Att möta världen i Östergötland

LINKÖPING-STOCKHOLM: Så är jag då på väg genom mörker och snöslask tillbaka mot huvudstaden efter en lärorik och inspirerande dag i Östergötland.

Höjdpunkten var mötet med Utrikespolitiska Föreningen i den synnerligen fullsatta aulan på Linköpings Universitet.

Det blev en timme – ja, lite mer – av frågor och diskussion som spände över världen i dess helhet, men med utmaningar i Europa och vårt omedelbara närområde som naturligt dominerande ämnen.

Men dagen började med några mycket nyttiga timmar på Migrationsverket i Norrköping.

Flyktingutmaningarna nu är betydande. Förra året var det 54.000 personer som sökte asyl i Sverige. Det är en hög siffra, även om det självfallet är så att inte alla dessa kommer att ges möjlighet att stanna.

Men att Sverige relativt sett är en öppen och generös nation visar också siffrorna om mottagande av s k kvotflyktingar i EU. Av totalt 5.800 kvotflyktingar förra året tog Sverige mot 1.900.

Men alla måste göra mer, och då tänker jag inte minst på situationen i Syrien. Vi har tagit emot ca 30.000 flyktingar därifrån sedan kriget inleddes, medan de flesta andra europeiska nationer ligger på dramatiskt lägre nivåer.

Viktigt på Migrationsverket var ju också frågan om de som vill och kan komma hit för att arbeta inte minst i olika företag som behöver deras insatser.

Här har vi ju öppnat nya möjligheter under de senaste åren, och det har i allt väsentligt varit mycket bra. Att vår socialdemokratiska opposition klagar och kvider över detta är lite sorgligt.

Våra behov under kommande år kommer ju snarast att öka.

Från Migrationsverket i Norrköping bar det så iväg till Saab i Linköping för att diskutera dess olika samarbeten och möjligheter ute i världen.

Gripen och dess helt nya version 39E står ju i centrum för mycket efter beslut i såväl Schweiz som Brasilien utöver Sverige.

Men det handlar om mera. Att ett svenskt företag som detta kan erbjuda mycket kvalificerade säkerhets- och försvarssystem till kompetenta och stabila köpare runt om i världen är viktigt både för dem och för oss.

Och jag hade möjlighet att också titta lite närmare på det provflygplan för 39E som ju nu finns liksom ytterligare ett plan för utprovning av en del nya system.

Från Saab:s eget flygfält lyfte jag sedan mer en av våra nya Helikopter 14 – den medeltunga NH90-helikopter som ju drabbades av åtskilda förseningar – till Helikopterflottiljens fält på Malmen för en snabb genomgång av dess verksamhet.

Med sina moderna helikoptrar kommer den att bli en allt viktigare och allt mer efterfrågad resurser för Sverige inte minst när det gäller internationella insatser. Och det var självklart dessa som var i fokus för just mitt besök här.

Dagen har självklart också inneburit fortlöpande kontakter om situationen i Ukraina. Jag talade med dess utrikesminister under förmiddagen, och har senare också haft kontakter med ledande företrädare för oppositionen.

I morgon blir en mycket viktig dag.

I Kiev skall parlamentet Radan sammanträda, och då får vi se om regimen menar allvar mer sina löften om att häva, suspendera eller radikalt förändra det repressiva lagpaket som ju gjort landets kris än värre.

Det kommer att vara rätt avgörande för om vi kan gå mot en fredlig lösning av krisen i Ukraina eller inte. Att det är detta vi nu med stor kraft arbetar för är en självklarhet.

Och i Bryssel är det toppmöte mellan EU och Ryssland där denna fråga naturligt nog kommer att vara en viktig del av diskussioner som även i övrigt kommer att ha sina tydligt besvärliga drag.

En spännande och viktig dag väntar i Europa.

2 Responses to Att möta världen i Östergötland

 1. oppti skriver:

  ”Våra behov under kommande år kommer ju snarast att öka.”
  Denna mening var lite svår att förstå.
  Är det behov av platser till flyktingar som avses?
  Eller behov av jobb till dem?
  Eller är det våra behov av arbetskraft som du avser?
  För det kan ju inte vara världens behov av flyktingar som avses?

 2. ture sjolander skriver:

  Varfor ar det ett ”och” mellan ” EU och Ryssland ”?

  Visst, jag ar EU medborgare fortfarande pa andra sidan av planeten, Det ar ofrankomligt.
  Om EU blev medlem av Ryssland skulle jag forlora nagonting?
  Eller omvant?
  Skulle jag vinna nagonting ”downunder” pa det ena eller det andra sattet?

  Det paminner mig om Genghis Khan som lat alla ”djur” med nyttiga kunskaper att leva vidare inlammade i den expanderande krigsmaskinen framfarter….
  30.000 fran Syrien det ar en enorm siffra for ett lilleputt land.
  Tanken ar svindlande hur manga lander som uppviglas, av vem eller vilka, verkar otydligt som kaos bara okar i varlden konstant.

%d bloggare gillar detta: