Dyster dag efter bomb i Beirut

ROM: Denna dag inleddes dramatiskt och plötsligt med nyheten om den stora bilbomb alldeles i närheten av vårt diplomatiska kontor i Beirut.

En lättnad var att vi snabbt fick besked om att ingen av den svenska personal som just nu finns på plats fått direkta skador, även om de självfallet var omtumlade. Alla rutor hade blåsts ut, och yttertaket hade rasat in.

Rätt snart stod det klart att bomben hade riktats mot Mohamad Chatah, och att han liksom ett antal andra personer omedelbart omkommit. Av allt att döma var det en mycket stor bomb i en parkerad bil som fjärrutlöstes när bilen med Chatah passerade. Förödelsen i området blev mycket stor.

Lättnaden över att ingen av de våra drabbades ersattes snabbt av en djup oro över vad detta ytterligare grymma attentat innebär för Libanons redan svåra situation.

Mohamad Chatah var erfaren politiker och diplomat, och moderat och samförståndsinriktad företrädare för de mer västligt inriktade i landets politiska liv.

Sedan mars har landet inte haft någon ordinarie regering, eftersom försöken att bilda en ny sådan hela tiden misslyckats. Och i vår skall dessutom processen att välja en ny president inledas med de risker för att också denna kommer att misslyckas som tyvärr finns.

Att det är spänningarna från inbördeskriget i Syrien som nu allt tydligare sprider sig in i Libanon är uppenbart. I området vid staden Tripoli i norra Libanon har det ju t o m förekommit regelrätta strider.

På en yta ungefär som Skånes finns nu inte bara landets ca fyra miljoner ordinarie invånare av olika religiös och kulturell orientering, utan nu dessutom ca en miljon flyktingar från striderna i Syrien.

Även det mest stabila av samhällen skulle ha mycket stora svårigheter i en sådan situation. Och Libanon är nästan så långt från ett stabilt samhälle man kan tänka sig. De flesta har fortfarande minnen från det 15 år långa inbördeskriget.

När vi träffades i kretsen av EU:s utrikesministrar i Bryssel strax före jul var Libanon mot denna bakgrund en av frågorna på vår dagordning. Dagens attentat kommer att göra det viktigt att återvända till den frågan mycket snart.

I landet återspeglas hela den vidare regionens motsättningar, samtidigt som det ofta varit så att de olika aktörerna trots allt haft ett intresse av att bevara ett mer eller mindre fungerande Libanon.

Som i så många andra fall i regionen kan man tala om en spänning mellan kanske främst Saudiarabien och Iran, och skall någonting milt uppmuntrande sägas efter denna djupt dystra dag är det måhända att det kommit starka fördömanden av attentatet från såväl Riyadh som Teheran,

4 Responses to Dyster dag efter bomb i Beirut

 1. Per Fredö skriver:

  Kriget i Syrien spiller nu in i Irak, Libyen, Turkiet, Jordanien och även Israel.
  De gamla gränserna mellan dessa länder finns dessvärre inte mer.
  Även om så naturligtvis gäller.
  Om dessa förskjutningar fortsätter så finns en betydande risk att hela Mellersta Östern kommer att falla sönder.
  Vi har flyktingtragedierna, Försörjningsläget och den sjukdomarna kan inte bemästras.
  Grannländerna spärrar vad de har av gränser och det är bara fåtalet flyktingar från Syrien som kan ta sig till Europa och inga alls till USA.
  Fredskonferensen i Schweiz om en månad kommer för sent om det nu går att få fredssamtal mellan el-Assad och vad han kallar terrorister till stånd.
  De senare är också så splittrade att man frågar sig om de senare kan bilda en trovärdig regering.
  Och Assad kommer att kämpa till slutet så som han sade från början.
  Även stormakterna och FN tycks vara helt akterseglade,

  Vad Carl och Polens utrikesminister kan göra i Iran frågar man sig också.
  Konflikten i Syrien borde prioriteras.

 2. Initiativ till en arktisk fredsstyrka, nästa år är det 200 år av fred jubileum i Sverige dags att sjösätta en arktisk fredsstyrka med ingående ex vis den styrkeuppbyggnad som pågått sedan 2011 i Arkangelsk lägg därtill Kanadensiskt och Grönländskt inslag m fl så har vi stommen för ett samarbete kring miljö och förvaltning av de arktiska resurserna på ett fortsatt fredligt vis energipolitik gäller det väl även i levanten en annan sida av samma fråga mvh Christer Svensson

 3. stig2entreprenoren skriver:

  Man kan undra varför det är och alltid varit en sån soppa i mellanöstern? Ingen nämnvärd utveckling av företag någonstans trots all olja och kulturell mångfald?
  Bara konflikter, diktatorer, gamla förlegade inkrökta föreställningar och religiösa förföljelser. Inga demokratiska tendenser alls.
  Det vore kanske läge att nu starta om från scratch? Bygg ett nytt federalt UME, United Middle East av modernaste snitt.
  En mycket kraftfull internationell ledning utan några silkesvantar skulle kunna uträtta stordåd med hjälp av alla oljetillgångarna. Först vapenvila och upprättande av ett legal statsapparat. En massiv utbyggnad av infrastruktur, utbildningssystem, företagsetableringar mm.
  Alla vanliga människor i området utan stora maktambitioner skulle gilla läget.

 4. demiwotan skriver:

  Ryssland, Europa och USA har Mellersta Östern, Indien har Kashmir och Kina har XinJiang.

%d bloggare gillar detta: