JINAN-BEIJING: Efter en dag i Shandong-provinsen sitter vi nu på det förnämliga kinesiska snabbtåget på väg till Beijing och morgondagens mer politiska möten där.
Det har varit en dag som blickat både bakåt och framåt.
I Qufu började vi i dag på morgonen med att besök på allt det som ju levde och verkade här för ca 2.500 år sedan, och vars närvaro kändes högst påtaglig också i dag.
Så har det inte alltid varit.
Under kulturrevolutionens vansinniga år gick rödgardister till attack även här och lyckades vandalisera åtskilligt i både tempel och minnesplatser i övrigt.
Och det var värt att notera att sedan 1948 finns den rakt nedstigande ättling till Konfucius som traditionellt tillmätts icke oväsentlig betydelse – jag tror att det nu är den 88:e generationen – på Taiwan.
Men dagens stad Qufu domineras av de olika platser och anläggningar som har anknytning till den store tänkare. På det stora gravområde som är familjens ligger inte bara Konfucius själv utan också i storleksordningen 10.000 av hans ättlingar ändå in i modern tid begravda.
Därefter var det dags för att besök på det heliga berget Taishu – ett av Kinas fem heliga berg, men allmänt nog ansett som det förnämsta.
Berget stiger brant upp från slätten, och har varit en kultplats i ca 3.000 år. Det berättades för oss att 72 av Kinas 84 kejsaren också hade besökt platsen för årliga ceremonier som fortfarande äger rum.
Och nu var vi där som en del av de ca 6 miljoner som varje år tar sig upp för det vackra berget till de olika templen uppe vid dess topp på ca 1.500 meters höjd.
Men från berget Taishu gav vi oss direkt till SKF:s så gott som splitternya fabrik i Jinan. Här tillverkas rullager för den kinesiska lastbilsindustrin, och fabriken är en av de 17 som SKF i dag har i Kina.
Tidigare hade vi av våra värdar hört om Sandviks betydelse i området, och Ericsson tillhör de andra svenska företag som är prominent närvarande i denna stora provins.
I Jinan träffade vi för samtal och kort middag provinsens guvernör Guo, och det blev en intressant diskussion inte bara om möjligheter till samarbete mellan Shandong och Sverige, utan också om de olika utmaningar och uppgifter som den kinesiska reformpolitiken står inför.
Inte minst diskuterade vi nödvändigheten av en transparent och fungerande rättsordning.
En fråga som återkommit i så gott som varje samtal under dagen är miljöfrågan och frågan om de allt värre luftföroreningarna.
Just nu ligger ett moln av smog över hela denna del av Kina – inte minst märktes det i Jinan – och i Beijing är det nu ”orange” varning vilket är den näst högsta nivån och innebär att man börjar att stänga ner olika industrier.
Till stor del har detta självfallet med energipolitiken att göra. Bara i Shandong bränns varje år 400 miljoner ton kol för att producera kraft, och det var inte underligt att guvernör Guo var intresserad av de olika teknologier som finns för att komma tillrätta med ett problem som håller på att bli allt värre.
I morgon blir det så en dag med överläggningar i Beijing, och den inleder jag på förmiddagen med att träffa utrikesminister Wang Yi.
[…] Utrikesminister Carl Bildt noterar detta i sin blog och pekar på att sedan 1948 finns den rakt nedstigande ättling till Konfucius som traditionellt […]