Ännu en svart dag i Kiev

STOCKHOLM: I dag var det budgeten som stod på dagordningen i Ukrainas parlament, men plötsligt kastades det in inte mindre än sju nya lagförslag, och under påtagligt tumultartade former röstades alla dessa igenom på tio minuter.

Tankesmedjan ECFR har sammanfattat innehållet i dessa med att de kriminaliserar det mesta av det som den demokratiska oppositionen i Ukraina gjort under de senaste två månaderna. Det handlar om massiva ingrepp i de demokratiska fri- och rättigheterna.

Om det handlar om villkor för lånen från Moskva, eller regimens hökars försök att alldeles själva kväsa oppositionen, vet jag inte, men det är heller inte avgörande.

Klart är att det handlar om ett massivt försök att under närmast kuppartade former vrida utvecklingen i Ukraina i närmast vitrysk riktning.

Självfallet är det viktigt att omvärlden reagerar. Jag var tidigt mycket tydlig på twitter, och samma var min polske kollega Radek Sikorski.

När EU:s utrikesministrar samlas i Bryssel på måndag måste vi självfallet också reagera.

Delar av min dag i dag har annars handlat om övriga förberedelser för det mötet.

Syrien, Irak, Sydsudan, Centralafrikanska Republiken, Ryssland – det saknades förvisso inte brännande ämnen för våra diskussioner redan innan dagens dramatik i Kiev.

På senftermiddagen anslöt jag så till diskussionerna på Stockholm Initiative for Digital Diplomacy, och efter dessa också för ett websänt anförande på TEDxStockholm om hur vi kan använda nätet i vårt internationella och utrikespolitiska arbete.

Diskussionerna på SIDD fortsätter under morgondagen, och det var alldeles uppenbart att det inte saknades idéer om hur vi inom såväl UD som på andra håll skall kunna driva detta arbete vidare.

I morgon inleder jag med riksdagens EU-nämnd och information till denna om mötet på måndag, men frampå eftermiddagen bär det av till Zürich för en helg av mer informella diskussioner av olika utmaningar som vi står inför under det är som nyss inletts.

5 Responses to Ännu en svart dag i Kiev

 1. tompasss skriver:

  Är du bitter för utebliven regime change i Ukraina? Skärpning.

 2. nolies skriver:

  Att Ukraina väljer nära samarbete med sin granne är kanske inte så konstigt då Ryssland är ett land med: 1. Billig energi, 2, Låg arbetslöshet, 3.Tillväxt, 4 Låga skatter, 5.Statsskulden är låg, 10 procent (varav bara 2 är utlandsskuld), och budgetunderskottet nära noll osv..
  Till skillnad från det politiska toppstyrda EU som ju närmast kan beskrivas som motsatsen.

 3. Stephan Karlsson skriver:

  Skvaller som du för vidare!

 4. stig2entreprenoren skriver:

  Det landets namn är nu Svartryssland?
  Vitryssland och Svartryssland kunde börja med ett parti schack.
  Sen kan man kanske samplanera starten av vårbruket.
  Då behöver man nog åtminstone inte svälta nästa vinter.

 5. Håkan Bylund skriver:

  Jag vet inte om det är budgeten du menar med svart dag. En demonstration med maskerade demonstrantertältande bakom barrikader utanför Rosenbad, skulle aldrig stoppas i Sverige?

%d bloggare gillar detta: