Extra EU-möte i Bryssel

STOCKHOLM: Denna dag kom alldeles självklart att helt och hållet domineras av den tragiska och dramatiska utvecklingen i Ukraina.

När jag skulle presentera den utrikespolitiska deklarationen i riksdagen valde jag att först göra ett längre uttalande just om Ukraina.

Och det har jag ju återgett tidigare på denna plats.

Jag skulle tro att riksdagen i dess helhet faktiskt instämde i det jag hade att säga. Det var en styrka.

Den efterföljande debatten blev föga sensationell.

Jag tvingades konstatera att vänsteroppositionen var splittrad om EU, oenig om säkerhetspolitiken och på klart olika linjer om handelspolitiken.

Urban Ahlin försökte bemöta med att säga att de för ett antal år sedan skrivit en gemensam artikel om handelspolitiken. De andra frågorna avstod han klokt nog från.

Men i dagsläget är det ett faktum att såväl miljöpartiet som vänsterpartiet tydligt bromsar när det gäller förhandlingarna om det transatlantiska TIPP-avtalet.

Och det är den enstaka viktigaste handelspolitiska frågan under de närmaste åren.

Så på nyckelpunkter i den samlade utrikespolitiken är vänsteroppositionen tydligt splittrad.

Händelseutvecklingen i Ukraina kastar nu om även mitt program.

Efter regeringssammanträde i morgon bitti åker jag direkt till Bryssel för extra sammanträde med EU:s utrikesministrar.

Redan i kväll finns Polens Radek Sikorski på plats i Kiev, och i morgon kommer Tysklands och Frankrikes utrikesministrar också dit.

Och de talar på hela EU:s vägnar. Catherine Ashton sitter just nu låst i de nukleära förhandlingarna med Iran i Wien.

Men i morgon eftermiddag samlas vi alla i Bryssel för att diskutera situationen. Jag är tydlig med att det då behövs klara beslut om klara åtgärder. Och det har jag kommunicerat till olika kollegor under dagen.

Min resa till Shanghai blir därmed försenad, men senare på kvällen hoppas jag dock kunna anträda färden i riktning mot Kina och mina uppgifter där.

Om det senare blir en resa också till Ukraina vet jag inte. Vi strävar efter en koordinerad EU-politik. Morgondagens trio kommer att följas av andra åtgärder och av andra resor.

Det var utan tvivel en mörk dag för Europa.

I mina ord i riksdagen var jag tydlig om bakgrunden och om ansvaret för det som nu skett. Och jag tror att det är viktigt att vara klar på den punkten.

Det finns ingen anledning att mumla när människor dödas på gatorna i en europeisk huvudstad på det sätt som nu skett.

3 Responses to Extra EU-möte i Bryssel

 1. Kachina skriver:

  ”Men i morgon eftermiddag samlas vi alla i Bryssel för att diskutera situationen. Jag är tydlig med att det då behövs klara beslut om klara åtgärder. Och det har jag kommunicerat till olika kollegor under dagen”

  Ja, det är på tiden att EU börjar agera tydligt, på alla områden. Väntar med spänning på hur tydligheten kommer att uttryckas.

 2. Kachina skriver:

  Jag har nyligt läst EU:s diretiv vad gäller åkerinäringens och deras chaufförers skyldigheter. De är synnerligen tydliga.

  Jag vill bara erinra om att Lagen och de därav följande Direktiven, i grunden är till för att medborgaren skall känna sig trygg i samhället och INTE till för att byråkrater med starkt kontrollbehov skall terrorisera medborgarna.

 3. oppti skriver:

  Att Carl Bildt skulle omfamna revolter och gatuprotester-det trodde aldrig jag.

%d bloggare gillar detta: