En mörk dag för Europa

STOCKHOLM: innan jag i dag läste upp regeringens utrikespolitiska deklaration i riksdagen bad jag om talmannens tillstånd att med anledningen av nattens händelser säga detta:

Det är en mörk dag i Europa. På gatorna i en av våra huvudstäder dödas människor.

Deras krav var enkla och självklara: demokrati, reformer och europeiskt samarbete. Deras önskan var länge den önskan som uttrycktes av hela den ukrainska nationen.

Och det var därför vi i den Europeiska Unionen, genom det Östliga Partnerskapet, öppnade dörren för samarbete, handel, reformer och integration.

Vi gjorde det därför att också vi var övertygade om att detta inte bara var i Ukrainas, utan också i hela Europas intresse.

Men låt oss vara tydliga på vad som hände. Från förra sommaren inleddes från rysk sida en målmedveten offensiv av påtryckningar för att förmå Ukraina att vika av från den kurs man valt. Brutala handelshinder blandades med öppna hot.

Och en vacklande ledning i Ukraina gav vika.

Men när man gav vika sågs detta som ett svek av alla dem som hoppats på en bättre framtid.

På Maidan vajade den europeiska flaggan som symbolen för önskan om en bättre framtid. Man ville framåt tillsammans med det övriga Europa. Inte bakåt mot det man kände alltför väl.

Utan hoten från Moskva och vacklan i Kiev kunde Ukraina i dag tydligt ha varit på väg mot en bättre framtid.

Internationella Valutafonden med stöd av oss alla var redo till ett ekonomiskt hjälp- och reformprogram. Och dörren till det europeiska ekonomiska samarbetet, med den också politiska solidaritet som detta innebär, hade nu öppnats.

Alla problem hade inte löst. Men Ukraina hade tydligt och klart, och med brett europeiskt och internationellt stöd, varit på väg mot en bättre framtid.

Men det var denna framtid i europeiskt samarbete som starka krafter inte ville se. Och det är där som ansvaret för dödandet på gatorna i Kiev tydligt och ytterst ligger.

I dag har President Yanukovich blod på sina händer.

Och jag fruktar att den väg han nu slagit in på kommer att leda till än mer av lidande och våld.

Han var den ende som nu kunde ha förhindrat dödandet. Genom att sträcka ut en hand av genuint samarbete med den demokratiska oppositionen.

I stället blev det en knytnäve. Människor sköts ihjäl med skarp ammunition. Fredliga demonstranter. Men i det våld som utbröt också poliser och andra.

Jag fruktar att Ukraina nu går mot mörka dagar. Krisen för landet kommer att fördjupas och förlängas. Jag känner djup oro.

Men vad våldet må skapa är vanskligt och kort. Det dör som en stormvind på stäppen bort.

Det som hänt och händer i Ukraina visar också styrkan i den europeiska drömmen. Ett Europa i fred och frihet och samarbete.

Och förr eller senare kommer den att segra även där.

6 Responses to En mörk dag för Europa

 1. […] Av utrikesminister Carl Bildt från hans blogg ”Alla dessa dagar” […]

 2. Pettersson skriver:

  Kanske det hade varit bättre att be oppositionen lugna ned sig och vänta på nästa val. Den som Bildt kallar ”demokratiska” oppositionen försöker störta en vald president, även om han är en tyrann och valet 2012 inte var fullt rättvist så är han ändå vald och det är val om bara ett år.

  Det är demokrati att vänta till valet och sedan se till att valet blir rättvist.

 3. pairis skriver:

  Jättehaltande resonemang ,Carl Bildt! Hänvisar till kommentaren ovan och om man nu inte kan vänta på nästa val måste man i rättvisans namn säga att presidenten räckte ut sin hand när han ville ge oppositionen plats i regeringen. I mina öron är det att gå halva vägen. Han verkar inte vilja avgå och säkert är en gammal Sovjetlakej. Men det är nya tider nu Carl Bildt. Du behöver kanske inte använda den värsta och mest ensidiga formuleringen: blod på sina händer har särskilt de högerextrema som vill skapa kaos i detta läge och kastar både molotovcoctails och stenar. Kommer du ihåg Husbydemonstrationerna när det urartade och polisen inte längre visste om de vågar vara där. Nu har fler poliser än demonstranter skadats. Ahlin sade något bra på TV i morse. Det enda som hjälper är när nästa generation i Ukraina tar vid. EU kan inte påskynda den processen. Päivi R

 4. alexandreus skriver:

  den ”demokratiska” oppositionen dödade 9 män från polis och specialstyrkor, en journalist som brukade vara neutral i hans reportage… brände massor av bilar i ett hus på sidan av Majdan.

  Jag undrar vad ska du säga Karl om folk gör sådana grejer i central Stockholm?

 5. @Carl Bildt:
  ”Talked with a European observer by the Maidan in Kiev. No doubt live ammunition used. Many casualties. Need for fast medical help.”

  I think that talking will not help us (Ukrainians). EU probably will do nothing to really change it. There is no (I understand it is hard to believe, BUT!) there is NO any democratic way which could work with our government.

  Soon they will kill all of us behind the closed door…

  Oksana Majstrenko

 6. Kachina skriver:

  Låt de Georgiska såren läka ”inifrån”, men visst kan samtal med yttre rådgivare vara till hjälp under läkeprocessen.

%d bloggare gillar detta: