Samtal i snöigt Teheran

TEHERAN: I denna i dag vintriga och snöiga jättestad har det i dag varit dags för mer politiska samtal i samband med mitt besök.

Och det är verkligen en sjudande jättestad, med ett invånartal kring 15 miljoner och en pågående inflyttning från landets övriga delar. Bilköerna är ofta massiva.

Direkt från flygplatsen efter min ankomst från Isfahan bar det av till utrikesministeriet för några timmar med utrikesminister Zarif.

Överläggningar, välbesökt presskonferens och fortsatta överläggningar med lunch.

Och överläggningarna kom att spänna över ett brett fält.

Bilaterala relationer i olika avseenden, syn på och arbete med mänskliga rättigheter, de nukleära förhandlingarna och vägar framåt där, ekonomiska relationer om dessa förhandlingar går i lås som vi hoppas och sedan inte minst olika regionala utmaningar från Afghanistan till Syrien.

Och det var överläggningar som fördes i både öppen och konstruktiv anda också i de avseenden där våra perspektiv ju skiljer sig åt.

Efter att därefter också ha träffat svenska journalister separat, och ett besök i den enorma basaren i Teheran för att få ett intryck av denna också politiska faktor i landet, var det så dags för mötet med president Rouhani.

Det samtalet kom inte minst att handla om de förväntningar som valet av honom, och de olika uttalanden han gjort, kommit att leda till när det gäller olika politiska och andra förändringar.

Att det nu är relationerna till omvärlden och de ekonomiska frågeställningarna som är i centrum är knappast förvånande.

Men jag skulle tro att framsteg i dessa avseenden kommer att leda till bättre möjligheter till framsteg också när det gäller olika aspekter av mänskliga rättigheter.

I såväl samtalet med president Rouhani som utrikesminister Zarif nämnde jag att jag tillhör deras följare på Twitter, men dessvärre tvingats konstatera att det inte varit möjligt under mina dagar här i Iran.

Jag skulle tro att orimligheten i detta är uppenbar även för dem. Att friheten på nätet tillhör de frågor vi ger prioritet hade jag också anledning att poängtera.

I kväll går så programmet vidare med middag med företrädare för olika tankesmedjor här i Teheran, och i morgon fortsätter så de lite bredare samtalen här i den iranska huvudstaden.

6 Responses to Samtal i snöigt Teheran

 1. tompasss skriver:

  Bra! Stå emot krigshetsarna, neocons, israel-vänner.

 2. Banafsheh Ban skriver:

  När vi läste ekonomi i gymnasiet i Iran, I första sidan kunde man se en bild på Khomeini och under bilden var en text från honom:
  ” Ekonomi är för åsna.”
  Fråga Zarif om det ,jag vill gärna veta vad han tyker om det nu.

 3. Hej,
  Som svensk-iranier känns det märkligt att du är i Iran. Man upplever en spännande känsla av delaktighet i din resa. Väldigt bra att man kan följa dig genom din blogg. När du besöker svenska ambassaden i Teheran be dem gärna vara hjälpsamma mot visumsökande. Särskilt våra gamla föräldrar som vi lämnat efter oss. Undersök gärna om det går att förenkla rutinerna för visumansökan. Kan man exempelvis effektivisera arkiveringen så att formulär med samma information inte måste lämnas in på nytt vid varje ansökan? Kan man minska avgifterna, köerna? Kan man slippa besöka ambassaden, du har upplevt trafikköerna? Kan våra gamla föräldrar slippa visumtvånget överhuvudtaget när de vill besöka sina barn i Sverige varje år eller vartannat år? De krångel som våra föräldrar i Iran möter i samband med visumansökan påverkar oss här i Sverige, vilket i sin tur påverkar familjen och arbetslivet i Sverige, den stora världen har blivit liten.
  Önskar dig en fortsatt trevlig vistelse i Iran.
  Shervin

 4. ture sjolander skriver:

  Allting borjar och slutar i nyhets media!
  Ni behover bara 10 minuters diskussioner om ni talar med varandra i rubrikstil.
  Resten av tiden tillsammans kan ni ju som vanligt glufsa i er lite lyxig mat och dryck.
  Det ar skandalost hur barnsligt alla dessa sa kallade forhandlingar far paga!
  Da Capo i oandighet.
  Allt ar som en enda mega formaterad rundgang.

 5. Per Fredö skriver:

  Carls resa verkar så motsägelsefull.

  Förhoppningar om konstruktiva resultat å ena sidan fördömanden å den andra.
  Det ligger förvissa viss substans i både dessa uppfattningar
  .
  Något annat motsägelsefullt tycker jag när det har först samtal länge att få säkra garantier från Iran att stoppa sitt kärnvapenprogram där det länge pågått förhandlingar, ja, då nästan kritik att Carl tar upp detta ämne.

  Och Carl är ju där också som representant för EU ändå.

  Ekonomiska sanktioner är vår politik säger den amerikanska ambassadören i säkerhetsrådet.
  Låter som en ondskans makt.

  Och även vänner heter det kommer att straffas får vi veta.

  Vilken värld vii lever i.

  Men även Iran måste ställa upp vettigt.
  Det får närmaste framtiden visa.
  Den egna befolkningen väntar också.

 6. Hej,
  Sent omsider vill jag föreslå att du försöker träffa Amir Abbas Entezam Irans äldsta politiska fånge (suttit längst i fängelse 28 år )i Teheran. Amir Abbas Entezam var vice statsminister i den kortlivade, demokratiskt sinnade regeringen strax efter revolutionen och därefter iransk ambassadör i Stockholm. Därför är det av stort symboliskt värde (han är en lämplig representant för fängslade dissidenter i landet) om du passar på och träffar honom nu när han är på permission enligt uppgifter i media.
  Önskar dig en trevlig resa hem
  Dariush

%d bloggare gillar detta: