Välkommen Danmark!

STOCKHOLM: Tillbaka hemma igen efter en både stimulerande och trevlig trettondehelg som vi kom att tillbringa i anrika Skara och trakterna däromkring.

Lite blev det självfallet en utflykt i Sveriges tidiga historia. Här uppfördes av allt att döma den första domkyrkan i Sverige, och i dessa västgötabygder går historiens rötter djupa i de flesta avseenden i övrigt också.

Men nu har helgerna kommit till sitt slut, och i morgon återupptas arbetet i dess olika former i full omfattning.

Och för min del börjar detta med att jag välkomnar Danmarks nytillträdde utrikesminister Holger K Nielsen på ett arbetsbesök som också är hans första bilaterala besök utanför Danmark.

Vi har ju redan tidigare haft kontakt, och sågs dessutom i Bryssel i samband med senaste mötet med EU:s utrikesministrar, men får nu möjlighet att sitta ner och mer ordnat gå igenom gemensamma arbetsuppgifter.

Det nordiska utrikespolitiska samarbetet är ju både intensivt och viktigt, och i det ingår ju inte minst de olika regionala samarbeten vi har t ex i Arktiska Rådet där ju Danmark har sin speciella betydelse i och med sitt ansvar för Grönlands utrikes- och säkerhetspolitik.

På onsdag bär det så av till Berlin för ett första mer formellt möte med den nya tyska stora koalitionsregeringen och dess utrikesminister Frank-Walter Steinmeier.

Vi känner varandra väl, men även här blir det nu en möjlighet att stämma av olika viktiga frågor på den gemensamma europeiska utrikespolitiska dagordningen.

I Berlin på onsdag kommer också Moldaviens statsminister Iuri Leanca att finnas, och det blir viktigt att höra hans bedömning av utvecklingen i olika avseende sedan toppmötet med Östliga Partnerskapet i Vilnius och inte minst den dramatiska utvecklingen i Ukraina sedan dess.

Från Berlin fortsätter jag på torsdagen först till Riga främst för att ta emot den förnämliga Cicero-utmärkelsen och i det sammanhanget hålla ett anförande.

Från Riga fortsätter jag fram mot kvällen vidare till vackra Trakai utanför Vilnius i Litauen för en sedvanlig informell samling med diskussioner av olika utrikespolitiska utmaningar under det nya året.

Där kommer jag självfallet också att ha överläggningar med min litauiske kollega.

Sedan årsskiftet tillhör ju Litauen de icke-permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd. Och åtskilliga minst sagt besvärliga frågor står ju på dess agenda nu.

Besöket i Riga blir också en möjlighet att närmare diskutera arbetet med att bilda en ny regering – och kanske också lyssna på hur övergången till Euro-valutan fungerat under de första dagarna.

President Berzins har ju i dag, efter en utdragen process, föreslagit jordbruksministern Laimdota Straujuma som ny premiärministern, och hon blir därmed den första kvinnan på den posten i landets historia.

En god start på det nya året för Lettlands del!

One Response to Välkommen Danmark!

  1. flyktingar skriver:

    Intressant information att Carl Bildt är av dansk härkomst och samtidigt inte har något problem med att kalla sig svensk.

    Nyss föreslog Israels ökände utrikesminister Avigdor Lieberman att man skulle dra om gränserna, så att delar av Israel med mer än 75% palestinaarabisk befolkning skulle hamna i den framtida palestinska staten. Men liksom Carl Bildt uppenbarligen föredrar att förbli svensk, så föredrar Israels araber att förbli israeler.

    http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4473953,00.html

%d bloggare gillar detta: