  Putin gjorde en Hitler. För Hitler försökte också skapa ett stortyskland genom att annektera delar av stater med stora tyska minoriteter som sudet tyskarna i Tjeckoslovakien, tyskarna i östra Polen och tyskarna i västra Frankrike och så tysktalande Österrike.

  Hur agera? Eftersom Ryssland brutit mot en central FN stadga finns skäl för uteslutning ur FN. Görs det hamnar Ryssland ute i kylan och kan då inte längre använda sin vetorätt.
  Detta vore ett mycket kraftfullt straff som skulle sända en viktig signal till Ryssland och alla FN stater som funderar på att ge sig på angrepp på sina grannstater. Den som angriper en annan stat ska uteslutas från FN och utsättas sanktioner, bojkotter och isolationism.

 23. Lajma skriver:

  ”Allt tycks vara tillåtet som slagträ för svenskt medlemskap i Nato.”?http://schlaug.blogspot.se/

%d bloggare gillar detta: