Bosnien måste ta reformer på allvar

STOCKHOLM: De senaste dygnen har situationen i Bosnien på nytt gjort sig påmind genom dramatiska bilder från demonstrationer i olika delar av landet. På sina håll har det talats om en ”bosnisk vår”.

Det började med demonstrationer i industristaden Tuzla i landets norra delar, men i går var det dramatiken i Sarajevo som stod i centrum för uppmärksamheten även om det var betydande oroligheter också i Zenica och i Mostar.

I grunden ligger en stagnerande ekonomisk situation som medfört att den sociala situationen i landet successivt försämrats. Det talas om en arbetslöshet som ligger kring 40%.

Bosnien går till val i oktober i år, men det finns en utbredd känsla av att den politiska situationen trots detta är låst, med politiska ledare mer upptagna av olika nationalistiska manövrer än av att på allvar ta itu med landets ekonomiska problem.

Att Bosnien som så gott som enda land i regionen inte förmår att röra sig framåt när det gäller närmandet till EU är bara ett av tecknen på den stagnation som dessvärre präglar landet.

Det är i dessa dagar 30 år sedan vinterolympiaden i Sarajevo ägde rum, och den 28 juni kommer det att vara 100 år sedan de skott i Sarajevo som kom att utlösa det första världskriget.

Bosniens ekonomi tillhörde aldrig de mer utvecklade i det forna Jugoslavien. I landet koncentrerades olika försvars- och rustningsindustrier, och i sedvanlig socialistisk ordning skedde också en viss satsning på tung industri. Men det var knappast ett konkurrenskraftigt näringsliv.

Sedan kom kriget med all dess förstörelse.

Efter fredsavtalet 1995 kom Bosnien under cirka ett decennium i åtnjutande av ett mycket omfattande främst europeiskt stöd för sin återuppbyggnad. Den omfattande förstörelsen i t ex delar av Sarajevos förorter försvann så gott som helt.

Men någon mer omfattande reformering av landets förutsättningar för tillväxt och företagande har knappast skett. Fortfarande lider ekonomin av stora statliga monopol och omfattande regleringar.

I på Världsbankens ranking av hur det är att starta och driva företag hamnar Bosnien på plats 131 av 189. Grannarna Kroatien och Serbien hamnar på platserna 89 och 98 med i det ena fallet medlemskap i EU och i det andra fallet just påbörjade förhandlingar om detta. Bosnien står still.

Uppenbarligen är det frustrationen över ekonomisk och politisk stagnation som nu bidragit till de gatuprotester som också blev påtagligt våldsamma i främst Sarajevo och Tuzla.

Till övervägande del äger protesterna nu rum i den muslimsk-kroatiska federationen, medan situationen i Republika Srpska hitintills förefaller att ha varit lugnare.

En förklaring till detta kan vara det komplicerade system med s k kantoner med egna regeringar som federationen är uppdelad i, och som innebär en kostsam politisk och byråkratisk apparat.

Demonstrationerna har ju också lett till att ledningarna för kantonerna Sarajevo, Tuzla och Zenica-Doboj nu avgått.

Vart detta kommer att leda återstår att se, men jag skulle hoppas att det uppfattas som en signal till det samlade bosniska politiska ledarskapet att vakna och att ta nödvändigheten av reformer inte minst när det gäller ekonomin på allvar.

Och att man dessutom tar EU-närmandet på större allvar skulle det inte heller göra skada.

4 Responses to Bosnien måste ta reformer på allvar

 1. Kachina skriver:

  Du pratar om Bosniens ekonomiska värde, som om det inte hade något samband med befolkningens tankemässiga och känslomässiga värde. Människor är inte maskiner eller bits på 8/16/32/64 -bits, utan de som genererar ekonomin.

  Dessutom tordes du inte publicera mitt svar till ”flyktingar” i en tidigare tråd, gällande ismer som sionism och islamism.

  Jag trodde det fanns en ryggrad i dig.

 2. Kachina skriver:

  Ett förtydligande. Människans känslomässiga och tankemässiga värde speglas i ekonomin. Grunna på detta om och om igen tillsammans med dina vänner i den globala makten,…….det är den egentliga orsaken till den globala ekonomiska stagnationen.

  Svårt att förstå för den yttersta högern och den yttersta vänstern, sm tror på att en liten elit kan styra utvecklingen? Javisst,…. men det är till syvende och sist den stora massans välmående och interaktion som styr ekonomin, till de som nu äger sedeltryckerierna stora förtret.

  Sedeltrycksägarna kan förutse sin undergång inom en generation.

  Du Carl Bildt torde förstå vad jag menar. Undrar bara om den stora massan och vasallpolitikerna förstår vad som som kommer i den framtida generationen?

 3. ture sjolander skriver:

  Otacksamhet ar Varldens lon!
  http://www.flickr.com/photos/96163307@N00
  https://vimeo.com/85926609
  Hela Varlden verkar nu helt Antisemantic!
  ABCDEFOBI?

 4. alivga skriver:

  Carl Bildt, återigen tillskrivs ”nationalistiska” politiker skulden för Bosniens olycka. Det må stämma. Men glöm inte att dessa politiker i demokratisk ordning är valda av folket. Således speglar politikerna majoritetens vilja. Grundproblemet är att världssamfundet gjort Bosnien till ett experiment. För att inte rubba den sköra stabiliteten i regionen tvingas Bosniens folkgrupper, mot sin vilja, att samexistera. Nationalister anklagas för än det en, än det andra, och myter om ett multikulturellt Bosnien där olika folkgrupper under århundranden levt i samförstånd byggs upp. Det kan inte vara en större osanning. Bosnien är en konstgjord multietnisk konstruktion skapad av stormakterna och formad av deras territoriella aptit. Nationalismen som politisk strömning och nationsskapandet i västra Europa kan kanske ses som ett avslutat kapitel. Men det är det knappast i sydöstra Europa. För att Bosnien ska kunna utvecklas måste den etniska frågan först lösas. Hur det ska gå till är en svårare nöt att knäcka. Bara den modigaste skulle våga föreslå en internationell konferens där de inblandade under FN:s förmyndarskap en gång för alla tilläts komma överens om gränsdragningarna i regionen.

%d bloggare gillar detta: