Att hjälpa medborgare i nöd

STOCKHOLM: Nåja, i alla fall till del arbetsdag på ett UD som väl inte var alldeles överbefolkat en dag som denna. Alldeles naturligt så.

Men till de frågor jag hade möjlighet att gå igenom var de olika konsulära eller motsvarande utmaningar som våra medarbetare haft under helgerna.

Och de varierar från de utomordentligt komplicerade och svåra till de mer vardagliga problem som svenska medborgare runt om i världen råkar ut för.

Ett antal av dessa hamnar ju hos våra duktiga medarbetare i Stockholm som gör vad de kan för att hjälpa till.

Det finns tydliga begränsningar såväl i vad de kan som vad de får göra – vi bedriver inte allmän bank eller socialtjänst – men inte sällan har de möjlighet att ge en hjälpande hand på ett eller annat sätt.

Men i grunden ligger de rättigheter och skyldigheter i dessa avseenden som finns dels i internationella konventioner och dels i svensk lag.

Och det har varit ett rätt högt tryck på våra medarbetare under helgerna.

Sedan finns det självfallet de än mer besvärliga ärenden.

I nyheterna i kväll rapporteras t ex om ytterligare några svenska medborgare som försvunnit i Syrien.

I strikt bemärkelse är de ju inte konsulära fall i den meningen att vi har att tala med en annan stat som på ett eller annat sätt tagit hand om dem.

I vissa fall kan det snarare handla om brott som begåtts – om det t ex handlar om att de kidnappats av någon grupp av något slag. Då ligger det formella ansvaret snarare på rikspolisen.

Men det säger sig självt att vi i också fall som dessa samverkar nära mellan alla de svenska myndigheter som har en möjlighet att hjälpa till. I ett inledande skede handlar det ju ofta om att försöka få reda på så mycket som möjligt genom de olika kanaler och kontakter som vi kan ha tillgång till.

I ett fall som Syrien säger det sig självt att detta inte är enkelt.

En rad olika grupper opererar på dess territorium. Relationerna mellan dem är inte alltid alldeles klara. Deras agendor kan ha många bottnar. Vilken möjlig roll olika grupper med anknytning till regimen spelar är inte heller alldeles lätt att få klarhet i.

Vår ambassad i Damaskus fungerar med intermittent bemanning, där våra medarbetare en stor del av tiden finns i Beirut. Den stora bilbomben som skadade våra lokaler där nyligen visade ju att inte heller det är utan sina betydande utmaningar.

Men jag vet att alla – det gäller både på UD och inom andra myndigheter – gör sitt allra bästa i alla dessa ärenden.

Ofta kan vi inte tala om vad vi gör. Jag vet att det finns de som nedsättande talar om s k tyst diplomati, men det handlar ju ofta om så elementära saker som säkerheten för våra medarbetare i situationer som ibland kan vara direkt farliga.

De avvägningarna kan ibland vara nog så besvärliga. Men säkerheten är och förblir viktig.

Det är många vi har möjlighet att hjälpa med sådant som ibland är smått och ibland är stort.

Och det är åtskilliga som vi och andra arbetar intensivt med att försöka ge hjälp och stöd.

7 Responses to Att hjälpa medborgare i nöd

 1. nice said there mr carl bildt. i think with negotiations we will survive these last steps in history… then, it begins ;)
  /@Jesuite_magnus

 2. Ture Sjolander skriver:

  Undvikenhet ar allt du representerar!

 3. Kachina skriver:

  Något har i alla fall förbättrats sedan 60-talet, då en svensk medborgares besök på en svensk ambassad betraktades om något katten släpat in.

 4. Per Fredö skriver:

  Denna fredskonferens som Kerry och Lavrov tagit initiativet till lär inte lyckas.
  De berörda parterna lär inte komma dit och är för oeniga om vad ett fredsavtal skulle innebära.
  Det gäller nu inte minst den starkt splittrade rebellrörelsen.

  Vem ska man då förhandla med, som kn sätta nödvändig press på el-Assad?
  Ja, svaret lär dessvärre tycker många hos Putin och det muslimska brödraskapet..
  Det är bara dessa som kan sätta press på el-Assad.
  Även de måste väl vid det här laget, liksom väst, EU, och länderna i Mellersta Östern inte vilja ha ett kaos där med fortsatta katastrofer, vilka blir allt svårare att lösa.
  Vad gäller el-Assad så lär han även fortsättningsvis få någon typ politisk makt.
  Sådan är politikens realiteter.

 5. metusalem skriver:

  Ture Sjolander tycks befinna sig någonstans där alfabetet saknar prickar och ringar i slutet av alfabetet. Han har uppenbart axlat rollen av slaven på triumfvagnen som enträget tjatar om Carl Bildts tillkortakommande. Att Sjölander orkar påpeka ”undvikenhet” när alla som läser CB blogg konstaterar en hårt arbetande minister.

%d bloggare gillar detta: