Allvarligt och oroande

VID MEDELHAVET: Julhelgen kommer för vår del att tillbringas på lite sydligare europeiska breddgrader, och att lämna ett snöfritt och lätt regnigt Stockholm denna morgon gjorde förflyttningen mindre onaturlig.

Utvecklingen i Södra Sudan under de senaste dygnen kan inte beskrivas som annat än djupt alarmerande. Den nya staten stod redan från början på bräckliga ben, och nu riskerar mycket av det som trots allt uppnåtts att raderas.

Redan när vice-presidenten Riek Machar lämnade regeringen fanns det anledning till oro. Staten är byggd på en skör kompromiss mellan grupperingar som under en lång tid hölls samman av kampen för självständighet mot Khartoum, men där det redan från början fanns frågetecken inför framtiden.

Vad som exakt hände när strider bröt ut mellan de två grupperingarna i huvudstaden Juba är inte lätt att i detalj utreda, men uppenbart är att dessa snabbt spred sig, och rapporter talar om fler hundra döda och om övergrepp som fick en alt tydligare etnisk karaktär.

Läget nu förefaller att vara att över 40.000 personer sökt skydd på olika FN-anläggningar, att FN därutöver talar om över 60.000 som på ett eller annat sätt blivit flyktingar och att striderna snabbt spridit sig till fem av landets tio delstater.

Armén SPLA har till delar uppenbart spruckit upp, och Riek Machar har förklarat att hans styrkor bl a tagit kontroll över avgörande delar av den Unity-provins som genom sin oljeproduktion är nyckeln till den bräckliga statens bräckliga ekonomi.

Det som nu kan förhindra att en utomordentligt allvarlig kris utvecklas till ett avgörande hot mot den nya staten är möjligen bestämda regionalt baserade försök att media mellan de olika fraktionerna.

Och staterna i den regionala grupperingen IGAD är nu också fokuserade på detta. De måste ges ett starkt stöd. Också FN genom en stora UNMISS-missionen har självfallet en mycket viktig roll i detta avseende.

Vi har ju tvingats att uppmana alla svenska medborgare att lämna Södra Sudan, och andra europeiska länder har gjort samma sak. Det var ett beklagligt men i ljuset av en säkerhetssituation som snabbt kan försämras ytterligare nödvändigt beslut.

Afrika är möjligheternas, men också utmaningarnas kontinent.

I grannlandet Centralafrikanska Republiken kämpar nu också franska styrkor med att säkra någon form av grundläggande ordning och, tillsammans med afrikanska styrkor, förhindra att en redan utomordentligt allvarlig situation blir än värre.

Och i Södra Sudan ser vi nu hur inhemska motsättningar och misskötsel leder till att också en stor och väpnad FN-mission försätts i mycket besvärliga situationer.

Situationen är, milt sagt, allvarlig och oroande.

One Response to Allvarligt och oroande

  1. mattiasikonen skriver:

    Har funderat på det till o från, hur semestrar man som offentlig person? Svårt med all inclusive charter till turkiet :-)

%d bloggare gillar detta: