Lämnar nu München

MÜNCHEN: Så har då ännu en av dessa viktiga konferensen kommit till sitt slut.

Kanske var det symboliskt att dess avslutande diskussion inkluderade Irans utrikesminister och bl a mig själv och handlade om de möjligheter som ligger i en förändrad relation med Iran.

Till den frågan skall jag återkomma alldeles strax.

Men konferensen inleddes i fredags med ett lika imponerande som viktigt tal av Tysklands president Gauck.

Det var ett tal som alldeles säkert kommer att sätta sin prägel på den tyska debatten.

Dess tema om ett Tyskland som måste vara berett att ta på sig ett större ansvar internationellt återkom ju också i utrikesminister Steinmeiers anförande.

Signalen var viktig, och den kommer säkert att diskuteras på olika sätt, men det återstår självfallet att se i vilken utsträckning den kommer att omsättas i konkret politik.

Just nu är det ju aktuellt med en ny EU-insats i Centralafrikanska Republiken.

Dagarna här har inneburit diskussioner som sträckt sig över vida områden.

Men det har varit Ukraina, Iran och Syrien som har varit i absolut centrum för både de formella och de informella diskussionerna.

5 Responses to Lämnar nu München

 1. Carina Rydberg skriver:

  Publicera inte men läs gärna det här inlägget från i förrgår:
  http://www.boktipset.se/blogg/carinarydberg/2014/01/31/assange-debatten-blossar-upp-pa-nytt-men-varfor-har-ar-mitt-svar-plus-tva-av-varldens-basta-rattegangsfilmer-aklagarens-vittne-av-billy-wilder-och-rebecca-av-alfred-hitchcock/

  Tycker liksom du att det är dags för mer avspända relationer med Iran. Men vår vän Adnan Hassanpour. Han sitter fortfarande inne och det har han gjort rätt länge. Finns det någon möjlighet för dig att nämna honom i en bisats?

 2. Anders P:sson skriver:

  Sluta nu flänga runt i världen för dyra pengar och träffa samma personer du skulle kunna träffa i Bryssel till mindre kostnad. Se också till att vara hemma på ditt departementet och författa ett dokument som beskriver den utrikes- och säkerhetspolitik som Sverige har. Det räcker inte med dagsformen på blogg, facebook och twitter. Det finns andra departement som har nytta av en sådan deklaration.

 3. tompasss skriver:

  Bra Bildt!
  Bry dig inte om neocons, israel-vänner och andra krigshetsare som försöker första fredslösningar i Syrien/Iran.

 4. tompasss skriver:

  Rättelse

  Bra Bildt!
  Bry dig inte om neocons, israel-vänner och andra krigshetsare som försöker FÖRSTÖRA fredslösningar i Syrien/Iran.

 5. […] well as EU Catherine Ashton will be In Munich together with European Council, Herman Van Rompuy, Carl Bildt and Swedish defense minister Karin Enström among others. Two intense days of dialogue on common […]

%d bloggare gillar detta: