Hedrande bedömning av Sverige

STOCKHOLM: Det var hedrande att European Council on Foreign Relations i sin årliga utvärdering även för 2013 ger vår utrikespolitik höga betyg som inflytelserik europeisk aktör.

Normalt är det de tre stora huvudstäderna London, Paris och Berlin som i kraft av storlek och tyngd anses vara de viktigaste i dessa hänseenden, och det är ju knappast någonting som förvånar.

Men i årets utvärdering kommer Stockholm upp som en huvudstad med i dessa sammanhang ett inflytande man mer eller mindre jämställer med Berlin.

Att värderingar som dessa har sina brister, och att de säkert kan kritiseras på olika sätt, är självklart, och det är också med alla dessa reservationer som jag refererar till den.

Men det hindrar inte att den värdering som nu görs av våra insatser är både hedrande – och dessutom inspirerande för framtiden.

Viktigt att notera är att värderingen dessutom ger den gemensamma europeiska utrikespolitiken i dess helhet ett bättre betyg för 2013 än vad som varit fallet under de föregående åren.

Även detta är självfallet inspirerande för framtiden.

Denna dag inleddes med sedvanligt regeringssammanträde, som dessutom gav möjlighet till genomgång också av aktuella utrikespolitiska utmaningar vad gäller främst Syrien och Ukraina.

På eftermiddagen var det frågestund i riksdagen, vilket alltid är både nyttigt och lärorikt. Det finns ju områden i den inrikespolitiska diskussionen som man då och då behöver att uppdatera sig på.

Efter det gav jag åtskilliga intervjuer med fokus på min förestående resa till Iran. En längre intervju som gjordes i dag på eftermiddagen kommer att sändas i SVT:s Agenda på söndag kväll.

Och anledningen till det är att jag lämnar tidigt i morgon bitti för att bege mig till årliga Munich Security Conference, och sedan åker direkt därifrån med slutdestination Iran på söndag eftermiddag.

I München samlas nu utrikes- och säkerhetspolitiker från en rad olika länder för en konferens som i år fyller 50 år, men som har förändrats åtskilligt under dessa decennier. Såväl agenda som deltagarkrets har breddats högst väsentligt under dessa år.

Vad som kommer att dominera diskussionerna under årets konferens återstår att se.

Såväl USA:s John Kerry som EU:s Catherine Ashton kommer att finnas på plats. Med dem kommer Ukraina att tillhöra de viktiga diskussionsämnena.

Men också Irans utrikesminister Zarif finns på plats, och deltar på söndag eftermiddag i ett offentligt diskussionspass med bl a mig.

I München kommer också försvarsminister Karin Enström att finnas, och vi kommer tillsammans att ha en del möten.

Dagen har ju också inneburit en del dramatik i Danmark med rödröd röra i dess regering.

Och det kommer, vad jag förstår, att innebära att jag får en ny kollega i Danmark igen.

Nu avgående utrikesminister Holger K Nielsen hann ju i alla fall med ett trevligt och produktivt besök till Stockholm, och det var ju alltid något.

5 Responses to Hedrande bedömning av Sverige

 1. Anders Dahlsner skriver:

  Är MYCKET GLAD att Du finns, Carl
  Du upprätthåller liksom ett något högre plan i svensk politik! Tack!

 2. ture sjolander skriver:

  Min bedomning, utvardering och betyg vager mer an European Council’s!
  http://www.newstime2014.com/

 3. flyktingar skriver:

  Med anledning av förintelsedagen 27 januari:

  Judeoeuropeisk sporthistoria. Skildring av ”den gamla goda tiden” innan katastrofen:

  http://www.haaretz.com/jewish-world/jewish-world-features/.premium-1.571715

 4. rootlesroot skriver:

  Om islamisterna i Iran bjudit in CB till Teheran är det för att de vet att den ”dumme schwede” kan man lura vart man vill.

 5. ilsken skriver:

  Är det inte konstigt att Sveriges så begåvade utrikesminister ställer på samma sida som de protesterande i ett land med en demokratiskt vald regering?

%d bloggare gillar detta: