Oppositionen upprepar inte misstaget

STOCKHOLM: En dag som började betydligt lugnare i Kiev har under eftermiddagen närmast detonerat i en situation som lett till inte mindre än sju döda.

Situationen i landet är utomordentligt allvarlig.

Från omvärlden försöker vi nu nå fram till mycket tydliga budskap till såväl regim som opposition att undvika varje form av våld och att nu ta snabba steg mot en demokratisk politisk lösning.

Sker inte det finns en uppenbar risk för ett än mer eskalerat våld med än allvarligare konsekvenser för landets framtid.

Så mitt i allt annat denna eftermiddag har det blivit kontakter med Kiev, Bryssel och Berlin i just detta syfte.

Men dagen inleddes med möte på Slottet med utrikesnämnden under Kungens ordförandeskap.

Media efteråt frågade främst om huruvida vi avser att föreslå att utökat svenskt bidrag till FN:s fredsoperation i Mali, och jag kunde bekräfta att så kommer att bli fallet.

På nämnden redogjorde jag också för slutsatser från mitt besök i Mali, och sade att det är en självklarhet att vi kommer att söka en så bred förankring som möjligt i riksdagen för det mer konkreta förslag vi senare kommer att lägga fram.

Annars har vi under dagen slutjusterat den utrikespolitiska deklaration som jag kommer att presentera när riksdagens årliga utrikespolitiska debatt inleds kl 09:00 i morgon.

Och nu mot slutet av eftermiddagen har jag också varit över på Helgeandsholmen och redogjort för huvuddragen i den för alliansens riksdagsgrupper.

I morgon blir det så diskussion.

Vad den kommer att visa återstår att se. Men jag skulle tro att vi kommer att se att skillnaderna är tämligen betydande mellan de tre oppositionspartier till vänster som gör anspråk på att, på ett eller annat sätt, forma en regerande riksdagsmajoritet efter vårt val i september.

För fyra år sedan begick de ju misstaget att försöka att presentera ett gemensamt utrikespolitiskt papper.

I efterhand har de själva nog konstaterat att det var något av en katastrof. Med viss glädje kunde vi visa på dess konstigheter och plocka isär dess motsättningar.

Nu gör de med all sannolikhet inte om just det misstaget.

Men att de skyr detta är ju ett tecken så gott som något på hur betydande motsättningarna mellan dem är.

4 Responses to Oppositionen upprepar inte misstaget

 1. Carina Rydberg skriver:

  Publicera inte men ni kommer att förlora valet – och av helt fel anledning. Reinfeldt är den ende som profilerat sig starkt mot Sverigedemokraterna men det har dessvärre inte resulterat i högre opinionssiffror – utan snarare tvärtom.

  Och det är förskräckligt.

  Jag anser dock att Alliansen just på grund av detta bör profilera sig ännu hårdare vad gäller främlingsfientligheten och på ett sätt ingen kan förbigå. Det gör man gärna i vänsterkretsar.

  För det finns faktiskt inget att förlora.Se till att Moderaterna blir en spjutspets mot allt vad rasim heter.
  För övrigt är läget som vanligt. Om inte värre:http://www.boktipset.se/blogg/carinarydberg/2014/02/18/sex-i-sveriges-radio-men-bara-under-kontrollerade-former/

 2. Det är verkligen sent nu, men ändå inte för sent för sanktioner mot de ansvariga för dagens mördande på Kyivs gator.

 3. Mr. Carl, with full respect to you, tell you the pain that is now experiencing my people. I am a journalist and I know how people react. So, the fact that Europe imposes sanctions against our thugs in power, the EU diskriditiruet myself more. Merkel sees no reason to impose sanctions, which Simon Smith did not teach our children against bandits Britain is not against our sales bandits houses in London with 50 million dollars navorovanyh we have money, but not against Austria to keep their money. They steal our money, and the European Community with its ”democracy” covers them – our executioners I will find means if necessary, and take you to a documentary as robbing us every day. as an authority treats us like dogs. We die, and you still see a warning sign … Proceed for Christ’s sake, otherwise we completely disappoint and in Europe. Thank you! Regards Vitaly Korobchuk

 4. Lajma skriver:

  Fascister försöker attackera i Kiev med stöd från europeiska politiker. Det är skamligt att öppet stödja banditer, sadister, nationalistiska marginaler. Vill man återvända till 1933?

%d bloggare gillar detta: