Både Kina och Ukraina i fokus i Tokyo

TOKYO: Med kvällens överläggning och middag med utrikesminister Fumio Kishida har mitt besök här i Japan nått sitt slut, och i morgon bitti är det dags att vända hemåt efter dessa dagar i Kina och Japan.

Och det är ju åtskilligt som står på dagordningen i Europa just nu.

I centrum alldeles självklart utvecklingen i Ukraina. Arsenij Yatsenjuk bildar nu en regering som kombinerar en hel del erfarenhet med de krav som är så tydliga på nya ansikten och nya krafter i landets politik.

Med Arsenij Yatsenjuk har jag samarbetat i olika egenskaper under lång tid, och han har ju erfarenhet såväl som centralbankschef som utrikesminister.

Han har själv talat om uppgiften som regeringschef nu som ett ”Kamikaze”-uppdrag, och jag minns diskussioner med honom för inte så länge sedan om de ekonomiska åtgärder som kommer att bli nödvändiga men också om de politiska risker som dessa kan innebära.

Men nu är ett gyllene ögonblick i Ukrainas historia.

Jag tror att ett tufft, radikalt och öppet redovisat reformprogram just i detta ögonblick kan vinna förståelse.

Det skadar inte att se på de polska exemplet med den s k chockterapi som faktiskt kom att lägga grunden för den framgång som den polska ekonomin senare har visat.

Det finns ingen anledning att tro att inte Ukraina i detta läge skulle kunna göra någonting av motsvarande art och av motsvarande långsiktiga betydelse.

Men det kommer att kräva både politisk kraft och finansiellt stöd för att detta skall bli möjligt. EU blir avgörande i det första avseendet, och IMF i det senare.

Och självfallet stödet från många andra. Här i Tokyo har jag haft detaljerad diskussioner också om detta med utrikesminister Kishida. Japan är ju en viktig och konstruktiv aktör inte minst i IMF.

Det har varit synbarligen konstruktiva och intressanta dagar här i Tokyo.

Att staden i sig är trevlig och smakfull är inte utan betydelse, men till det skall förstås allra främst läggas den intellektuella kvalitén på de samtal som kan föras här.

Och för min del har de spänt över vida områden.

Mina dagar i Kina har gjort det naturligt att den just nu spända relation mellan Japan och Kina varit föremål också för inträngande diskussioner på alla nivåer.

Och den akuta utvecklingen i Ukraina har lika självklart skapat ett intresse för våra bedömningar av denna utveckling.

Till detta skall så läggas olika diskussioner inte minst med olika fristående bedömare av utvecklingen i Japan självt avseende främst dess ekonomiska politik men också utrikespolitik.

I den senare finns det traditionellt drag som vi påtagligt uppskattar, nån på senare tid har också tagits vissa steg som inte varit konstruktiva ur ett regionalt perspektiv.

Potentialen för ett ytterligare utbyggt samarbete är dock betydande.

Förhandlingarna dels om ett frihandelsavtal och dels ett avtal om strategiskt samarbete med EU är mycket viktiga för oss bägge.

Och den mer aktiva japanska utrikespolitiken på en lång rad olika områden gör det naturligt att söka en närmare dialog också på dessa.

I morgon bitti bär det så tillbaka till fäderneslandet och uppgifterna där.

Det blir till stora delar en dag högt över det väldiga Sibirien.

7 Responses to Både Kina och Ukraina i fokus i Tokyo

 1. Bjoern E. Olsson skriver:

  Nu har två ultranationalister tilldelats ministerposter i den nya ukrainska regeringen och högerextremisterna har även fått posten som ordförande i nationella säkerhetsrådet. Samtidigt blev det demokratiska partiet Udar utmanövrerat och helt utan ministerposter (i den demokratiskt valda riksdagen hade de fler platser än fascisterna). Att Ukraina nu är på väg att tas över av fascistgrupperingar kommenterar Carl Bildt med orden att ”det nya styret har kommit i gång på ett bra sätt”.

  Vakna någon gång svenska folk och fatta att Carl Bildt är medlöpare i en fascistkupp! Det var 12 månader kvar till nästa presidentval. Alla som var missnöjda kunde helt enkelt ha röstat på en annan kandidat. Men CB och EU och USA var uppenbarligen så panikartat rädda för att folket skulle rösta på ”fel” kandidat att de bestämda sig för att stödja en fascistisk statskupp istället för att låta den demokratiska processen ha sin gång.

  Är det inte på tiden att någon svensk journalist går till botten med det här lurendrejeriet och avslöjar skandalen?

 2. Carina Rydberg skriver:

  Publicera inte men i söndags skrev jag till Ecuadors ambassad i London och bad om en intervju med Julian Assange. Vilket inte kan ha varit så helt oväntat för honom.
  Sedan dess har min datasituation naturligtvis förvärrats och senast idag hittade jag ett dokument senast ändrat 1996 (!) på hårddisken – men efter att ha laddat ned ett program med vilket jag kunde öppna det, så försvann dokumentet.
  Detta program förmedlades av Microsoft och innehöll ett virus med hög riskfaktor,som mitt antivirusprogram dock hittade.
  Jag har nu meddelat Ecuadors ambassad att jag efter att ha skickat iväg min första förfrågan fått helt oförklarliga dataproblem och kan det ha med deras mailadress att göra?
  Min ”intervjuförfrågan” kvarstår.
  Och här är mina korta tankar kring situationen i Ukraina:
  http://www.boktipset.se/blogg/carinarydberg/2014/02/27/torsdag-med-tolstoy-har-ar-hela-krig-och-fred-till-gratis-lasningnedladdning-samt-den-ryska-tv-serien-med-samma-namn/

 3. stig2entreprenoren skriver:

  ”intellektuella kvalitén på de samtal som kan föras här”.
  Intressant observation.
  I Japan är det finast att jobba för sitt lands bästa. Den vassaste procenten med den bästa utbildningen sållas ut för de viktigaste jobben i statens tjänst. Detta ger månne ”ringar på vattnet”?

 4. truthseeker508 skriver:

  Yanukovich övertog makten år 2010. Då var Ukrainas BNP c:a 2800 USD per person (nominellt enligt WIkipedia). Motsvarande siffra för BNP 2012 beräknades till nominellt USD 3800 (källa CIA), dvs en uppgång i BNP om fantastiska 1000 dollar (c:a 35%) .som rimligen måste vara en konsekvens av att valutan stärktes i perioden 2010-2012. I December 2012 klassade Moodys Ukrainas kreditvärdighet som B+ med stabila utsikter. I december 2013 var samma BNP-siffra 3862 USD (enligt IMF). Att BNP år 2013 ökade med enbart 0.36% ska tillskrivas de oroligheter som västliga underrättelsetjänster och associerade organisationer lät instifta med början i November.
  Facit är alltså att Yanukovichs progressiva ekonomiska samarbete med RYssland stärkte Ukrainas ekonomi mycket effektivt. I dag – efter den Majdan som Väst har understött med kraftfulla hot och dessutom finansiering och stöd till Ukrainas många västvänliga fascister så är Ukrainas ekonomi fullständigt i botten. Defaulten är ytterst nära enligt samtliga kreditvärderingsinstitut i väst. Denna händelseutveckling kan inte förklaras med att Yanukovich et consortes skulle ha snott USD 70 biljoner under år 2013 eftersom summan motsvarar c:a 3 ggr valutareserven i december 2012 eller nästan halva Ukrainas BNP !!
  Det är alltså uppenbart att Yatsenuk ljuger om orsaken till landets obestånd. Vi får hoppas att han är bättre på ekonomi än han är på att ljuga. Utan Rysslands ekonomiska stöd ioch samarbete så lär det dock inte hjälpa honom från att bli den mest impopuläre ledaren i Ukraina hittills pga den svältkur han tvingas utsätta ukrainarna för. Tveklöst kommer han att försöka skylla detta helt på Yanukovich.

 5. Det förefaller som att diplomatin borde omgående i säkerhetsrådet fokuseras på att få Kina (allians?) att dämpa de Ryska reaktionerna samt starta en förhandling och medlingskonferens med EU i en direkt dialog med Medvedev. Lite korkat av Väst att bedriva ett så högt spel även om det är väsentligt att trumfa den Ryska energi hegemonin låt oss nöja oss med markeringar, 200 År av fred stundar
  Are You A Peace Particle ? If Yes join the coming facebook groupe of the same name let us create the global peace field in analogy with the Higgs particle and the Higgs field

 6. demiwotan skriver:

  Det är ett gyllene tillfälle från Tunis i Tunisien till Kiev i Ukraina.

 7. bildterberg skriver:

  Noterar att svenska Wikipedia (lite mer nyanserat än svenska medier och Carl Bildt) inte utesluter att maktövertagandet i
  Ukraina kan vara en statskupp. Fast det justeras väl snart av
  Wikipedias vaktposter.

  Här är ett par olika perspektiv – från en ukrainsk partiledare
  respektive från en amerikansk professor i internationell rätt:

  http://tarpley.net/usa-and-eu-are-erecting-a-nazi-regime-on-ukrainian-territory/

  http://www.globalresearch.ca/ukraine-was-a-playbook-cia-coup-detat/5371296

%d bloggare gillar detta: