En fruktansvärd dag i Kiev

MÜNCHEN: Efter mötet med EU:s utrikesministrar i Bryssel – med tydligt beslut om frysta tillgångar och vägrade visa för de i Kiev ansvariga för dödandet – är jag nu på väg till i detta sammanhang rätt avlägsna Shanghai.

Och där ansluter jag i morgon kväll lokal tid till diskussionerna på Stockholm China Forum.

Det har sina sidor.

Hur det kommer att gå med uppdateringen av denna blogg och med inlägg på Twitter är högst tveksamt.

I Iran var det inga svårigheter att bryta igenom spärrarna, men Kina är ett mer bestämt land när det gäller censuren av internet och digital kommunikation.

Dagens utveckling i Kiev har varit var sig mer eller mindre än hemsk.

Officiella siffror talar nu om 67 döda. Krypskyttar har med skarp ammunition skjutit mot och dödat demonstranter. Många är svårt skadade.

De tre utrikesministrarna från Polen, Tyskland och Frankrike försöker nu på EU:s vägnar att få till stånd en politisk uppgörelse som kan ge stabilitet.

Deras försök har pågått under större delen av dagen, och de kommer att fortsätta i morgon.

Och i Bryssel var vi alldeles eniga om vikten av att ge dem totalt stöd.

Om det kommer att lyckas eller ej måste dock förbli en öppen fråga.

Efter allt det som hänt är misstron mot president Yanukovich massiv, och det på grunder som inte kan betecknas som annat än goda.

Han har blod på sina händerna, och han är – lindrigt uttryckt – inte känd som en man som står vid sina ord.

Men trots detta är det viktigt och riktigt att nu försöka med en politisk uppgörelse.

De senaste dygnens utveckling har dock också gjort att en direkt kollaps för regimen nu måste anses vara en påtaglig möjlighet.

Och en sådan utveckling kan vara både plötslig, snabb och oordnad. Regimens överlevnad hänger nu på säkerhetsstyrkornas lojalitet, och historien saknar ju inte exempel på att denna plötsligt brister.

Också situationen i parlamentet Radan kan i en sådan situation förändras mycket snabbt.

Även i ett gynnsamt scenario med en snabb, bred och stabil politisk överenskommelse kommer den ukrainska krisen att vara betydande under ett bra tag framöver.

Ekonomin har försämrats ytterligare, och det som skett har självfallet skapat sår som är öppna.

På ett eller annat sätt måste de som är ansvariga för det dödande som skett under de senaste dygnen ställas till ansvar.

Sker det inte i morgon, så måste det i alla fall ske i övermorgon.

4 Responses to En fruktansvärd dag i Kiev

 1. De ansvariga för mördandet av civila ukrainare borde givetvis arresteras och ställas inför rätta (varför inte i Haag?). Talmannen Rybak ska i kväll ha anlänt till Budapest. Borde han inte direkt arresteras? Det samma gäller Janukovytjs finansiär Achmetov som anlände till London ikväll.

 2. galgresaren skriver:

  Dina kollegor inom EU framför nu med kraft kålsuparteorin.
  Ingen sida har skuld, eller båda är lika skyldiga.
  När det gäller utrikespolitiska ställningstagande kommer EU alltid att hamna efter andra generationens historieböcker. Maken till mjäkigt ”å ena sidan och å andra sidan” går nog inte att finna i historien.
  Nu har ju USA dragit sig tillbaka från vår kontinent så enda hoppet att våldet tar slut är att Ryssland visar lite handlingskraft. (vilket i sig kommer att generera dussintals utredningar och parlamentariskt tillsatta kommissioner i Bryssel. Och otaliga delegationer med alla möjligt upptänkliga sammansättningar.)

  EU suger.

  Bättre med multilateralt samarbete, då kan majoriteten uttrycka sig och minoriteten kan få framföra sina synpunkter.

 3. pairis skriver:

  Trots allt: bra jobbat Polen, Tyskland och Frankrike som skickade sina respektive och löste situationen så här långt. I Finland pratar man och till och med Tuomioja oroar sig över hur mycket provokatörerna på båda sidor har fått makt och tagit över processen. Det kanske gjorde att båda politiska sidorna fattade pennan.
  Nyhetsbevakningen är mer nyanserad och analyserande i Finland både vad gäller Syrien och nu Ukraina. Vi är på något sätt alldeles för nära USA i våra ”sanningar”.
  Jag tyckte att det var obehagligt att se hur runda damer i övre medelåldern tillverkade molotovcoctails på torget. Hur tänker de???

 4. bildterberg skriver:

  Intressanta observationer om CANVAS och situationen i Kiev:

  http://www.globalresearch.ca/ukraine-protests-carefully-orchestrated-the-role-of-canvas-us-financed-color-revolution-training-group/5369906

  Lägg märke till den ”freudianska felskrivningen”
  ‘en-fruktansvard-dag-i-bryssel’ i själva URL:en till
  inlägget ”En fruktansvärd dag i Kiev”. Kul.

%d bloggare gillar detta: