Dags för Digital Diplomacy!

STOCKHOLM: I dag var det så partiledardebatt i riksdagen, även om ju en partiledare inte finns där utan i stället företräds av en ersättare.

Och det märktes att det var början på ett valår, även om man kanske kunde ha önskat att det inledande Europa-valet skulle ha föranlett mer än vad det faktiskt gjorde.

Jag var bara där de inledande två timmarna, men då var såväl världen som Europa frånvarande.

Senare sade tydligen Jan Björklund någonting positivt om Europa-samarbetet medan vänsterpartiet Jonas Sjöstedt och Sverigedemokraternas Björn Söder tvistade om vem som var mest mot.

Men att det är jobben och ekonomin som är i centrum är ju ett mönster som känns igen från de flesta valår. Och det är ju områden där Sverige under denna regering klarat sig bättre än så gott som hela det övriga Europa under de senaste åren.

Från riksdagen skyndade jag så tillbaka till UD för att ta emot ett antal nya ambassadörer.

Och det blev intressanta samtal om våra relationer med så vitt skilda länder som Kosovo och Bangladesh.

Jag lärde mig t ex att personer från Bangladesh driver ett 50-tal restauranger från Bangladesh bara i Stockholm, även om åtskilliga av dem går under indisk beteckning.

Det stod i kontrast med en del tongångar från inte minst socialdemokraterna i riksdagens debatt. Där framställdes utländska personer på svensk arbetsmarknad som ett allt större problem.

Jag ser tvärt om på den saken. Och en av anledningarna till att det gått hyggligt för Sverige är ju också det tillskott till arbetskraft som personer från andra delar av Europa och världen inneburit.

Till dem jag talat med i dag hör också Turkiets nyutnämnde Europa-minister Mevlüt Çavuşoğlu.

Han var på språng i Ankara mellan mötet med alla Turkiets ambassadörer just nu och ett möte med president Gül, och hade just återvänt från vad han sade hade varit givande och konstruktiva samtal i Strasbourg med såväl Europarådets generalsekreterare Torbjörn Jagland som EU:s Stefan Füle.

Vi diskuterade självfallet den aktuella utvecklingen i Turkiet, och vi var ense om betydelsen av att man tar hjälp när det gäller ändringar och författning av den s k Venedig-kommissionen och dess framstående europeiska experter.

Det är viktigt att bygga ett oberoende och kompetent rättsväsende, och att det är inom dess ram som olika anklagelser om korruption och annat skall hanteras.

Jag tog också upp den oro jag känner med anledning att uppgifter om aktuella initiativ till lagstiftning om friheten på nätet. Vi kommer att fortsätta den diskussionen.

Viktigt är nu att vi upprätthåller och förstärker det nya momentum i relationerna mellan EU och Turkiet som nu etablerats. Premiärminister Erdogans besök i Bryssel under måndag och tisdag blir självfallet av stor betydelse i detta sammanhang.

I morgon är det i sedvanlig ordning regeringssammanträde – men i morgon inleds också Stockholm Initiative for Digital Diplomacy.

I populära Huffington Post i USA ser jag att man skriver att det är i Stockholm som nu steget tas till Diplomacy 3.0.

Och då skall vi också se till att så blir fallet!

3 Responses to Dags för Digital Diplomacy!

  1. Nils Bildt skriver:

    Bra tt du går i täten; först e-mail, sedan mycket annat och nu det här steget! Vi andra travar på i dina fotspår!

  2. Igor Skoglund skriver:

    Varför publicerar Ni inte mina kommentarer som avslöjar lögner som Gunnar Hökmark sprider? Han hävdar att Ryssland attackerade Georgien trots att i verkligheten Georgien attackerade Sydosetien och Ryssland försvarade Sydosetien.

  3. Bertil Jacobsson skriver:

    Snyggt jobbat Carl. Härligt att följa dina framgångar och din strävan att ligga i front. Lycka till under hela valåret föresten.

%d bloggare gillar detta: