En bra utrikesförvaltning!

STOCKHOLM: Ännu en arbetsdag hemma i Stockholm, och dessutom en sådan utan några besök från omvärlden eller annat av motsvarande slag.

Det gav mig en välkommen möjlighet att spendera en timme med alla UD:s enhetschefer för att diskutera våra olika arbetsuppgifter och hur vi organiserar vårt arbete.

Och det blev en diskussion som spände mellan utrikespolitikens allra mest grundläggande uppgifter och diskussioner om vi verkligen organiserar vårt arbete på bästa sätt.

I morgon publicerar ansedda tankesmedjan European Council on Foreign Relations sin årliga utvärderingar av EU:s och de olika europeiska ländernas utrikespolitik under det gångna året.

Vi har brukat få relativt höga betyg för våra insatser, och det blir självfallet spännande att se vilka värderingar som man nu gör av både våra och andras insatser.

I går hade jag också möjlighet att träffa de som nu går igenom UD:s aspirantkurs, och som snart är på väg ut till sin första verkliga arbetsuppgifter inom eller utom landet inom UD.

Och det kändes åter bra att kunna notera den mycket höga kvaliteten på de personer som söker sig till UD. Det saknades inte heller vare sig engagemang eller entusiasm.

När jag är inne på vårt mer inre arbete finns det ju också anledning att notera – och det gjorde jag på mötet med enhetscheferna i dag också – att vi nu står på fast mark ekonomiskt.

Det var ju inte så länge sedan det var annorlunda med den saken med gapande underskott, kostnader som knappt var under kontroll och tvång att lägga ner ambassader runt om i världen.

Men många har nu bidragit till att vi nu fått en helt annorlunda situation, och den kommer ju också att medföra att vi börjar att etablera oss på ytterligare platser ute i världen under den närmaste tiden.

Viktigt är dock att vi alla ser till att bibehålla denna stabila situation. Annars riskerar vi snabbt att hamna i problem igen.

Men dagen har också inneburit arbete med åtskilliga av utrikespolitikens sakfrågor.

I Kiev finns nu Catherine Ashton för fortsatta samtal i syfte att försöka bidra till en lösning av den politiska krisen. En viss ljusning har skett under de senaste dygnen, men såväl motsättningarna som utmaningarna är fortfarande stora.

Och hos mig har det också varit fortsatta diskussioner såväl om olika fredsoperationer som om situationen i Iran inför min resa dit under den kommande veckan.

One Response to En bra utrikesförvaltning!

  1. ture sjolander skriver:

    Jag ogillar ditt Utropstecken pa din rubrik!!

    mvh
    Persona Non Grata
    Ture Sjolander

%d bloggare gillar detta: