Snöigt och vackert Isfahan

ISFAHAN: Min första dag i Iran har tillbringats här i den stad som under ett antal hundra år var det iranska Safavid-väldets huvudstad, och som då kom att utvecklas till en av den muslimska världens kulturellt intressantaste städer.

Den stora platsen mitt i staden, omgiven av moskéer och palats, är en av de allra största i världen, och representerar dessutom en arkitektonisk helhet som är svår att inte imponeras av.

Att det under dagen fallit lätt snö, vilket sägs vara ovanligt, har också bidragit till det intryck som staden gett. På 1.600 meters höjd är luften dessutom ovanligt klar.

Med ett mer öppet Iran är det ju lätt att se att staden har en mycket stor potential som turistmål.

Och det har varit åtskilliga både mer formella och tydligt informella samtal om landets situation och utmaningar.

De man träffar är förvånansvärt öppna med sin synpunkter och tydliga med sina förhoppningar om att ett nytt skede nu har inletts.

Öppningen mot omvärlden har mycket tydligt välkomnats av alla dem vi stött på under dagens vandringar genom staden.

Inte minst är det åtskilliga som noterar ankomsten av en stor handelsdelegation från Frankrike till Teheran. Det finns ju ett stort franskt intresse inte minst i Irans bilindustri.

Med den av president Rouhani nyutnämnde guvernören för den provins som centralt belägen mitt i Iran har ca 6 miljoner invånare diskuterade vi en del av de utmaningar han står inför.

Ekonomin är självfallet en av dem, men det finns också ett tydligt bekymmer för miljöfrågor och då inte minst tillgången på vatten.

För den iranska högplatån har detta alltid varit en fråga, men har nu blivit det än tydligare.

I floden mitt genom staden finns nu inget vatten, även om man hoppas att snön så småningom skall medföra att den situationen förbättras. Och numera får man borra hela 14 meter ner för att komma ner till grundvattennivån.

Det är tydligt att detta är en utmaning som man ser mycket allvarligt på.

Vi kom också att diskutera olika frågor med anslutning till det östra grannlandet Afghanistan. Isfahans storhetstid avslutades f ö i samband med att staden erövrades av afghaner.

Officiellt finns fortfarande närmare miljonen afghanska flyktingar i landet – de kommer från tiden efter den sovjetiska invasionen – men den verkliga siffran torde vara två-tre gånger högre. Guvernören talar om ca 400.000 afghaner bara i sitt distrikt.

Men det verkliga problemet är den omfattande smugglingen av narkotika antingen direkt eller indirekt via Pakistan från Afghanistan.

Guvernören uppger att 10-15 polismän dagligen förlorar livet i strider längs gränsen med de olika smugglarligorna, och även om huvuddelen av det som smugglas går vidare till Europa räknar man med att det här finns mer än miljonen personer i ett hårt drogberoende.

Jag hoppas kunna tala mer om detta i Teheran i morgon.

Men nu blir det mer inofficiell middag här, och i morgon bitti hoppas jag att vädret inte skall lägga hinder i vägen för flygningen till Teheran och överläggningarna där.

Samtalen blir självfallet först och främst med utrikesminister Zarif, men tydligen kommer också president Rouhani att under dagen ta emot.

14 Responses to Snöigt och vackert Isfahan

 1. Carina Rydberg skriver:

  Publicera inte men det du just skrev liknar mycket något jag sa till Irans ambassadör här i Stockholm medan Hassanpour-gruppen var aktiv. Skulle gärna rekommendera landet som turistmål. Under vissa förutsättningar.

  Julian Assange uppmärksammade för några minuter sedan mitt gamla snack med Reinfeldt för 2 år sedan. M Cetera är förmodligen lika med Assange nu för tiden. Och själv reser jag som sagt till New York i morgon.

  M Cetera 「エム」 ‏@m_cetera ·20 min
  @advlatium Yet the prosecution never spoke up when Bildt, Reinfeldt commented on the case! http://justice4assange.com/Political-Interference.html … tror tro

 2. Att förstå Iran, kräver en djupare förståelse av Irans historia och världssyn. Ett utav världens äldsta och rikaste civilisationer som bär ett arv av stolthet som är djupt rotade i alla dess medborgare.

  Precis som utrikesminister Zarif påpekade under MSC panelen, så är respekt för den iranska identiteten kärnfråga för Iran och primär anledning till varför det skärt sig mellan Iran och väst upprepade gånger genom åren.

  Du är på rätt spår Carl Bildt, med din resa så kommer du kunna få en djupare förståelse för misstron och frustrationen mellan Iran och väst. Förhoppningsvis så kommer du kunna agera som en brobyggare mellan dessa två världar och kunna skapa en normalisering och förbättrad relation som kommer gynna inte bara mellanöstern utan hela omvärlden.

  Som du säkert är medveten, är Iran ett utav de viktigaste nationerna i världen på grund av sitt geopolitiska läge, naturresurser, politiska inflytande och ekonomiska potential.

  Sverige och du kan spela en viktig roll med att arbeta fram förtroendebyggande aktiviteter som kan i sin tur göra Iran till en partner istället för rival.

  Enda vägen till demokrati och förbättrad situation av MR, är endast genom att bygga upp en stark ekonomisk medelklass, öppning mot omvärlden och att bryta ner extern hotbild mot makthavarna. Det kommer i sin tur att gynna mer liberala och moderata krafter i landet. Inte hot, sanktioner, interventioner eller våldsamma uppror…

  Lycka till Carl och hoppas att du blev imponerad av min forna hemstad, Isfahan!

  //Daniel

 3. jag måste bara skriva om Assad och Syrien .det visar sig nu att regimen struntar i alla överenskommelser i stället för att hjälpsändningar ska få komma in i de belägrade områdena
  så blir bombningarna från regimen ännu mer intensivt
  så frågan måste bli varför ska någon förhandla med Assad om han bryter alla överenskommelser och sanningen är nog att han inte är intresserad han intresse är att vinna kriget och det oavsett hur många som ska dö och anledningen är att han vill komma undan den juridiska rättvisan

 4. ture sjolander skriver:

  Om man brydde sig om manskliga rattigheter pa den ena och den andra sidan skulle man avtala om massturism for vanliga insnoade Nord Europeiska manniskor att semstra i det kulturell rika ”Persien” med sol, hav och vackra landskap sa vanliga manniskor far traffa varandra, och inte bara sma fjantiga grupper som utser varandra att traffas for atombombssnack och krig och fred.

 5. […] – Carl Bildt bloggar om ett snöigt och vackert Isfahan […]

 6. oppti skriver:

  Narkotikahandeln är orsak till mycket ont här i världen.
  Iran har offentlig avrättning vilket är upprörande. Är de uppgifter om poliser som mördas kopplade till din förmodade kritik av avrättningar i Iran?
  Det skulle skapa en fråga som inte är så svart/vit längre.

 7. tompasss skriver:

  Bra Bildt!

  Bry dig inte om krigshetsare, israel-vänner, neocons som hatar freden.

 8. Visst Iran är vacker och speciellt Isfahan men fattigdomen och förtrycket mot ett gammalt land och dess folk på grund av en diktatur regim är inte alls vackert. En regim som under sitt 35 års styre i Iran har bara gett elände till människorna i Iran. Massavrättningar, dagliga tortyr, våldtäkter i fängelse, kuroption, stöd till terrorismen (Hizbollah, Hamas, Assad i Syrien) och det har spelat ingen roll om det var Khatami, Ahmadinejad eller nu Rohani varit som president för det är i alla fall Khamenei som bestämmer.

  Carl Bildts besök i Iran kommer inte att öppna för någon frihet eller förbättring av eländet i Iran utan regimen kommer att utnyttja besöket för propaganda i motsats riktning, det vill säga mera avrättningar, arresteringar, förtryck och fängelse och jag tror inte att Carl Bildt bry sig om iranska folkets misär utan det bara ekonomiska intresse som har lockat honom dit.

  Asghar Esmaiilzadeh

 9. You are awesome! That is all. That’s for trying to make the world a more peaceful place!

 10. tompasss skriver:

  Asghar
  Du bor inte i Iran. Ditt mål är tydligen krig mot Iran men det vill varken iranier i Iran eller världens folk. Därför söker Bildt fred.

 11. Per Weslien skriver:

  No doubt Jimmy Carter should have stood with the Shah of Iran . As it stands for the moment , I doubt things could look worse. Feel like I am watching an accident in the maki
  ng in slow motion

 12. Per Weslien skriver:

  This is worse than Munich!

 13. Cyrus S Shahrazi skriver:

  The Iranian people are very pro-western as you can see and the majority favor a secular democratic alternative that is only possible through complete regime change. The problem with Iran is the corrupt tyrannical Islamist regime and the ideology the regime is based on. Thank you for supporting human rights, but as an Iranian I ask you to strongly recommend other European allies and world leaders to support human rights, the pro-democracy movements, Iranian secularists and a roadmap toward regime change. Do not let the ”moderate” posture of the IRI leaders deceive you, no moderate Iranian would support the regime , let alone being part of the barbaric regime, support the Iranian civil society. The Iranian people will suffer with or without sanctions. The most basic freedoms are taken away by the occupying Islamist regime, the mullahs have been trying to impose laws and fashion of 7th century Arabia on all Iranians, just look what the women are forced to wear, this regime is not Iranians, it’s Islamist and anti-Iranian.

 14. Hormoz Chamanara skriver:

  I hope you become next UN secretary General…

%d bloggare gillar detta: