Steg fram för Syrien – och tragedi för Ukraina

MONTREUX-DAVOS: Det blev inget genombrott för fred i Syrien vid dagens möte i Montreux, men heller inte det sammanbrott för ansträngningarna som det alltid finns en risk för.

Det var mötets inledning som var den känsligaste och svåraste delen av dagen.

Inte FN:s generalsekreterare eller USA:s och Rysslands utrikesministrar.

Utan de två syriska delegationerna mitt emot varandra längst fram mot podiet i den stora salen. Skulle de tålmodigt lyssna på varandra?

Den syriske utrikesministern ansträngde konferensens tålamod till det yttersta med en 30 minuters tirad som knappast lämnade någon i lokalen utan en rejäl känga.

Att relationerna mellan den syriska regimen och Saudiarabien inte är de bästa framgick med mycket stor tydlighet. Och vad gäller Turkiet gick han till rent personliga anfall.

Men den syriska oppositionskoalitionens delegation satt tålamodigt kvar genom detta spektakel.

I gengäld fick delegationen från Damaskus finna sig i att höra oppositionens stenhårda kritik mot dess brutala våldsanvändning mot Syriens folk.

Och man satt kvar under denna. Om man lyssnade är svårare att veta.

Men med de mått som måste användas i sammanhang som dessa var dagen ett steg framåt.

Inget genombrott – men heller inget sammanbrott. Och risken för det senare var betydligt större än möjligheten för det förra.

På fredag börjar så allvaret med de verkliga förhandlingarna.

Betydande delar av min dag har dock också kommit att handla om den dramatiska och tragiska utvecklingen på gatorna i Kiev.

Nu i kväll talar rapporterna om fem döda.

Ansvaret för den dramatiska utvecklingen ligger alldeles tydligt på regimen, och det är den som måste ta de steg som krävs för att undvika en än större tragedi.

Det har jag fört fram inte bara i olika internationella media utan också per telefon till Ukrainas utrikesminister Leonid Kozhara.

Nu kan jag bara hoppas att kvällen och natten inte leder till fler tragedier, och att regimen är beredd till de steg som är en nödvändighet.

Just nu sitter jag i en bil som tar mig från Montreux i en del av Schweiz till Davos i en helt annan. Rätt sent i kväll räknar jag med att vara framme där.

Och där vidtar nya diskussioner i nya ämnen.

Men utvecklingen i såväl Ukraina som Syrien kommer jag självfallet att fortsätta att följa nära.

11 Responses to Steg fram för Syrien – och tragedi för Ukraina

 1. Igor Skoglund skriver:

  Det finns bara ett sätt att uppnå fred i Syrien: terrorister måste sluta kriga mot presidenten Bashar al-Assad. De kan göra det frivilligt eller bli tvingade att göra så.

 2. Igor Skoglund skriver:

  Ansvaret för situationen i Kiev ligger hos terrorister (så kallade ”fredliga demonstranter”). De måste sluta med sin huliganism.

 3. Jag förväntar mig även att den ukrainske ambassadören blir uppkallad till utrikesdepartementet och får motta en kraftig protest. Det är den ukrainska regeringen som bär det fulla ansvaret för mördandet på Kyivs gator och de mordpatruller som har börjat kidnappa demonstranter som sedan hittas ihjältorterade. De ansvariga ministrarnas tillgångar i EU bör strypas och de ska självfallet inte heller beviljas visum.

 4. pairis skriver:

  Vilka steg skall regimen vara beredd till? Det började med att folket inte gillade att man i en demokratisk ordning inte ville göra ett närmande till EU utan hellre till Ryssland. Det är svårt att skilja mellan vad som är demokrati och vad som är anarkism/diktatur-likaså är det svårt att skilja mellan vad som är terrorism/anarkism och vad som är folkliga protester. Detta gäller de båda ämnen som du skriver om. Men våldet är helt oacceptabelt, i båda fallen! Tror du verkligen på en politisk lösning i Syrien. Liknar det inte lite väl mycket nazi-Tyskland. Det var omöjligt då med politisk lösning!
  Päivi Rissanen

 5. ture sjolander skriver:

  Det ar infantilt att lata sig inbillas av ”regimers” jarnharda grepp pa nyhetsmedias rapporter om att det finns tva sidor till problem vare sig det ar Kiev eller Syrien. Detta ar inte Tango!
  De som inte far tillgang till mikrofonerna har bara gatorna att tillga av naturliga skal, och tur ar val det for dessa att fa utlopp for sina missnojen..
  Nar alla inte blir horda av alla blir det bara en samling ensidiga enogda politruker som gapar i avskilda rum som senare serveras till ”folket” i lampliga portioner som gar att smalta.
  Ar du en person som ser din personlga lycka i aircraft produktion eller ”lawnmower” produktion for att klippa av grasrotterna tar du sida av de :”tva giltiga”, och fortiger for dig sjalv och andra helt de multidimensionella aspekterna som t.ex. i Syrien dar det ar mer an 2 players som agerar.
  Denna svart/vita syn pa varldens problem ar och har alltid varit
  orsaken till allt ont. This or That.
  Den sordinerade och val betalande ”huliganismen” ar kanske den varsta terrorismen vi kan tanka oss.Valmatade officialla grisar som garna ser att problemen kvarstar som en fodkrok. Manniskans natur? Knappast!
  Oppna nyhetskanalerna sa slipper vi det fysiska valdet pa gatorna.
  Forhandlingskonsten ar pa en absolut bottenniva!

 6. Göran Svedberg skriver:

  Hej Carl. Kul att just du kommit över till sidan som stödjer revolutioner och statskupper mot demokratiska valda ledare. Speciellt imponerade med tanke på att kärnan av de demonstranter som ägnar timmar åt att kasta molotovcocktails mot polisen och driva fram våldet är nynazister i partiet Svoboda. Welcome to the dark side, Carl. We’ve got cookies.

 7. walle76 skriver:

  Sökt runt på nätet för att se om du sagt något eller på något sätt uttalat Sveriges stöd till Thailands lagliga regering under de kuppförsök som pågår. Inte hittat något. Vad gör Sverige?

 8. […] att freden går att vinna på en dag. Just nu är parterna åtskilda. Utrikesminister Carl Bildt kommenterar att det var ”inget genombrott – men heller inget […]

 9. Peter Soilander skriver:

  Det finns många som vill jämföra Ukrainas upp- och nedgångar med mångt och mycket. Kanske är det närheten till Ryssland och resultatet av deras politik som gör Ukraina till en så viktig symbol och arena för demokratiska fri- och rättigheter. Liknande har försökts med Vitryssland, men där får inte befolkningen ens demonstrera och framför allt inte bjuda på milt motstånd som uttrycker skarpt missnöje.

  På tal om Syrien, så var det bra att de träffades för att samtala. Eller, vad det nu ska kallas för när Syriens utrikesminister använder 33 minuter (enligt CNN) för att påvisa om en brutalitet som de själva varit med och skapa.

  John Kerry såg ovanligt besvärad ut. Den syriska delegationen höll inne gäspningar i bakgrunden. Själv tänkte jag byta kanal, men stålsatte mig om att ha tålamod. Kanske var det CNN:s uppvisning i att låta yttrandefrihet gälla även för en syrisk utrikesminister som höll ett tal som jag kallade för ”blöder” och Kerry ”fördömande” kallade för ”inflammatorisk retorik”, med andra ord ”sjuk retorik”.

 10. nyfiken2014 skriver:

  Det är ändå märkligt att du CB inte nämner att du är direkt delaktig i det som händer i Ukraina nu.
  Som jag minns var det din ide att kväva frigivandet av Yulia Timoshenko som förutsättningen för Ukrainas närmande till EU
  Skall man verkligen som politiker utnyttja sin position för att uppnå egna ändamål
  Din roll diskuteras väldigt ingående i Ukraina

%d bloggare gillar detta: